Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

nyhet

Klipsch-hörlurar med Heritage-ljud

Med halvöppna HP-3 vill Klipsch trycka in deras välkända signaturljud rakt i hörselgången.

Av / 2018-01-10 - 14:23
Klipsch-hörlurar med Heritage-ljud

Få högtalare ger lika starka associationer som Klipsch. Så fort man hör namnet så vet man att det handlar om hornhögtalare som kan spela högt och fysiskt, nästan utan att dra någon ström från förstärkaren alls.

Allra mest kända är högtalarna i Heritage-serien, som rymmer klassiska, gamla modeller men som fortfarande tillverkas. Den äldsta, gigantiska Klipschorn, byggdes redan 1946 (!), och nu mer än 70 år senare byggs den med en konstruktion som är mycket snarlik originalet.

Andra modeller är La Scala, Cornwall, Heresy och Forte, samtliga med ett ljud som slår hårt – utan att bli vasst.

Klipsch Heritage HP-3 i valnöt. Foto: Klipsch
Klipsch Heritage HP-3 i valnöt. Foto: Klipsch

 

Nu är tiden kommen för att komma ännu närmare Heritage-ljudet – med hörlurar. Tre modeller presenterades på CES förra året – HP-1, HP 2 och HP-3 – men nu när lanseringen är här så har vi bara sett toppmodellen HP-3.

HP-3 är en halvöppen konstruktion, vilket innebär att den är byggd som en sluten hörlur men att den mittersta delen av öronkåpornas utsida är öppen. Tekniken motsvarar den i Audioquest Nighthawk, vars utseende är snarlikt, med samma sorts galler utanför ventilationshålen.

Halvöppna
Tanken med en halvöppen konstruktion är att man ska få en mer fysisk basåtergivning än från en sluten, men med ventilation som ger friare dynamik och en öppnare och renare diskant. Med andra ord: ett försök att ge det bästa av två världar.

Högtalarelementen i HP-3 är stora, hela 52 millimeter, till skillnad från många konkurrenter som stannar vid 40 millimeter. Elementen omgärdas inte av någon gummiring utan är en så kallad ”free edge design”. Det ska ge ett klarare ljud med mindre färgning och Klipsch hävdar att ljudbilden är i klass med deras bästa högtalare.

Impedansen är bara 25 ohm, vilket gör att hörlurarna kan spela mer än tillräckligt högt med en mobiltelefon eller en bärbar musikspelare, men Klipsch rekommenderar ändå en hörlursförstärkare för att ljudet ska bli så rent som möjligt.

HP-3 tål vansinniga 1,8 watt och har en känslighet på 98 dB med en milliwatt. Hör du dåligt så är det med andra ord bara att vrida upp volymen.

De väger 440 gram, vilket gör att du kommer att känna av dess tyngd, men så länge de är sköna att ha på sig så är det inget du tänker på. Vilket vi märkte när vi testade de fantastiska Focal Utopia som väger 490 gram.

Klipsch rekommenderar Heritage Headphone Amp till HP-3, men det är inte nödvändigt. Pris: 7 000 kr. Foto: Klipsch
Klipsch rekommenderar Heritage Headphone Amp till HP-3, men det är inte nödvändigt. Pris: 7 000 kr. Foto: Klipsch

 

Utförande och pris
HP-3 finns i valnöt, ebenholts och ek och det ingår två utbytbara kablar på 1,4 respektive 2 meter. Hörlursstativ ingår också, plus en 6,3 mm-jackkontakt.

Prislappen är lika häftig som själva HP-3: 15 000 kronor. Hörlursförstärkaren Heritage Headphone Amp (7 000 kr) rekommenderas men är inget måste. Båda går att köpa nu.

Gissa om vi ser fram emot att få testa de här!

 

 

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen