Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

nyhet

Första titten på Samsungs nya TV-modeller

Här är vad vi vet hittills om Samsungs kommande 2018-modeller!

Av / 2018-01-11 - 16:53
Första titten på Samsungs nya TV-modeller

Samsung avslöjar ingenting i onödan på årets CES-mässa. De visar visserligen upp lovande koncept och prototyper – inklusive en ny 85-tummare med 8K-upplösning (!), för att inte tala om den 146 tum stora The Wall med mikro-LED-teknik, som båda är några av mässans mest imponerande syner. Däremot har vi inte fått höra mycket hittills om de kommande 2018-årsmodellerna – åtminstone inte ute i mässhallen …

 

85-tums Q9S med 8K-upplösning

Den nya 85-tummaren med 8K-upplösning har som förväntat en imponerande skärpa, man kan gå nära skärmen utan att se någon antydan till pixelmönster. Men kontrasten är ännu mer imponerande. Samsung har en ny, extra finmaskig bakljusteknik som heter Micro Full Array och som ger ett våldsamt stort antal dimbara zoner. Samsung vill inte avslöja exakt hur många zoner det rör sig om, men det officiella antalet är ”högre än 10 000” – mycket fler än vi har sett i någon kommersiell TV-skärm tidigare.

Tiden får utvisa om 85-tummaren med den preliminära beteckningen ”Q9S” släpps på marknaden och vad den i så fall kommer att kosta. Billig blir den inte!”

 

2018 Q9F-demo

Ljud & Bild fick följa med till det bakre rummet där Samsungs ingenjörer lät oss få en liten skymt av årets nya modeller. Vi fick en demo av ett kommande flaggskepp i Q9-serien, sida vid sida med 2017-modellen 65Q9F och toppmodeller från LG (OLED65E7) och Sony (KD-65ZD9). Vi fick inte ta några bilder under demon, men delar med oss våra intryck ändå!

Det första som är uppenbart är att Samsung satsar vidare på QLED-tekniken (LCD-LED med Quantum Dot) som vi känner igen från fjolårets toppmodeller. Nästa, mycket glädjande nyhet är att Samsungs nya toppmodell i Q9-serien får tvättäkta LED-bakljus, med hundratals dimbara zoner. Det ger en mycket exaktare ljusstyrning än i föregångaren 65Q9F som fick nöja sig med vanlig kant-LED. Samsung kan alltså skryta med en riktig highend-modell igen, som de gjorde 2016 med toppmodellen KS9505.

Vi som var på plats under demon fick se filmklipp som utmanade bakbelysningen på värsta tänkbara sätt, men Samsung-skärmen klarade allihop med äran i behåll. Även krävande scener med ljusa föremål på mörk bakgrund såg otroligt bra ut, utan den typiska ”halo-effekt” man ofta ser när bakbelysningen inte är tillräckligt finmaskig. Även Sonys mäktiga flaggskepp ZD9 fick se sig besegrad på det här området.

Vi fick titta på skärmarna i både mörka och ljusa omgivningar och en sak som var påfallande var Samsung-skärmens extremt matta yta. De andra skärmarna hade tydliga spegelbilder av omgivningen men det fanns nästan inga reflektioner från den nya Q9-skärmen – vilket är särskilt praktiskt i vardagsrum med stora fönster.

Den nya Q9-serien tar ett markant kliv uppåt i kontrast jämfört med förra årets Q9, samt har djupare svärta. Färgåtergivningen verkade också otroligt bra utan att vara överdriven. Ljusa naturscener såg väldigt levande ut, med briljanta färger och stark kontrast.

Vi var naturligtvis extra nyfikna på hur Samsung-skärmen skulle stå sig mot LG:s OLED-skärm, som är känd för sin imponerande kontrast och svärta. Vårt första intryck är att Samsung kommer väldigt nära och till och med överträffar OLED-skärmen på en del områden! Svärtan var inte riktigt det ”beckmörker” som vi är vana vid från OLED, men den kom ytterst när och hade bitvis bättre gråtoner i mörka områden. I den andra änden av skalan är det ingen tvekan om att Samsung-skärmen hade mycket mer ljusstyrka. Det gav ett extra tryck i de ljusaste områdena i en rad HDR-klipp.

Eftersom detta var en demo av en ofärdig 2018-modell som jämfördes med konkurrenternas 2017-modeller, är det för tidigt att dra några egentliga slutsatser. Men första intrycken var lovande och vi ser fram emot att få testa den färdiga modellen så fort den är klar!

Samsungs nya Q9-serie lanseras längre fram under 2018, i dagsläget vet vi ingenting om priserna.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen