Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

nyhet

Allt om Samsungs TV-modeller 2018

Samsung lanserar ett brett spektrum av intressanta TV-apparater i år, och den avancerade QLED-serien utökas med flera nya modeller.

Av / 2018-03-12 - 09:37
Allt om Samsungs TV-modeller 2018

Samsung avslöjade inte så mycket på årets CES-elektronikmässa i Las Vegas. Även om vi fick se flera spännande koncept, bland annat en TV med 8K-upplösning och en 146 tum stor TV-vägg med modern LED-teknik, syntes det inte mycket av konkreta 2018-modeller.

Läs också: Först titten på Samsungs 2018 TV-modeller

Nu får vi äntligen veta mer: På ett event i New York har Samsung haft sin globala TV-lansering för 2018.

Samsung har länge varit en av trendsättarna i TV-segmentet, och även om konkurrenter som LG knappar in så är den sydkoreanska elektronikjätten fortfarande störst i världen när det gäller TV. Framgångens ledord har varit bildkvalitet, användarvänlighet och smart design, vilket vi av allt att döma kan förvänta oss mer av 2018.

– Det här är helt klart vår mest innovativa och sofistikerade uppställning hittills, vi vill svara upp mot det designintresse och känsla för detaljer som vi ser hos dagens konsumenter, säger Tommy Nilsson, chef för TV/AV på Samsung Norden.

Den nya Q9-serien från Samsung kombinerar äkta LED-bakbelysning (Direct Full Array) med smart design. Foto: Samsung
Den nya Q9-serien från Samsung kombinerar äkta LED-bakbelysning (Direct Full Array) med smart design. Foto: Samsung

QLED vs OLED

Medan många av konkurrenterna satsar på OLED har Samsung gått åt motsatt håll. Förra året lanserade de QLED (LCD med kvantprickar – Quantum Dots) för att ta upp kampen med ärkerivalen LG och deras imponerande OLED-skärmar. Samsung anser helt enkelt att LCD-tekniken har störst potential i långa loppet, speciellt eftersom kraven på ljusstyrka, färgåtergivning, upplösning med mera bara tycks öka. Och de kan ha en poäng: på CES såg vi ett par riktigt ljusstarka prototyper som fick OLED-skärmarna att blekna!

Förra årets QLED-modeller blev ingen enorm framgång, och lyckades inte mäta sig med OLED på alla områden. Sedan dess har Samsung-ingenjörer jobbat stenhårt med årets modellsortiment, som försöker göra stor ”comeback” i highend-klassen! Bland förbättringarna finns en ny panelkonstruktion, Direct Full Array LED-bakgrundsbelysning, en uppdaterad One Invisible Connect-kabel samt nya smarta funktioner som förenklar installationen.

Ambient Mode

Genomskinlig TV: nya Ambient Mode gör att TV-skärmen ser ut precis som väggen bakom. Foto: Samsung
Genomskinlig TV: nya Ambient Mode gör att TV-skärmen ser ut precis som väggen bakom. Foto: Samsung

Att hänga TV:n på väggen är vanligt, men har du hört talas om en TV som visar väggen på skärmen? Samsung lägger stor vikt vid att TV:n ska vara synas så lite som möjligt i omgivningen och den här gången gör de det bokstavligt. Med hjälp av det nya Ambient-läget kan du knäppa en bild av väggen med mobilen och sedan visa den som skärmbakgrund när TV:n är i standby-läge. Det gör att skärmen ser osynlig ut. Har du bara en vit och tråkig vägg? Oroa dig inte. Ovanpå bakgrunden kan du visa en klocka, en väderprognos eller något annat – eller lägga upp en familjebild. Allt är bättre än att TV:n ser ut som ett svart hål!

Dolda kablar

Samsungs populära One Connection-kopplingsbox får också en efterlängtad uppgradering i år: nu överför den både ström och signal till TV:n genom en enda tunn (0,34 millimeter) fiberkabel. Standardkabeln är 5 meter lång och det finns också en 15-metersversion som extrautrustning. Kontakten är helt platt, så att den löper tätt intill baksidan. Detta gör det ännu enklare att hänga TV:n på väggen med en (nästan) osynlig kabel.
Den lilla Connect-boxen försvinner dock från de billigare modellerna, i stället får de en smart ”Cable Managemenet” som gör att man kan dra upp till fyra HDMI-kablar ner genom foten.

