annonse
annonse
annonse

Första titten på Samsungs nya TV-modeller

Här är vad vi vet hittills om Samsungs kommande 2018-modeller!

Samsung avslöjar ingenting i onödan på årets CES-mässa. De visar visserligen upp lovande koncept och prototyper – inklusive en ny 85-tummare med 8K-upplösning (!), för att inte tala om den 146 tum stora The Wall med mikro-LED-teknik, som båda är några av mässans mest imponerande syner. Däremot har vi inte fått höra mycket hittills om de kommande 2018-årsmodellerna – åtminstone inte ute i mässhallen …

 

85-tums Q9S med 8K-upplösning

Den nya 85-tummaren med 8K-upplösning har som förväntat en imponerande skärpa, man kan gå nära skärmen utan att se någon antydan till pixelmönster. Men kontrasten är ännu mer imponerande. Samsung har en ny, extra finmaskig bakljusteknik som heter Micro Full Array och som ger ett våldsamt stort antal dimbara zoner. Samsung vill inte avslöja exakt hur många zoner det rör sig om, men det officiella antalet är ”högre än 10 000” – mycket fler än vi har sett i någon kommersiell TV-skärm tidigare.

Tiden får utvisa om 85-tummaren med den preliminära beteckningen ”Q9S” släpps på marknaden och vad den i så fall kommer att kosta. Billig blir den inte!”

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

 

2018 Q9F-demo

Ljud & Bild fick följa med till det bakre rummet där Samsungs ingenjörer lät oss få en liten skymt av årets nya modeller. Vi fick en demo av ett kommande flaggskepp i Q9-serien, sida vid sida med 2017-modellen 65Q9F och toppmodeller från LG (OLED65E7) och Sony (KD-65ZD9). Vi fick inte ta några bilder under demon, men delar med oss våra intryck ändå!

Det första som är uppenbart är att Samsung satsar vidare på QLED-tekniken (LCD-LED med Quantum Dot) som vi känner igen från fjolårets toppmodeller. Nästa, mycket glädjande nyhet är att Samsungs nya toppmodell i Q9-serien får tvättäkta LED-bakljus, med hundratals dimbara zoner. Det ger en mycket exaktare ljusstyrning än i föregångaren 65Q9F som fick nöja sig med vanlig kant-LED. Samsung kan alltså skryta med en riktig highend-modell igen, som de gjorde 2016 med toppmodellen KS9505.

Vi som var på plats under demon fick se filmklipp som utmanade bakbelysningen på värsta tänkbara sätt, men Samsung-skärmen klarade allihop med äran i behåll. Även krävande scener med ljusa föremål på mörk bakgrund såg otroligt bra ut, utan den typiska ”halo-effekt” man ofta ser när bakbelysningen inte är tillräckligt finmaskig. Även Sonys mäktiga flaggskepp ZD9 fick se sig besegrad på det här området.

Vi fick titta på skärmarna i både mörka och ljusa omgivningar och en sak som var påfallande var Samsung-skärmens extremt matta yta. De andra skärmarna hade tydliga spegelbilder av omgivningen men det fanns nästan inga reflektioner från den nya Q9-skärmen – vilket är särskilt praktiskt i vardagsrum med stora fönster.

Den nya Q9-serien tar ett markant kliv uppåt i kontrast jämfört med förra årets Q9, samt har djupare svärta. Färgåtergivningen verkade också otroligt bra utan att vara överdriven. Ljusa naturscener såg väldigt levande ut, med briljanta färger och stark kontrast.

Vi var naturligtvis extra nyfikna på hur Samsung-skärmen skulle stå sig mot LG:s OLED-skärm, som är känd för sin imponerande kontrast och svärta. Vårt första intryck är att Samsung kommer väldigt nära och till och med överträffar OLED-skärmen på en del områden! Svärtan var inte riktigt det ”beckmörker” som vi är vana vid från OLED, men den kom ytterst när och hade bitvis bättre gråtoner i mörka områden. I den andra änden av skalan är det ingen tvekan om att Samsung-skärmen hade mycket mer ljusstyrka. Det gav ett extra tryck i de ljusaste områdena i en rad HDR-klipp.

Eftersom detta var en demo av en ofärdig 2018-modell som jämfördes med konkurrenternas 2017-modeller, är det för tidigt att dra några egentliga slutsatser. Men första intrycken var lovande och vi ser fram emot att få testa den färdiga modellen så fort den är klar!

Samsungs nya Q9-serie lanseras längre fram under 2018, i dagsläget vet vi ingenting om priserna.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Lovande ljud från B&W Vi har lyssnat på Bowers & Wilkins nya Formation-högtalare.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
annonse
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×