Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

nyhet

Sonys ljudlimpor ger 3D-surroundljud

Oavsett om du vill ha tredimensionellt Atmos-ljud eller ett extremt kompakt format så har Sony något som passar.

Av / 2018-01-10 - 13:43
Sonys ljudlimpor ger 3D-surroundljud

Soundbar-högtalarna har tagit över efter allt-i-ett-surroundsystemen. Mindre fotavtryck och en mer dold installation, nästan helt utan kabeltrassel, gör att de är enkla att tycka om. Den senaste tiden har dessutom några av dem inte bara kunnat simulera äkta surroundljud utan även spela ”ljud från taket” med Dolby Atmos. Sony har två nya sådana nyheter.

Sony HT-ZF9 ska ge Atmos-ljud från bara tre högtalare. Foto: Sony
Sony HT-ZF9 ska ge Atmos-ljud från bara tre högtalare. Foto: Sony

 

ZF9: 3.1 med Atmos

HT-ZF9 är en 3.1-högtalare, vilket innebär att den innehåller tre högtalare som separerar ljudet i vänster, center och höger kanal. Plus en trådlös subwoofer på golvet. Tack vare fiffig ljudbearbetning ska den kunna simulera 7.1-surroundljud med virtuella bakkanaler. Dessutom ska den kunna åstadkomma ljud i höjdled från ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X, trots att den saknar högtalare på ovansidan som fyrar av ljud mot taket. Sony har i stället löst detta uteslutande med digital ljudprocessning, med hjälp av något som kallas Vertical Surround Engine.

Sony HT-ZF9
Sony HT-ZF9

 

Även om du inte har tillgång till Dolby Atmos- eller DTS:X-material kan du ha glädje av tekniken i HT-ZF9 som mixar upp tvåkanals stereoljud till 7.1.2-kanalig kvalitet. Enligt Sony. Dessutom har soundbar-högtalaren wifi och inbyggt Chromecast för strömning av musik och video.

Sony HT-XF9000 simulerar Atmos-ljud med bara två högtalare. Foto: Sony
Sony HT-XF9000 simulerar Atmos-ljud med bara två högtalare. Foto: Sony

 

XF9000: 2.1 med Atmos

Utöver ZF9 kommer den nedskalade modellen HT-XF9000, som har fronthögtalare för två kanaler i stället för tre. Även denna klarar Dolby Atmos. Nätverksanslutning finns inte, men det går att strömma musik via Bluetooth.

Vi kan inte hitta någon information om huruvida Sony-högtalarna stöder eARC, som ger Dolby Atmos och DTS:X direkt från TV:n via ljudreturkanalen.

Om du vill ha en kompakt soundbar som du kan du flytta runt och använda som Bluetooth-högtalare, är HT-S200 ett alternativ. Foto: Sony
Om du vill ha en kompakt soundbar som du kan du flytta runt och använda som Bluetooth-högtalare, är HT-S200 ett alternativ. Foto: Sony

 

SF200: Kompakt alternativ

Om du tycker att det är viktigare att soundbar-högtalaren ska vara så kompakt som möjligt än att ljudbilden är superstor så kan HT-SF200 vara något för dig. Detta är en liten, piffig soundbar med inbyggd subwoofer som simulerar surroundljud med hjälp av ett processningssystem som Sony kallar för S-Force PRO Front Surround. XF9000 stöder Dolby Digital, men det sägs ingenting om DTS.

SF200 passar lika bra på en hylla som på ett bord och kan placeras antingen framför eller bredvid TV:n. Den kopplas till TV:n via HDMI ARC eller optisk digitalkabel. Det går också att strömma musik till den via Bluetooth.

HT-SF200 är svart, men finns även i vitt och heter då HT-SF201. Priset är cirka 2 500 kronor, vi vet däremot ingenting om vad ZF9 och XF9000 kommer att kosta.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen