Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Elon Musk skeptisk till att dagens uppskjutning lyckas

Uppdaterad: Idag är den första skarpa uppskjutningen av SpaceX gigantiska raket Starship, men Musk lovar bara att det blir ”garanterat spännande”.

Skrivet av / 2023-04-17 - 15:20
Elon Musk skeptisk till att dagens uppskjutning lyckas

Uppdatering: De har just avbrutit uppskjutningen pga tekniska problem. Det kommer ta 48 timmar att dränera allt bränsle, så tidigare än så kommer inte nästa försök ske.

Grunden i SpaceX mål att sätta astronauter på Mars är raketen Starship. Eller rättare sagt heter den nedre delen Super Heavy och har 33 Raptor-motorer medan övre delen med 6 motorer är Starship. Motorerna drivs med metan, istället för det väte som är det normala.

Skärmbild: SpaceX

Tidigare har raketen kallats BFR, vilket officiellt utlästs som Big Falcon Rocket, men alla som spelat Doom vet att det egentligen betyder Big F-ing Rocket. Och det finns en anledning till det. Raketen är häpnadsväckande 120 meter hög! Det kan jämföras med den 50 meter höga Ariane 5-raketen som i fredags sköt upp Europeiska rymdorganisationens rymdsond Juice till Jupiter.

Illustration: u/firmada på Reddit

Reddit-användaren u/firmada har gjort en hjälteinsats och ritat av alla raketer i skala, så man får en uppfattning.

 

Raptor-motorn avfyrades för första gången 2016 och senare samma år visade SpaceX upp de första planerna på det som senare blev BFR. Under 2020 och 2021 har man gjord väldigt blygsamma testflygningar till en mils höjd. Idag ska man alltså göra ett fullskaligt test och försöka komma i omloppsbana.

“Success if not what should be expected” sa Elon Musk på Twitter söndag kväll. “Probably tomorrow will not be successful. It’s just a very fundamentally difficult thing.” Han uppskattar chansen att lyckas idag till 50 procent, men säger att det är 80 procents chans att de når omloppsbana senare i år.

 

Här kan du se uppskjutningen

Läs också:

Nu är Juice på väg mot Jupiters istäckta månar

Uppskjutningen av Europeiska Rymdorganisationens rymdsond Juice lyckades och den har nu påbörjat sina åtta år långa resa.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Redan prenumerant? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här

Ingen Google-chatbot i Europa

Bing AI-chat är släppt

Google säkrar ditt konto

Uppumpbart skärmtangentbord

AI-assistent i fickan

Kinesisk 3D-printad månbas?

Rulla till toppen