DX900: Nytt flaggskepp från Panasonic

Panasonic har inte haft något riktigt LCD-flaggskepp sedan den gamla toppmodellen AX900 fasades ut. Det ska det bli ändring på 2016!

2014 släppte Panasonic sin bästa LCD-TV hittills, 65AX900 med äkta LED-bakbelysning, Local Dimming och en fantastisk bildbehandling som tillsammans åstadkom en bild som var bland det bästa vi har sett någonsin.

När 2015-modellerna kom fanns det däremot ingen efterträdare till den eftertraktade LCD-toppmodellen. I stället lanserade Panasonic ett flaggskepp med OLED-teknik, 65CZ950. Det fanns därför all anledning att spekulera om Panasonic hade övergivit LCD-principen i sina toppmodeller. Men så är det inte alls, visar det sig! Lagom till 2016 år modeller har Panasonic borstat av bak-LED-tekniken igen.

Panasonic DX900

Panasonic DX900
Panasonic DX900

Nya DX900 har en helt ny och finmaskig ”honeycomb”-LED-bakbelysning som är indelad på ett sätt som minimerar ljusblödning mellan zonerna. Allt för att undvika den typiska halo-effekten som vi förknippar med mindre lyckade bak-LED-skärmar. Ljusstyrkan är extra kraftig och färgspektrat är brett tack vare en VA-bildpanel med vit fosforteknik. DX900 klarar mer än 1000 nits ljusstyrka, vilket räcker gott och väl för att leva upp till den nya Ultra HD Premium-standarden.

Demo i Vegas

Här visas Panasonic DX900 i ”HDR-läge” till vänster och ”Standard HD” till höger. Observera att skillnaderna är större i verkligheten än på bild, eftersom vanliga monitorer saknar det extra dynamikomfånget. 
Här visas Panasonic DX900 i ”HDR-läge” till vänster och ”Standard HD” till höger. Observera att skillnaderna är större i verkligheten än på bild, eftersom vanliga monitorer saknar det extra dynamikomfånget.

Panasonic tar inte så stor plats på själva CES-mässan i år – i stället bjöd de in journalister till hotellet MGM för att ta en närmare titt på den nya TV-toppmodellen. Det var en lärorik session där vi fick se 65DX900 jämförd med en professionell OLED-studiomonitor. Vi såg liknande demonstrationer av gamla 65AX900 på sin tid, men det här var något helt annat.

Det är ingen tvekan om att bildkvaliteten har fått ett rejält lyft tack vare HDR-tekniken. Extra ljusstarka föremål som glödlampor, eldslågor, fyrverkerier och solljus var gnistrande klara, med mycket större nyansskillnader än vi är vana vid från vanliga TV-skärmar. På samma gång syntes en imponerande mängd detaljer och djup i den mörkare änden av skalan. Till och med i ett helt mörklagt rum lyckades Panasonics TV riktigt bra och hade en utmärkt svärta och jämn ljusfördelning. Vi får vänta med vår slutliga dom tills vi haft besök av TV:n i vårt eget testrum, men första intrycken var väldigt positiva!

4K-Blu-ray-spelare

Panasonic UB900 Ultra HD Blu-ray-spelare
Panasonic UB900 Ultra HD Blu-ray-spelare

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Källmaterialet som visades på Panasonic-skärmen var av mycket hög kvalitet, närmare bestämt med 4K-upplösning och HDR-dynamikomfång. Och då kanske du kan gissa vad filmerna spelades på?

Just det: Panasonics sprillans nya Ultra-HD-Blu-ray-spelare DMP-UB900! Med 4K-upplösning, större färgrymd och HDR-möjligheter öppnar den nya spelaren för betydligt högre bildkvalitet än vi har sett från någon streaming-tjänst.

DX900 släpps i mars och vi har hört indikationer på att priserna hamnar på ungefär 45 000 kronor för 55-tummaren och 55 000 kronor för 65-tummaren. UHD-BD-spelaren hamnar förmodligen runt 10 000 kronor.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nu kan du spara pengar på att köpa rätt kamera.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.
  Fujifilm GFX100 får 400 megapixlar.
  Light Speaker från svenska Transparent är inte som andra trådlösa högtalare.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  De bästa TV-apparaterna till PS5 och Xbox Series X

  Riktpris: kr Spelarnas TV-favorit

  Samsung Q80T (QE55Q80T)

  Riktpris: 15000 kr Smidig och bra!

  Sony XH9005 (KD-55XH9005)

  Riktpris: 13000 kr Nära de bästa

  LG NANO99 vs Sony ZH8

  Riktpris: kr Knivskarp 8K-duell
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.