Teknik

Första försöket med Elon Musks överljudtåg gick bra – även om allt rann ut i sanden.
Annons
Annons
forfatter

I onsdags kom man ett steg närmare att förverkliga drömmen om det supersnabba Hyperloop-tåget. Den första testkörningen utfördes i Nevadaöknen i USA. Och allt gick perfekt.

Det som testades var det elektromagnetiska framdriftssystemet som på sikt ska kunna få Hyperloop att köra i ett lufttomt rör med hastigheter på över 1 000 kilometer i timmen.

Riktigt så fort gick det inte i onsdags, men efter att ha färdats 60 meter på räls och uppnått en hastighet av 480 kilometer i timmen plöjde den öppna släden sig ner sandfåran som var byggd för att bromsa farten.

Men tåget körde. Vilket innebär att företaget Hyperloop One, som låg bakom försöket i Nevada, kan sätta i gång med att lösa alla andra tekniska utmaningar.

Hyperloop-tåget ska åka i lufttomma rör. Arbetet med dem ska påbörjas nu efter det lyckade försöket. Foto: Hyperloop One.
Hyperloop-tåget ska åka i lufttomma rör. Arbetet med dem ska påbörjas nu efter det lyckade försöket. Foto: Hyperloop One.

Innan Hyperloop-banan kan bli verklighet ska det lufttomma rörsystemet konstrueras, plus det magnetiska systemet som ska hålla vagnarna svävande ovanför rälsen. Man ska också hitta på ett sätt att kontrollera hastigheten, så att passagerarna inte blir hoppressade när tåget ökar och sänker farten.

Annons

Svårt och kul
Med andra ord är det en bit kvar tills drömmen om det blixtsnabba transportmedlet som Tesla-grundaren Elon Musk offentliggjorde 2012 blir verklighet. Men som Hyperloop Ones teknikchef Brogan BamBrogan (ja, han heter så!) sade till Wired: ”Det strider inte mot fysikens lagar – men det är fortfarande tillräckligt svårt för att vara kul!”

BamBrogan har för övrigt hämtats till Hyperloop One från Elon Musks rymdföretag SpaceX, där han bland annat konstruerade raketmotorer. Vilket ger en ny dimension till hur han använder ordet ”svårt”!

Elon Musks skiss på Hyperloop från 2012.
Elon Musks skiss på Hyperloop från 2012.

Hyperloop One är bara ett av flera olika företag som arbetar med att förverkliga Elon Musks vision. Och även om Musk har sagt att gärna överlåter åt andra att bygga Hyperloop så håller han på att bygga en egen testbana i närheten av sin SpaceX-fabrik i Kalifornien.

Om och när Hyperloop blir verklighet (Hyperloop One räknar med att köra tre spår 2020) kommer man att kunna åka mellan Los Angeles och San Francisco på en halvtimme.

Annons

Kan byggas överallt
Testet utfördes i Nevadaöknen men det supersnabba tåget kan köra överallt i hela världen. Hyperloop One bjuder in regeringar och privata företag att komma med förslag på städer där Hyperloop-banor kan byggas.

Så inom en inte alltför avlägsen framtid kanske man kan köpa en croissant i Paris, hämta en kaffe på perrongen i Hamburg – och hinna avnjuta dem båda innan man anländer till Berlin.

Hyperloop One

Källa: Wired

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Så dök den första PC:n med GeForce RTX 3080 upp. Och flyttar återigen gränserna för 3D-prestanda i spel.
Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Poly vill vara med på marknaden för professionellt ljud och video till de som jobbar hemifrån.
Den nya skärmen med 3:2-format har 3,3K-upplösning, 500 nits ljusstyrka och Pantone-certifiering.
Apple är världens mest värdefulla företag igen.
Trådlösa proppar med Marshall-ljud och app-styrning.
LG har tagit patent på en ny sorts OLED-TV som kan gömmas undan när du inte tittar på den.
Disney skakar själva fundamentet för biografernas exklusiva filmmonopol.
En ny, häftigare version av Samsungs superbreda gaming-monitor ska vara på väg.
Kom bara ihåg att välja versionen med stereoljud.
Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.
0-100 km/h på mindre än 5 sek, fyrhjulsdrift och 420 km räckvidd.
Nu kan Lyngdorfs flaggskeppsförstärkare spela högupplösta MQA-ljudfiler från bland annat Tidal.
Billig entrébiljett till analog fotografering.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.