Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Panasonic FZ950 och FZ800 stöder HDR10+

Panasonics nya OLED-skärmar siktar in sig på kräsna TV-entusiaster.

Av / 2018-01-09 - 09:12
Panasonic FZ950 och FZ800 stöder HDR10+

Förra året hade Panasonic stor framgång med sina första OLED-skärmar. De hyllade modellserierna EZ1000 och EZ950 rankades som några av marknadens allra bästa skärmar.

I år läggs ribban ännu högre med de två nya modellserierna FZ950 och FZ800, som båda finns i 55 och 65 tum. Toppmodellen EZ1000 från 2017 fortsätter ett år till och finns i storlekar upp till 77 tum.

Panasonic OLED-skärmar briljerade med utsökt bildkvalitet, det var egentligen bara en sak vi saknade: stöd för det dynamiska HDR-formatet Dolby Vision. Det finns ingenting som tyder på att vi får se detta i år heller, däremot har Panasonic samarbetat med Samsung för att utveckla ett nytt HDR-format med dynamisk metadata: HDR10+.

FZ950 och FZ800 blir de första OLED-skärmarna som stöder detta nya format. Dessutom har Panasonics ingenjörer naturligtvis jobbat stenhårt för att klämma ut högre prestanda ur bildbehandlingen! De nya modellerna får en uppgraderad HCX-processor. En av de största nyheterna ska vara en ny ”Dynamic Look Up Table” som anpassar färgrymden kontinuerligt och dynamiskt efter källmaterialet för att varje scen ska se optimal ut. Resultatet ska vara betydligt bättre kontrast, färger och inte minst detaljering i mörka områden, vilket alltid varit en av Panasonics stora styrkor.

Förbättrad kalibrering
Efter feedback från professionella användare har Panasonic förbättrat kalibreringssystemet i de nya OLED-modellerna, med mer exakta kontroller. FZ950 och FZ800 stöder ISF-kalibrering med nya mätpunkter för 5 % och 2,5 % luminans. De nya modellerna stöder naturligtvis även CalMAN AutoCal (automatisk kalibrering).

Allt tyder på att Panasonics nya OLED-modeller kan vara intressanta för de allra kräsnaste bildfantasterna och vi ser fram emot att få ta en närmare titt. Ljud & Bild ska vara med på en privat demo på CES-mässan i Las Vegas mot slutet av den här veckan och vi delar naturligtvis med oss av erfarenheterna!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen