I onsdags kom man ett steg närmare att förverkliga drömmen om det supersnabba Hyperloop-tåget. Den första testkörningen utfördes i Nevadaöknen i USA. Och allt gick perfekt.
Det som testades var det elektromagnetiska framdriftssystemet som på sikt ska kunna få Hyperloop att köra i ett lufttomt rör med hastigheter på över 1 000 kilometer i timmen.
Riktigt så fort gick det inte i onsdags, men efter att ha färdats 60 meter på räls och uppnått en hastighet av 480 kilometer i timmen plöjde den öppna släden sig ner sandfåran som var byggd för att bromsa farten.
Men tåget körde. Vilket innebär att företaget Hyperloop One, som låg bakom försöket i Nevada, kan sätta i gång med att lösa alla andra tekniska utmaningar.
Innan Hyperloop-banan kan bli verklighet ska det lufttomma rörsystemet konstrueras, plus det magnetiska systemet som ska hålla vagnarna svävande ovanför rälsen. Man ska också hitta på ett sätt att kontrollera hastigheten, så att passagerarna inte blir hoppressade när tåget ökar och sänker farten.
Svårt och kul
Med andra ord är det en bit kvar tills drömmen om det blixtsnabba transportmedlet som Tesla-grundaren Elon Musk offentliggjorde 2012 blir verklighet. Men som Hyperloop Ones teknikchef Brogan BamBrogan (ja, han heter så!) sade till Wired: ”Det strider inte mot fysikens lagar – men det är fortfarande tillräckligt svårt för att vara kul!”
BamBrogan har för övrigt hämtats till Hyperloop One från Elon Musks rymdföretag SpaceX, där han bland annat konstruerade raketmotorer. Vilket ger en ny dimension till hur han använder ordet ”svårt”!
Hyperloop One är bara ett av flera olika företag som arbetar med att förverkliga Elon Musks vision. Och även om Musk har sagt att gärna överlåter åt andra att bygga Hyperloop så håller han på att bygga en egen testbana i närheten av sin SpaceX-fabrik i Kalifornien.
https://www.youtube.com/watch?v=1e-Po9C8Kj8
Om och när Hyperloop blir verklighet (Hyperloop One räknar med att köra tre spår 2020) kommer man att kunna åka mellan Los Angeles och San Francisco på en halvtimme.
Kan byggas överallt
Testet utfördes i Nevadaöknen men det supersnabba tåget kan köra överallt i hela världen. Hyperloop One bjuder in regeringar och privata företag att komma med förslag på städer där Hyperloop-banor kan byggas.
Så inom en inte alltför avlägsen framtid kanske man kan köpa en croissant i Paris, hämta en kaffe på perrongen i Hamburg – och hinna avnjuta dem båda innan man anländer till Berlin.
Källa: Wired