Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Lamborghini Sián i LEGO-version

Lamborghini Sián FKP 37 i nästan fyratusen bitar är det senaste tillskottet till LEGOs Technic-serie.

Skrivet av / 2020-06-03 - 13:37
Lamborghini Sián i LEGO-version

Den här artikeln handlar vare sig om ljud eller bild. Men om en väldigt cool pryl!

Lamborghini Sián är den första hybridbilen som kombinerar bensinmotor med superkondensator. Enligt Lamborghini är kondensatorn – av litiumjon-typ – tre gånger starkare än ett batteri som väger lika mycket, så räkna med en häftig acceleration när den kombineras med kraften från en tvättäkta V12:a!

Vilken bilstereo Lamborghini Sián får vet vi inte, däremot ser vi att mittkonsolen är like häftig som den är modern.

Lamborghini Sían FKP 37 interior
Cockpiten i den riktiga Lamborghini Sían FKP 37 är maffig. Foto: Lamborghini

Namn efter avliden koncernchef

Bilens fullständiga namn är Sián FKP 37, döpt efter Volkswagens förra koncernchef, Ferdinand Karl Piëch. Han föddes 1937, därav siffran i modellbeteckningen.

Bilen har en riktig Lamborghinis alla kännetecken, utom namnet som inte följer traditionen att vara en känd tjur från tjurfäktningsarenan. Den ser mycket snyggare ut än Lamborghinis första hybrid-konceptbil Asterion, som skrotades eftersom den hade vanliga batterier och blev för tung för att kunna förbättra prestanda nämnvärt jämfört med en ren bensinmotor.

Lamborghini Asterion
Lamborghini Asterion var cool, men hybridmotorn gjorde den för tung. Konceptet skrotades. Foto: Creative Commons

Vikten anges inte, men med 807 hästkrafter och en acceleration från 0 till 100 km/h på 2,8 sekunder lär det gå undan! Toppfarten är mer än tre gånger högre än det är tillåtet att köra på de snabbaste svenska vägarna. 350 km/h, alltså.

LEGO-version

LEGO Technic-versionen av Sián FKP 37 har varken bilstereo eller elmotor och accelererar uteslutande med hjälp av handkraft (du får putta den framåt). Men utseendet har samma linjer som det originalet, fast lite kantigare. Eftersom det är LEGO. Men den består av 3 696 bitar och har en häftig detaljnivå!

Ungefär så, ja. Foto: LEGO

Modellen är gjord i skala 1:8, vilket är stort för en LEGO-bil. V12-motorn är kopierad i detalj, bakspoilern kan lyftas som i verkligheten och till och med stötdämpare finns på plats fram och bak. Fullt fungerande 8-växlad sekventiell växellåda har den också! Bilen styrs med ratten – som pryds av Lamborghini-loggan.

Bilen har naturligtvis saxdörrar, annars hade det inte varit en Lamborghini (schhh, Gallardo!).

”Motoren må inn den veien!”

Om man tar en titt under huven (ja, den går naturligtvis att öppna) så hittar man en Lamborghini-resväska i miniatyr och ett unikt serienummer som ger tillgång till exklusivt innehåll på LEGO.com/lamborghini-sian.

Läs också Dödsstjärnan av Lego! Består av en halv miljon bitar!

– Den här fantastiska kopian av Lamborghini Sián FKP 37 från LEGO Group är en fantastisk, ny byggupplevelse för både supersportbilsfans och LEGO-entusiaster. Lamborghini känner sig privilegierade över att kunna dela denna möjlighet med LEGO Group, säger Stefano Domenicali, VD för Automobili Lamborghini i ett pressmeddelande.

Technic-versionen av Lamborghini Sián FKP 37 släpps i augusti och prislappen bli nästan lika häftig som själva bilen. 4 300 kronor kostar byggsatsen – alltså lite mer än en krona per bit.

Modellen mäts noggrant mot originalet. Foto: Lamborghini

Fakta:

  •     3696 LEGO Technic-bitar
  •     Skala 1:8 av supersportbilen
  •     Saxdörrar som kan öppnas
  •     Eleganta guldfälgar
  •     Klar, limegrön färg
  •     Fullt fungerande 8-stegs sekventiell växellåda
  •     Kopia av V12-motorn i Lamborghini Sián FKP 37
  •     Fjädring fram och bak
  •     Styrs med ratt

lego.com

42115_Technic_2HY20_envr_21-989x769 42115_Technic_2HY20_envr_19-989x696 42115_Technic_2HY20_envr_14-989x717 42115_Technic_2HY20_build_03-989x583 42115_Technic_2HY20_build_07-989x466 42115_Technic_2HY20_envr_10-989x710
<
>
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”Lamborghini Sián i LEGO-version”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mercedes redo med första snabbladdningsstationen i Europa

Se den elektriska hojen i Göteborg

Världens första i sitt slag

Elbil från... Xiaomi.

Blir väldigt billig

Ny Segway elsparkcykel

Här är Volkswagens första eldrivna kombi

Rivians "bus eller godis"

Honda, Lexus och Toyota visar upp framtidens elbilar

Dynaudio i prisvärd elbil

Elektrisk Countryman på väg

Provkörd: NIO EL6

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen