Årets bästa 2011

Ett par bra hörlurar kan ge dig musikupplevelser du inte trodde var möjliga –för bara ett par hundralappar.
forfatter

Få produkter kan ge en lika omedelbar ljudförbättring som ett par bra hörlurar. Oavsett om man byter ut öronpropparna som ingick till mobiltelefonen eller köper något mer påkostat för att ha i lugn och ro hemma.

Och inte behöver det vara dyrt heller. Det finns bra öronsnäckor för en femhundring, större hörlurar också. Och är man kräsen kan det låta helt makalöst om man satsar ett par tusenlappar.

Öronsnäckor
Problemet med öronsnäckor som hängs i ytterörat är att de inte stänger ute allt bakgrundsljud, och så låter de tunt och sitter inte särskilt stadigt. Snäckor med proppar som stoppas in i hörselgången är mycket bättre, de dämpar oväsen utifrån så att man hör mer musik och mindre oväsen. De finns till och med snäckor med små byglar som hakas fast i ytterörat, vilket är en god idé för den som ska ha på sig lurarna när de tränar.

Hörlurar
Hörlurar med kåpor kan också delas in i två kategorier: små som sätts utanpå örat och stora som omsluter det helt. Det är alltid bra att prova dem på huvudet och se om de är bekväma. Klämmer de? Känns de tunga? Isolerar de bra? Fråga i butiken om du är osäker på om lurarna passar till mobilen eller anläggningen hemma. Kåpor som omsluter örat helt brukar vara bekvämare och isolera bättre än sådana som vilar utanpå örat.

Brusreducering
Elektronisk brusreducering – eller noice-cancelling – kan vara mycket effektivt om man till exempel reser mycket, men man betalar extra för den elektroniska kretsen som mäter oljudet utanför lurarna och kompenserar för det genom att fasvända signalen inuti kåporna. Många modeller spelar inte musik alls när batteriet tar slut.

Trådlösa
Trådlösa hörlurar är framför allt praktiska, men precis som med aktiv brusreducering betalar man extra för den trådlösa anslutningen. Bra hörlurar låter alltid bäst när de är inkopplade med sladd, och ger mest ljudkvalitet för pengarna.

Öronsnäckor

Logitech Ultimate Ears TripleFi 10 

 

Alla goda ting är tre

Ultimate Ears TripleFi 10 har tre högtalarelement till varje öra för att kunna återge hela frekvensregistret kristallklart.  

TripleFi 10 är Ultimate Ears toppmodell bland de universella öronsnäckorna (det finns specialanpassade modeller som kostar mer). Hela tre högtalarelement återger ljudet i varje öra, med ett passivt delningsfilter som skickar bas, mellanregister och diskant till de olika elementen. Nackdelen är att snäckornas yttre hus inte kan ha normal storlek om det ska få plats med delningsfiltret och elementen, så TripleFi 10 sticker ut ungefär två centimeter ur örat. Därför har lurarna en bygel som viks runt örat för att hålla snäckorna på plats, och det är inga problem att jogga eller vara aktiv på annat sätt. Det ingår kuddar i fyra olika storlekar som passar alla öron.

De kostar en del men det finns inte många öronsnäckor som är lika bra som TripleFi 10. Särskilt dynamiken utmärker sig. Varje trumslag smäller till stenhårt, och dör sedan ut lika fort som det kom. Det finns mycket luft runt instrumenten och sällan har vi hört så klara sångröster. Basresponsen är häftig utan att bli för fet, och rent allmänt finns det inte mycket att klaga på.

Inte ens de bästa hörlurarna får Ultimate Ears snäckor att skämmas, även om vi skulle kunna önska oss ännu lite mer luft längst upp i registret. Men det är hårklyverier. Är du på jakt efter öronsnäckor som verkligen tål en omgång och som återger musiken med samma mästerliga ljudkaraktär på alla nivåer så kan du sluta leta nu.

Läs recensionen härq

 

Hörlurar

Beyerdynamic T 70


Kraftfull komfort

Av alla hörlurar som imponerade på oss 2011 var det de här som knep segern till slut. 

De stora lurarna har mycket teknik gemensamt med de mer än dubbelt så dyra T1-lurarna, men i T70 är aluminiumkåporna helt slutna för att dämpa ljud utifrån bättre. Och så klarar man sig undan med mindre än halva priset. Både T1 och T70 har Beyerdynamics supertunna membran i flera lager.

T70 har en tämligen balanserad ljudbild, där diskanten känns luftig och precist fokuserad. Ännu bättre är att mellanregistret återger röster silkeslent och med trovärdig klangkaraktär. S-ljud kan ha en gnutta bett och låta som sch-ljud, men allt från pianomusik och stråkar till akustiska gitarrer och kontrabasar återges med ypperlig precision. Och utan färgningar av någon betydelse. Precis som med T1 får man ett av de mest transparenta och levande mellanregistren vi har hört från dynamiska hörlurar.

Beyerdynamic T70 är precis som toppmodellen Tesla 1 synnerligen bekväm att ha på huvudet. Lyckligtvis sträcker sig släktskapet även till ljudet, som kanske är det bästa vi har hört för under 5 000 kronor. Balansen, genomskinligheten, den blixtsnabba dynamiken och knappt några betoningar över huvudtaget, gör detta till vårt klara förstahandsval bland slutna hörlurar i den här prisklassen. T70 utmanar även öppna lurar, men bonusen är att man här får bra ljudisolering på köpet.

Det finns också en version som heter T70p som är avsedd för bärbara musikspelare.

Läs recensionen här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.