Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Håll koll på luftkvaliteten

Airthings Wave Plus mäter inte bara luftföroreningar utan även Radon

Av / 2018-01-08 - 18:06
Håll koll på luftkvaliteten

Den radioaktiva gasen Radon är en allvarlig cancerrisk som är en stor oroskälla i delar av landet. Men att mäta radonhalten i ett hus har inte varit någon enkel sak. Man har varit tvungen att beställa testkit som måste stå uppställda en lång tid och sedan skickas in på analys.

Norska Airthings har nyligen introduceras sin betydligt snabbare och enklare mätare Wave. Den är bara att ställa den batteridrivna apparaten där man vill mäta och redan efter någon dag har man första avläsningen. Låt den stå några veckor och följ radonhalten, som kan variera över tid, direkt i smartmobil-appen.

Airthings Wave Plus
Få en översikt direkt i appen (Foto: Airthings)

Fler typer av mätningar

Nu lanserar man uppföljaren Wave Plus som förutom Radon även mäter koldioxid, flyktiga organiska ämnen (VOC), samt temperatur, lufttryck och luftfuktighet. Genom appen får man tips om hur man kan förbättra luftkvaliteten och optimera ventilationen.

Hub som samlar ihop mätdata (Foto: Airthings)

De släpper också Airthings Hub, som läser av upp till 50 batteridrivna mätstationer i större hus och samlar resultaten. De kommunicerar trådlöst med varandra, medan Hub kommer kunna kommunicera med dig både via Ethernet och GSM-mobildata.

Produkterna släpps under andra kvartalet. Airthings Wave Plus kommer kosta 2 800 kronor och Hub 800 kronor.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen