annonse
annonse
annonse

Första titten på Ultra-HD Blu-ray

Här är våra första intryck av det nya filmformatet som alla har väntat på!

(Foto: Produsenten)

Ända sedan de första TV-apparaterna med Ultra-HD upplösning släpptes har vi saknat ett ordentligt källformat som kan dra nytta av den högre bildskärpan. Film- och videobranschen har dock tagit sin tid med att bestämma sig för ett nytt Ultra-HD Blu-ray format. Först nu, 3-4 år senare har det blivit verklighet.

Under tiden har konkurrenter som Netflix visat att de kan leverera äkta Ultra-HD innehåll (dock i kraftigt komprimerat format) hem till konsumenterna. Frågan är om tiden har sprungit ifrån de fysiska filmformaten?

Samsung tycker uppenbarligen inte det. Den koreanska elektronikjätten är först ut på marknaden med sin nya Ultra-HD Blu-ray spelare UBD-K8500. Den nya spelaren kommer ut i butik nu i april-maj till ett pris på ca 5 000 kronor. Samtidigt förvarnar filmbranschen om en lavin av kommande UHD Blu-ray titlar, med både klassiker och premiärfilmer på menyn. Vi har haft turen att kunna kolla på några av de första filmerna!

Blu-ray + TV med HDR

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Tillsammans med UBD-K8500 fick vi också låna en Samsung 65JS9505 (fjolårets toppmodell), och det finns en speciell anledning till det. Förutom den högre upplösningen har UHD Blu-ray filmerna nämligen också fått utökad färg- och konstrastinformation, så kallad High Dynamic Range (HDR). Filmerna har därför mastrats på nytt för att utnyttja kapaciteten i moderna TV-skärmar. En förutsättning är dock att du måste ha en kompatibel TV! Några få 2015-modeller, bland annat Samsungs toppmodell, kan få tillgång till det genom en uppdatering av mjukvaran. Annars handlar det i stor grad om de nya 2016-modellerna för att kunna se de extra kontrast- och färgdetaljerna.

Därför är frågan om det är värt det? Här ska vi dela med oss av våra första intryck av det spännande och efterlängtade videoformatet. Den första titeln är Ridley Scotts The Martian, en av filmerna som följer med i kartongen när du köper Samsungs Blu-ray spelare. Eftersom det också följer med en vanlig Blu-ray version i samma ask är det ganska enkelt att arrangera en jämförelse av de två formaten:

På den vänstra bilden ser vi 4K Blu-ray med HDR aktiverat. På höger sida en motsvarande 65-tummare med vanlig Blu-ray.

 

The Martian OJ SDR
The Martian, standard Blu-ray (Foto: Audun Hage)

 

The Martian, UHD Blu-ray med HDR (Foto: Audun Hage)

Det tar inte länge innan vi kan slå fast vilken bild vi föredrar. Ögonen dras omedelbart till UHD-bilden, som har lite mer att ge oss på alla områden. Intrycken varierar lite från scen till sen, men den generella uppfattningen är att Ultra-HD versionen har ett bättre djupperspektiv och ser mer levande ut. Detta bekräftades och vid ett blindtest med några av kollegerna. Alla vi frågade föredrog Ultra-HD versionen.

Samtidigt är inte skärpan SÅ imponerande. Föremål eller text som är suddiga på Blu-ray versionen, blir inte skarpare i UHD-utgåvan. Det generella intrycket av “mikroskopiska detaljer” som sandkorn och liknande är väldigt likt, även om det är tydligt att UHD-versionen är mindre komprimerad.

Det hör till saken att The Martian, i likhet med många av dagens spelfilmer, inte är en äkta native Ultra HD-film. Så vitt vi vet är filmen inspelad i 5K-upplösning och därefter mastrad i 2K i efterhand, för att sedan skalas upp till 4K igen. Detta görs bland annat för att det är väldigt resurskrävande att göra CGI-effekter i 4K-upplösning. Skillnaden i skärpa och detaljåtergivning hade troligen varit större med en tvättäkta 4K-produktion. Dessa kommer det förhoppningsvis bli fler av vartefter det nya formatet blir mer vanligt.

HDR=större dynamik

Vi var självklart extra spända på att se hur stor den omtalade “HDR-effekten” skulle bli. Den nya videostandarden gör det möjligt för ljusa partier i bilden, som solljus, ljusreflexer, eldslågor och explosioner och liknande att återges med mycket större intensitet. Med standard Blu-ray (och allt annat videoinnehåll) finns det en begränsning för hur ljust 100% vitt kan återges. Med HDR definieras denna vitpunkt utefter kapaciteten i TV-apparaten, som i Samsungs fall betyder hela 1000 nits, mer än dubbelt så mycket som vanliga TV-apparater.

Kameran klarade inte att fånga den verkliga skillnaden, men du får lita på vårt ord att HDR-bilden till vänster är bländande ljus!

Vi har redan blivit bländade av en rad HDR-demofilmer på mässor och demonstrationer, men dessa är skräddarsydda för att imponera och understryka poängen. Användningen av HDR i en seriös spelfilm som The Martian är mer återhållsam, men ändå effektfull. Wow-effekten finns definitivt där medan vi betraktar Matt Damons äventyr på den ödsliga röda planeten. Solljuset som glänser i hjälmen och dräkten bidrar till ökad ljupeffekt, och det blir mycket större skillnad på starka och svaga ljuskällor. Bland annat blir solljus verkligen rödglödande!

Kingsman: Secret Service

En annan 4K-film vi har kollat in är filmen om de välklädda brittiska agenterna. Man kan ha olika meningar om handlingen, men bildkvaliteten är åtminstone riktigt läcker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amazing Spiderman 2

Här klarade inte kameran att fånga de största skillnaderna, men också här har UHD Blu-ray övertaget. Den kan bjuda på fler färgnyanser, speciellt i Spidermans röda dräkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Preliminär sammanfattning

Äntligen är den nya Ultra HD Blu-ray här och vi ser fram emot att få se fler nyinspelade filmer i det nya formatet. Samtidigt ser vi ingen anledning till att överdriva skillnaderna. Även om det tveklöst är snack om förbättringar är de så pass subtila att det knappast är något som alla vill hosta upp tusentals kronor för att uppnå, med en ny spelare och troligen en ny TV. Om du läser Ljud & Bild är chansen däremot stor att du är mer än genomsnittligt filmintresserad, och vill ha den bästa bildkvaliteten. I så fall kan vi bara rekommendera att börja spara pengar, för när du har sett effekten av UHD Blu-ray och HDR så kan du inte vara utan dem.

Det är värt att nämna att vi såg filmerna på två Ultra-HD skärmar, som oavsett källan skalar upp signalen den får in så att bilden fyller skärmen. Skillnaden hade troligen varit ännu större med en vanlig Full HD TV. Om du är en av dem som har varit nära att slå till fram tills nu, har tiden kommit att skaffa både ny Ultra HD-spelare och TV!

 

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×