Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Ny teknik kan ge fysiska knappar på skärmen vid behov

Med Flat Panel Haptics kan OLED-skärmen fylla bubblor med vätska för att skapa knappar man känner med fingrarna på skärmen.

Av / 2023-05-01 - 11:04
Ny teknik kan ge fysiska knappar på skärmen vid behov

Forskare vid Carnegie Mellon University har forskat i 15 år på att skapa flata skärmar med haptisk feedback, det vill säga att de kan ge fingrarna feedback via känseln. Nu har de nått ett genombrott med en skärm som bara är fem millimeter tjock.

Tekniken som används är en EEOP (Embedded Electro-Osmotic Pump) som när den utsätts för spänning kan pumpa en speciell vätska. Pumpen sitter mellan en tank med vätskan längst ner och en flexibel yta på skärmen. När man aktiverar pumpen blåses en ”knapp” upp på skärmen som kan vara upp till fem millimeter hög.

Foto: Future Interfaces Group, Carnegie Mellon University

Forskarna vid Future Interfaces Group säger att tekniken låter dem förvandla en del av skärmen till ett QWERTY-tangentbord. Det dyker upp när det behövs och sjunker sedan tillbaka. Men de säger att man även kan låta en ikon pulsera för att ge notifieringar.

Att kunna ha fysiska tangentbord gör inte bara att man kan skriva snabbare utan att titta. Det gör också skärmarna betydligt mer tillgängliga för blinda. Man tänker sig också att uppumpade kontroller kan göra mobilspelande betydligt mer intressant.

FIG har dock mycket jobb framför sig innan det kan dyka upp i din mobil. Det handlar om tålighet med skärmarna, strömförbrukning, extra vikt och att det skulle göra mobilerna större. Det verkar därför mer troligt att tekniken, åtminstone till en början, används för specialapplikationer.

Källa: Future Interfaces Group, Carnegie Mellon University

 

Läs också:

Lenovo visar hoprullbar dator och mobil

I samband med företagets egen Tech World '22-konferens visade Lenovo upp ett 'proof of concept' av en rullbar skärm för mobiler och datorer.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

Ljud & Bild
Rulla till toppen