TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Klipsch lanserar ny Reference Premier-serie

Klipschs Reference-serie har länge varit populära högtalare bland hifi- och hemmabiofantaster. Nu är efterträdarna på gång.

forfatter
Publicerad 2015-01-09 - 17:47

Den nya Reference-serien består av tio nya modeller som fått en komplett ”makeover” både invändigt och utvändigt. Serien har tre golvmodeller (RP-280F, RP-260F och RP-250F), två stativmodeller (RP-160M och RP-150M), tre centerhögtalare (RP-450C, RP- 440C och RP-250C), samt två bakhögtalare (RP-250S och RP-240S).

Det första som slog oss på mässan (bortsett från ljudtrycket i Klipsch-montern!) var att RP-modellerna fått ett betydligt mer modernt utseende. Kabinetten är byggda så att de lutar 2 grader bakåt. Skruvhålen har försvunnit och är ersatta av dolda magneter till tygfronten. Frontplattan är tjockare och har vinklade kanter. Det ger både estetiska och ljudmässiga fördelar i form av en renare front, bättre förankring av baselementen och mindre diffraktion av ljudet.

Serien bygger på ett nytt 90 x 90 millimeters Tractrix-kompressionshorn med titanelement. Hornet har en ny, gummerad ytbehandling som dämpar resonanser inuti hornet. Mellan- och basregistret ombesörjs av de välkända kopparfärgade CeraMetallic-elementen som har fått nytt magnetsystem. Även basporten har fått en ”Tractrix”-hornform som sägs reducera blåsljud.

Högtalarna vi såg på CES-mässan var inga ”dummies” utan färdiga produktionsmodeller, vilket Mark Cavasant på Klipsch demonstrerade genom att spela på nya RP-280F, efterträdarna till RF-82 MkII. Ljudkvaliteten var naturligtvis svår att bedöma i den högljudda mässhallen, men att de nya Klipscharna kan spela högt är det ingen tvekan om! Mark drog på klassiska ”Also spracht Zarathustra” (från ”2001: En rymdodyssé”) så högt att baselementen fladdrade, utan minsta spår av förvrängning. Vi blev helt andäktiga där vi stod. Och allt med en liten hemmabioreceiver bakom spakarna. Effektiviteten på 98 dB innebär att högtalarna klarar att åstadkomma öronbedövande ljudtryck när de matas med ett fåtal watt.

RP-högtalarna kommer snart till Skandinavien, under första kvartalet 2015.

Atmos-högtalare
TheaterRoom-Front-web

Längst upp i RP-serien befinner sig flaggskeppet RF-280FA. Den påminner om RF-280F, men har ett något djupare kabinett. Och längst upp sitter en godbit för hemmabioentusiasterna: en inbyggd Dolby Atmos Elevation-höjdhögtalare som spelar upp mot taket så att höjdinformationen reflekteras ner mot lyssnaren. Detta är seriens toppmodell, som kommer att kosta ungefär 25 000 kronor i Sverige. Den släpps enligt planen under andra kvartalet.

Det finns också en särskild Atmos-höjdhögtalare som är flexibel att montera ovanpå befintliga högtalare.

Trådlösa högtalare
CES_New-Products_WiSa_3

Förutom de traditionella, passiva högtalarna i Reference Premiere-serien, introducerade Klipsch ett sortiment trådlösa högtalare på CES. Högtalarna använder sig av den trådlösa WiSA-tekniken som vi har fina erfarenheter från med Bang & Olufsens högtalare som lanserades i fjol. Precis som B&O har Klipsch varit med om att utveckla den trådlösa standarden från början och kan nu erbjuda ett trådlöst 5.1-högtalarsystem för högupplöst surroundljud.

WiSA-serien består av en smal golvhögtalare (RP-440WF), en centerhögtalare (RP-440WC) och en bakhögtalare (RP-140WM) samt en subbas (RP-110WSW). Alla är trådlösa.

Målet med WiSA-serien har varit ett erbjuda en lättanvänd lösning för alla som vill slippa onödiga boxar och sladdar. Eftersom alla högtalare har inbyggda förstärkare behöver man ingen hemmabioförstärkare eller några högtalarkablar.

Klipsch har nämligen en kompakt huvudenhet som heter RP-HB1 dit man kopplar alla signalkällor. Den har 4 HDMI-ingångar för Blu-ray-spelare och spelkonsol och kan ta emot TV-ljud via ARC (Audio Return Channel) och Bluetooth med aptX-kodeken. Systemet kan byggas ut från stereo och ända upp till 7.1 kanaler.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Visade upp Atmos-högtalare och trådlösa lurar med DSP
En av de roligaste prylarna vi såg på CES: En ”virtual reality”-videokamera som inte bara filmar framåt, utan hela vägen runt!
Nytt rekord för nya produkter från hörlursproducent?
Nya hörlurar och hörlursförstärkare för högupplöst ljud
Astell & Kern tar steget från bärbart till stationärt. Här är nätverksspelaren AK500N.
Klipschs Reference-serie har länge varit populära högtalare bland hifi- och hemmabiofantaster. Nu är efterträdarna på gång.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend