TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Sonys mål för 2015

Högupplöst bild och ljud var fokus under presskonferensen

forfatter
Publicerad 2015-01-07 - 00:06

På Sonys presskonferens var det inte en räcka av produkter som seglade förbi utan det handlade mer om deras ambitioner och fokusområden under det kommande året.

Man pratade så klart om sitt ekosystem, som är Sonys stora fördel gentemot konkurrenterna. Att ha hemelektronik, en av de stora spelkonsollerna, filmbolag och skivbolag under samma tak gör att man kan erbjuda paketlösningar som ingen annan.

Sony X1

Självklart var det genomgående temat för bildprodukterna att mer eller mindre allt stöder 4K-upplösning. När det gäller TV pratade man om den nya X1-processorn som ska hantera 4K-uppskalning, samt behandla bildens kontrast, färgåtergivning och skärpa.

KD-65X9300C_btyA_SCREENFILL

Men vad gäller specifika modeller så hastade man igenom översikten och koncentrerade sig på att visa upp flaggskeppen i  X900-serien. En extremt tunn och läcker TV som vi hoppas kunna titta närmare på när vi besöker montern.

Förra året presenterade Sony och Netflix ett samarbete där Sony pratade om att producera TV-serier i 4K och där 4K-materialet från Netflix skulle kunna visas på Sonys apparater. I år fortsätter man samarbetet med ny teknik kallad HDR. Att det handlar om att kunna visa både skuggor och högdagrar med bevarade detaljer, som det fungerar inom foto, det kunde man lista ut. Men exakt hur det skiljer sig från den bildbehandling som redan sker är lite oklart. Vi hoppas få veta mer senare när vi träffar Netflix.

FDR-AXP33

Foto nämndes bara som hastigast innan man gick vidare till video där man presenterade AXP33, en 4K-kamera med optisk stabilisering i ett mindre och lättare format än tidigare, och till ett bra pris. ”4K for 1K” var budskapet, men i Sverige handlar det snarare om 10Kkr.

FDR-X1000V

Även på actionkamera-sidan kör man 4K, vilket är fallet med nya FDR-X1000V. Det är en stänksäker actionkamera med enkel hantering, vilket demonstrerades av skateboard-legenden Tony Hawk som hade rest jorden runt med kameran monterad på surfbrädan, snowboarden och skateboarden. Svenskt pris från 3 800 kr.

NW-ZX2

Även på ljudsidan handlar det om högupplöst, i form av Hi-Res Audio, en term som man hoppas ska vara lättare för konsumenterna att förstå än när man pratar om codex, antal bitar och samplingsfrekvenser. Termen och logotypen ska enligt vad vi förstod användas bredare i branschen i framtiden.

Se mer om produkterna som Sony visade här 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Visade upp Atmos-högtalare och trådlösa lurar med DSP
En av de roligaste prylarna vi såg på CES: En ”virtual reality”-videokamera som inte bara filmar framåt, utan hela vägen runt!
Nytt rekord för nya produkter från hörlursproducent?
Nya hörlurar och hörlursförstärkare för högupplöst ljud
Astell & Kern tar steget från bärbart till stationärt. Här är nätverksspelaren AK500N.
Klipschs Reference-serie har länge varit populära högtalare bland hifi- och hemmabiofantaster. Nu är efterträdarna på gång.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend