Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Minecraft-bot skriver sin egen kod med GPT-4

Minecraft kan bli en viktig plattform för att utveckla och testa artificiell intelligens. Boten Voyager visar att GPT-4 har utmärkta Minecraft-färdigheter.

Skrivet av / 2023-06-05 - 18:00
Minecraft-bot skriver sin egen kod med GPT-4

Boten Voyager använder trial-and-error-metoden för att skriva sin egen kod, men den ber också den artificiella intelligensen GPT-4 om hjälp.

Boten är ett exempel på en mjukvaruagent (bot) med en kropp eller embodied agent, dvs en artificiell intelligens (AI) som interagerar med miljön runt sig, genom en fysisk kropp i den miljön.

Assistent med kropp

Till skillnad från en digital personlig assistent, som Google Assistant eller Siri, som bara svarar och utför kommandon, måste en programvara med kropp, till exempel en robotdammsugare, relatera till den fysiska världen runt sig på ett helt annat sätt.

Högt på önskelistan står hushållsrobotar som kan röja upp, sortera tvätt och ­para strumpor, och det ställer otroligt höga krav på mjukvaran.

minecraft
Ill: Skärmbild, Minecraft för iOS

Minecraft passar bra

Forskare har funnit att spelet Minecraft är ett bra ställe att testa avancerade intelligenta botar, eftersom fysiken och reglerna är mycket enkla, så man slipper många variabler som kan påverka och kontaminera resultatet medan man provar sig fram. Samtidigt finns det nästan oändligt med saker man kan göra och testa i spelet.

Läs också ChatGPT är det häftigaste tekniska framsteget. Ett genombrott inom AI-teknik eller ett hotscenario?

Voyager briljerar

Simuleringsmiljön där man skapar en Minecraft-bot heter MineDojo. Boten Voyager är byggd i denna miljö, men har på ett tidigt stadium lämnats på egen hand för att försöka sig fram och misslyckas – men också fråga ChatGPT med den senaste GPT-4-programvaran. Och du kan tro att Voyager briljerar! Inga andra botar kommer i närheten när det gäller att bygga och hitta saker i spelet.
Voyager börjar med pyttelite kunskap, och när det stöter på saker i spelet har det en konversation med GPT-4 om vad det ska göra och hur.

Voyager GPT-4
Ill: voyager.minedojo.org

Ta följande exempel, som TechCrunch använder i sin artikel i frågan:

Det blir kväll, och några skelett kommer för att ta den artificiella agenten. Den har en underliggande kunskap om detta, men frågar sedan GPT-4: ”Vad gör en bra spelare i det här spelet när det finns monster i närheten”. Den får svaret att man bör göra ett svärd, som man sedan slår skeletten med, samtidigt som man undviker att bli träffad själv. Detta översätter agenten till konkreta mål: samla sten och trä, bygg ett svärd i verkstaden, beväpna dig med det och slåss med ett skelett.

GPT-4 in Minecraft
Ill: AI-genererat med Bing

Efter avslutad handling kommer dessa färdigheter att läggas på minnet så att när uppgiften är att ”gå djupt in i en grotta för att hitta järnmalm”, behöver den inte lära sig att slåss på nytt. Den kan nu byta till den snabbare och billigare GPT-3.5, för att lära sig den färdighet som är mest relevant för en given situation – så att den inte försöker hacka fram skelett och slåss med malmen …

Metoden är ungefär densamma som andra GPT-botar, men att använda den i Minecraft, som är en mycket större miljö än sådana normalt används i, gör att en bot som Voyager, som är specialiserad på spelet från början, kommer att göra saker mycket bättre. Den hittar fler saker, lär sig fler färdigheter och utforskar mycket mer än de andra botarna.

Användningsområden

GPT-4 är mycket bättre än GPT-3.5 på att generera kod. Och det faktum att det blir så bra på Minecraft är uppmuntrande när det gäller att utveckla AI-verktyg. Tankarna går till en hushållsrobot som bygger upp erfarenhet och lär sig av sina misstag när den ska para ihop strumpor eller sortera tvätten. För att inte tala om när liv står på spel, där en hemvårdsrobot plötsligt kan befinna sig i en situation där den måste agera på ett plötsligt sjukdomstillstånd hos patienten. Då önskar man nog att roboten har lärt sig en eller ett par saker först. Det är svårt att tänka sig någon gräns för användningsområdena.

Läs mer om Voyager-projektet här.

Källa: TechCrunch

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nu gäller EU:s tuffa nätregler

Luna 25 kraschade på månen

Google sammanfattar nu åt dig

Rysslands första rymdraket på 50 år

Första turisterna i rymden

Google Assistant får AI-motor

Rulla till toppen