Här är Samsungs billigaste 8K-TV

Samsung Q800T går in för landning i maj – kan bli en av årets mest intressanta TV-apparater.
Annons
Annons
forfatter

Samsung lanserade sina första 8K-TV-apparater redan 2018, med konkurrenter som LG och Sony hack i häl. Men fram tills nu har intresset inte varit särskilt stort för de knivskarpa skärmarna. Inte så konstigt, egentligen: priserna har varit skyhöga och utan tillgång till riktigt 8K-innehåll är det också tveksamt hur stor nytta man får av den extra upplösningen.

I år ser det snäppet mer lovande ut för 8K-formatet. Tillverkarna lanserar ett större urval av TV-apparater som stöder 8K, vilket kommer att sänka priserna till en mer överkomlig nivå. Flera av modellerna kommer att stödja den viktiga HDMI 2.1-standarden som innebär att det går att spela upp 8K-video från externa enheter. Dessutom börjar YouTube använda den nya AV1-kodeken, som gör det enklare att ladda upp och spela upp 8K-video. Alltså faller några viktiga pusselbitar på plats, vilket kommer att förbättra tillgången på både TV-apparater och innehåll betydligt.

Läs också: Nu kan du titta på YouTube i 8K-upplösning

 

Samsung Q800T: Billigare 8K-modell med HDMI 2.1

Hittills har Samsung reserverat den knivskarpa 8K-upplösningen till sina absoluta toppmodeller, men i år utökar de sortimentet med en ny och billigare 8K-modell. Den nya Q800T-serien är en nedskalad version av flaggskeppet Q950TS. Q800T får klara sig utan storebrors påkostade design och avancerade högtalarlösning, dessutom saknar den praktiska funktioner som No Gap-väggfäste och extern One Connect-kopplingsbox. Däremot har en tvättäkta 8K-panel med direkt ”Full Array”-LED-bakbelysning!

Samsung har också bekräftat att 2020-modellerna (inklusive Q800T) stöder HDMI 2.1 och viktiga funktioner som 8K/30p, 4K/120p (High Frame Rate/HFR), Variable Refresh Rate (VRR) och Auto Low Latency Mode (ALLM). Det bådar gott för framtida kompatibilitet med nästa generation spelkonsoler: Både PlayStation 5 och Xbox One X förväntas ha funktioner som kräver HDMI 2.1.

YouTube i 8K

Så länge du har koll på tekniken har YouTube överraskande mycket 8K-innehåll att erbjuda. (Foto: Audun Hage)

Samsungs 2020-modeller stöder även YouTube-video i det nya AV1-formatet. För 8K-modellerna innebär det direkt åtkomst av 8K-innehåll via den inbyggda YouTube-appen.

Ljud & Bild har precis tagit emot ett rykande färskt testexemplar av Samsung Q800T och kan avslöja att YouTube ser häftigt ut i 8K. Det är nästan lite ironiskt, förut fanns det knappt en enda 8K-video att få tag på, nu kommer man plötsligt åt ansenliga mängder från fjärrkontrollen. Du bör dock vara beredd på att höja hastigheten på din internetuppkoppling!

Samsung Q800T finns i flera olika skärmstorlekar (55, 65, 75, 82 och 98 tum). Inte alla varianter har bekräftats komma till de nordiska länderna ännu, men de första modellerna kommer att finnas i lager i mitten av maj. Rent prismässigt befinner vi oss fortfarande i den högre änden, men det är redan nu uppenbart att Q800T blir betydligt billigare än förra årets 8K-modell Q950R. Med riktpriser från ungefär 40 000 kronor (65 tum) och 55 000 kronor (75 tum) hamnar Q800T på ungefär samma prisnivå som förra årets 4K-toppmodell Q90R när den var ny.

Ljud & Bild har fått både 65- och 75-tumsversionen av Samsung Q800T för test. Häng med för en utförlig recension inom kort på ljudochbild.se!

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

  1. Alltså, någon får gärna förklarar hur man använder en 8K tv på 55″? Som datorskärm? Eller med världens kanske minsta vardagsrum?

  2. Ta bort reklamen som döljer texten nästan omöjligt att öäsa nån som helst text i mobilen, värdelöst

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.
Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
LG:s och Sonys nya toppmodeller är proppfulla av finesser och ny teknik. Men vilken av 8K-skärmarna har bäst bild? Det ska vi testa!
Årets nya OLED-skärmar får flera uppdateringar, dessutom kommer det en ny 77-tummare med Ambilight!
Samsung har utvecklat en ny app som gör att du kan kalibrera TV:n själv med din mobiltelefon.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
LG Display har flera nya OLED-skärmstorlekar 2021, inklusive en efterlängtad 42-tummare. Frågan är bara vilken av TV-tillverkarna som hinner använda den först.
Philips lanserar hörlurar och öronproppar för träning och sport.
Samsung har utvecklat en ny app som gör att du kan kalibrera TV:n själv med din mobiltelefon.
Flaggskeppet får inte bara 8K-video och 50 Mp, kameran är gnistrande snabb också.
BMW:s kommande elbil visar vad den kan på testbanan.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-avkodning och hörlursförstärkare.
Framför allt blir OnePlus 9 en betydande uppgradering jämfört med OnePlus 8, men skärmarna är inte så annorlunda mot förra året.
Hörlurarna Nova H1 är gjorda för kvinnor och andra som gillar att smycka sig med örhängen.
Liten sub med oanade krafter.
En av Netflix mest populära filmer någonsin får snart en (eller flera) uppföljare.
Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.