Enklare installation och dedikerat spelläge

Samsung har lagt tonvikten på att TV:n ska vara enkel att installera. Auto Detection känner igen källan som är inkopplad och fjärrkontrollen One Remote kan programmeras att styra andra enheter. Med Easy Setup kan man snabbt ställa in TV:n med mobilen och dela alla användarkonton och abonnemang i ett svep. Samsung lockar också spelfantaster med ett särskilt spelläge (Auto Game Mode) som garanterar låg fördröjning. Input lag på rekordlåga 15,6 millisekunder antyds.

Här är ett urval av de mest intressanta modellerna:

Q9FN

Samsung QE65Q9FN. Foto: Samsung
Samsung QE65Q9FN. Foto: Samsung

Äntligen är Samsung tillbaka på rätt spår med en riktig toppmodell! Nya Q9F riktar sig mot bildentusiasterna med en stram, minimalistisk design och avancerade tekniska lösningar. Bildpanelen är av typen 4K LCD med äkta LED-bakbelysning (Direct Dimming), Quantum Dots och många andra godsaker. Samsungs ingenjörer har till exempel utvecklat ett nytt skärmfilter (Ultra Black 2.0) som minimerar reflektioner från omgivningen. Betraktningsvinkeln ska vara förbättrad mot föregående modell. Samsung hävdar också att TV:n klarar att återge 100 % av DCI-P3-färgrymden och har hela 2000 nits ljusstyrka! Verkligen imponerande om det visar sig stämma. Smygtitten vi fick på CES verkade lovande och vi ser fram emot att få in toppmodellen i testrummet.

Samsung Q9FN finns i 55, 65 och 75 tum.

Q8F/C

Q8-serien från Samsung är en modell med fokus på design. Den extra tunna TV:n har hoppat över den direkta bakgrundsbelysningen i Q9 och bytt ut den mot en något enklare kant-LED-lösning. Q8 får också klara sig utan det nya Ultra Black-filtret. I övrigt är detta en toppspecad modell med alla nya finesser ombord, inklusive QLED-bildpanel med kapacitet för 1500 nits, den nya ”osynliga” kabeln + kopplingsbox, Ambient Mode med ljussensor samt ett utökad, supersnabbt spelläge (Auto Gaming mode).

Q8 finns i både platt (F) och välvd (C) version, i storlekarna 55 och 65 tum.

Q7FN

Uppföljaren till förra årets populära Q7-serie blir en prisvärd instegsmodell med QLED-teknik. Specifikationerna har väldigt mycket gemensamt med Q8-serien, men den här modellen finns bara i platt version med ett mörkare ”gun metal”-utförande och rätvinklad fot. Precis som de dyrare modellerna har den dubbla TV-mottagare för marknät, kabel och parabol, inklusive PVR-funktion.

Samsung Q7FN finns i 55, 65 och 75 tum.

NU8005

Här är ett steg ner från highend-modellerna i Q-serien, till den så kallade ”Premium UHD”-klassen. Det innebär bland annat något enklare bildpaneler utan Quantum Dots och att den separata inkopplingsboxen är utbytt mot direkta anslutningar. Samsung har dock sett till att det finns en smart dold kabelhantering på baksidan (Cable Management). NU8005 är för övrigt en fint specad TV med dubbla TV-mottagare och upp till 1000 nits ljusstyrka.

NU8005 finns i 49, 55, 65, 75 och 82 tum!

NU7475

Nu befinner vi oss i ”bang for the buck”-klassen där några av de lyxigaste funktionerna har offrats för att få ner priserna. NU7475 får klara sig utan dubbla TV-mottagare och har något lägre ljusstyrka. Detta är alltså inte en uppenbar HDR-skärm. Här får du däremot Samsungs blixtsnabba Auto Game Mode till ett rimligt pris.

Samsung NU7405 finns i 43, 50, 55 och 65 tum.

Ljud & Bild återkommer med mer info – och priser!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Rulla till toppen