Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nu är Juice på väg mot Jupiters istäckta månar

Uppskjutningen av Europeiska Rymdorganisationens rymdsond Juice lyckades och den har nu påbörjat sina åtta år långa resa.

Av / 2023-04-16 - 14:41
Nu är Juice på väg mot Jupiters istäckta månar

JUICE är den klatschiga förkortningen av JUpiter ICy moons Explorer, den europeiska rymdorganisationens projekt att utforska de tre istäckta jupitermånarna. Terorin är att det under isen finns oceaner av flytande vatten och att det därmed skulle kunna finnas liv på månarna.

I fredags lyckades ESA med uppskjutningen med en Ariane 5-raket från Franska Guyana, efter att ha fått ställa in torsdagens planerade uppskjutning på grund av dåligt väder.

Ett par timmar efter uppskjutning kom denna spektakulära selfie (ESA/Juice/JMC)

Därmed har den påbörjat sin åtta år långa resa till Jupiter. Eftersom raketen inte har kapacitet att skicka sonden direkt till Jupiter kommer den att använda Jorden och Venus som gravitationsslungor. Sonden väntas nå Jupiter i juli 2031. 2034 kommer den gå in i omloppsbana runt Ganymedes, och blir därmed den första rymdfarkosten att gå i omloppsbana runt en annan måne än Jordens.

Callisto_(cropped) Moon_Ganymede_by_NOAA_-_cropped Europa-moon
<
>
Månen Ganymedes (Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration)

Sonden ska undersöka Ganymedes, Callisto, och Europa, tre av de galileiska jupitermånarna. Hallå där, har de inte glömt månen Io, undrar säkert kunniga läsare. Den hoppar de över med flit, eftersom den dels inte är istäckt, dels för att man är orolig för att strålningen skulle kunna skada instrumenten.

Instrumenten ombord (Illustration: European Space Agency)

Sonden är bestyckad med 10 vetenskapliga instrument, vara 9 är europeiska och ett amerikanskt. Förutom en optisk kamera finns det bland annat instrument som undersöker det infraröda och ultravioletta spektrumet, laseravståndsmätare, magnetometer och en penetrerande markradar.

Juice är däremot långt ifrån först att undersöka Jupiter, till exempel ligger NASA:s Juno i omloppsbana där sedan 2016.

Läs också:

Dessa astronauter flyger Artemis II

Nasa har tillkännagett besättningen för Artemis II, den första bemannade resan till månen på femtio år.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

Rulla till toppen