Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Italien kan få världens första kommersiella hyperloop

Den första Hyperloop-sträckan i Europa kommer att vara Venedig-Padua.

Av / 2024-02-01 - 16:52
Italien kan få världens första kommersiella hyperloop

I juni 2023 stod det klart att ingenjörsföretaget Webuild skulle genomföra en konsekvensanalys för en eventuell hyperloop-sträcka mellan Venedig och Padua i Italien. Avtalet är nu undertecknat och hyperloop-företaget Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) bekräftar att de är teknikleverantör för projektet.

Supertåg i vakuumrör

Hyperloop-teknologin innebär att passagerare eller gods transporteras i kapslar genom vakuumrör i nära – eller till och med snabbare än – ljudets hastighet. Syftet är att minska restider mellan städer från timmar till minuter.

Enligt planerna ska hyperloop-systemet, kallat ”Hyper Transfer”, först byggas som en prototyp mellan Venedig och Padua. På lång sikt är planen ett fullskaligt kommersiellt system.

Läs också Hyperloop har kört sin premiärtur Första försöket med Elon Musks överljudtåg gick bra – även om allt rann ut i sanden.

Världens första operativa Hyperloop?

HyperloopTT beskriver projektet som en vändpunkt efter mer än tio års utveckling. Om allt går enligt planerna kan ”Hyper Transfer” bli världens första operativa hyperloop-system.

Det kommer i så fall att sätta Italien i förarsätet inom hållbara framtida transporter. Samtidigt kommer det att öppna dörren för liknande projekt över hela världen.

Vad tror du? Genomförbart, eller bara ännu ett luftslott? Använd gärna kommentarsfältet.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen