Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2023: Belkin firar 40 år med mer hållbara produkter

Belkin producerar ett berg av tillbehör, och det blir mycket plast. Nu ska den återvinnas!

Av / 2023-01-07 - 16:02
CES 2023: Belkin firar 40 år med mer hållbara produkter

När jag hör orden ”hållbarhet” och ”återvinning” från elektroniktillverkare brukar jag dra på smilbanden. Jag har alltid tänkt att denna industri aldrig kommer att vara en del av lösningen, utan för alltid kommer att vara ett av huvudproblemen bakom världens ansamling av elavfall och utsläpp av växthusgaser.

Det faktum att en TV eller en ljudanläggning bara har 0,5 watt strömförbrukning i standby-läge hjälper lite, när produkterna byts ut i en skrämmande takt och slutar sina liv på en jätte ”ö” av sopor i Stilla havet. Att det egentligen inte är en ö, utan en virvel, hjälper föga när man ser att fanskapet är tre gånger så stort som Frankrike.

Ändå hör vi mer och mer om hållbarhet i vår bransch, och vissa har slutat använda plast i sina förpackningar. Själva produkten är vanligtvis fortfarande tillverkad av 24-karats plast, men det pratas det inte så mycket om.

Belkin tillverkar mycket elektronik och använder nu 75 procent äkta återvunnen plast. Foto: Belkin

Belkin vill göra skillnad

Ni får därför ursäkta mig när jag var mer än lite skeptisk när Belkin bjöd in mig till ett digitalt möte för att prata om hållbarhet. Och vad de har börjat göra. Nu erkände de omedelbart att det inte finns någon ”quick fix” på detta problem och att man aldrig kommer att nå mållinjen. Men att vi hela tiden ska hitta bättre och mer miljövänliga sätt att producera och distribuera produkter.

Jag blev genast mer positiv, eftersom jag är mer van vid att tillverkare klappar sig själva på axlarna i ett pressmeddelande om att produkterna hädanefter kommer i kartonger och inte plastlådor.

Har jobbat med det i två år

I ett digitalt möte med utvecklings- och kommunikationschef Jen Wei berättade hon stolt att Belkins historia började för 40 år sedan, när de introducerade Hamlet, en speciell kabel som anslöt Apple 2C-datorn till en skrivare med parallellport.

Idag är Belkin känt för kablar för alla typer av konsumentelektronik, vare sig det är telefoner, datorer, ljud- och videokablar. Men också strömförsörjning, nödladdare, USB-hubbar och faktiskt även hörlurar och öronsnäckor. Totalt ligger de bakom mycket av den småelektronik som säljs på marknaden idag, och är därför självklart ansvariga för en hel del elektronikavfall.

De kunde nu berätta för mig att de har arbetat flitigt med hållbarhet under de senaste två åren, efter att ha funderat över det under de senaste tjugo åren. Det har med andra ord dröjt länge.

När vi tänker på skillnaden ett företag av vår storlek och inflytande kan göra för planeten är det ett uppenbart beslut att sluta använda ny plast i våra produkter”, säger Steve Malony, VD för Belkin.

Foto: Belkin

75 procent återvunnen plast

Hittills har vi kunnat nå upp cirka 50 procent återvunnen plast i våra produkter. Men nu har vi äntligen lyckats komma upp i 75 procent, säger Jen Wei. Vi skulle vilja komma upp i 100 procent, men detta är så långt vi kan komma nu.

Okej, det låter ju bra. Men det finns ju många andra som också hävdar detta?

Många hävdar att de använder återvinningsbara material. Men vad de inte berättar är hur de återvinns. Det finns tre bokstäver du måste leta efter, och det är om plaståtervinningsmetoden är PCR eller PIR. Det ser ganska lika ut, men skillnaden är enorm, säger Jen.

Det står för Post Consumer Recycled eller Post Industrial Recycled. Den första är äkta återvinning, eftersom det är plast som återvinns efter att först ha varit i en använd produkt. PIR innebär däremot bara att plastavfall – som plastspån från sågprocessen på fabriken – omvandlas till plast som kan användas i själva produkten. Man kan fråga sig om det faktiskt är återvinning, eller bara effektivisering. Det är självklart ett viktigt arbete, och vi gör det också, men det är ingen riktig lösning. Och vi har aldrig kallat detta för återvunnen plast.

Plastic waste
Att återvinna plast som fångats upp ur havet är bra. Men ännu viktigare är att använda den innan den hamnar i havet överhuvudtaget. Foto: iStock

Hur bevaras kvaliteten?

Vi har hört att äkta återvunnen plast är av mycket sämre kvalitet än nytillverkad plast. De svarta blomkrukorna du får på ditt lokala lagerförsäljnings-ställe, som spricker bara man tittar på dem, är ett exempel på återvunnen plast.

Det här är en utmaning och anledningen till att vi idag inte kan gå upp till 100 procent återvunnen plast i våra produkter utan att kompromissa med hållbarheten. Det är också därför vi är stolta över att faktiskt ha 75 procent riktigt återvunnen plast, som faktiskt håller samma kvalitet som tidigare.

Så hur kommer ni upp i 75 procent?

Det finns olika metoder för återvinning. En metod är att använda växtbaserade bioplaster. Det är trendigt och man ser det ofta. Problemet är att det ännu inte är tillräckligt hållbart för att göra ordentliga elektronikprodukter av.

Ett annat sätt är att återvinna plast från havet. Men det är väldigt ineffektivt. Inte all plast kan återanvändas, i själva verket är endast en bråkdel användbar. Det är inte hållbart än. Men det är förstås ett väldigt viktigt arbete att få upp plasten ur havet.

I stället säger Belkin att de återvinner plasten från kasserade leksaker och elektronik, som sedan förvandlas till nya produkter.

Man tar bort avfall från ekosystemet och stoppar in det i produktionen igen. Men det är svårt.

Ett team som endast arbetar med hållbarhet

Belkin har ett team av forskare som enbart jobbar med hållbarhet.

Om du inte ser sanningen i vitögat kommer du aldrig att kunna lösa problemet. Vi är en bransch som har många smutsiga byk att tvätta, och det kan inte fortsätta som förr. Många kommer att hävda hållbarhet på CES i år, men många av dem använder ohållbara metoder. Våra designers är helt besatta av detaljer, och hållbarhet är den största utmaningen. Plast degraderar varje gång den återvinns.

Är inte processen dyr?

Vi vill inte att konsumenterna ska behöva välja mellan hållbara och förorenande produkter. Därför är priserna för konsumenterna desamma som innan vi använde den här metoden. Det kostar extra, men Belkin tar på sig kostnaden. Vi är övertygade om att det kommer att löna sig för oss i längden.

25W-charger-plastic-vs-25W-charger-PCR 40W-charger-plastic-vs-40W-charger-PCR 65W-charger-plastic-vs-65W-charger-PCR 108W-charger-plastic-vs-108W-charger-PCR-side-view 108W-charger-plastic-vs-108W-charger-PCR Car-Charger-plastic-vs-Car-Charger-PCR
<
>
Kan du se skillnaden: Återvinningsbar plast används i produkten till höger, inte den till vänster. Foto: Belkin

Sex nya produkter

Till att börja med lanserar Belkin sex produkter, som alla har uppåt 73–75 procent återvunnen (PCR) plast.

Enligt Belkin kan man inte se skillnad på dessa produkter med återvunnen plast och deras föregångare. Även den högglansiga ytan är liknande.

Är detta lösningen?

Det råder ingen tvekan om att detta är ett steg i rätt riktning för vår bransch. Men vi står inför fler utmaningar än nytillverkad plast. Den största boven i dramat är produkter som blir omoderna eller går sönder, och byts ut mycket snabbare än för några decennier sedan.

I detta avseende är det mycket viktigare att du kan reparera trasi elektronik än att strömförbrukningen på TV: n ska minskas.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

Rulla till toppen