TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Highend-nätverksspelare från Astell & Kern

Astell & Kern tar steget från bärbart till stationärt. Här är nätverksspelaren AK500N.

forfatter
Publicerad 2015-01-12 - 18:50

iRiver-ägda Astell & Kern har gjort sig ett namn med högupplösta musikspelare för bärbart bruk. Vi gillade speciellt den numera utgångna AK100 när vi testade den 2013.

Nu tar A & K steget in i vardagsrummet med sin kubformade AK500N, en stationär nätverksspelare för audiofiler.

Rent utseendemässigt har den kubiska spelaren lånat lite design från AK240 i och med att frontplattan har samma kantighet som sidorna på AK240. Och precis som på de bärbara spelarna sitter volymratten på höger sida.

På toppen av kuben sitter en 7-tums pekskärm som fälls upp automatiskt och ger en översikt över musiksamlingen. Och du har CD-skivor du vill rippa så går det att göra med hjälp av ”brevinkastet” på fronten. All musik lagras på en SSD-disk som rymmer 1, 2 eller 4 terabyte, och skivomslag och musikdata hämtas från Gracenotes databas på internet.

In- och utgångar
AK500N har både balanserade och obalanserade analoga utgångar samt både variabel och fast ljudnivå. Har du en highend-förförstärkare är det naturligt att låsa nivån på ”fullt ös” för att få maximal upplösning, men de som har aktiva högtalare – eller vill koppla direkt till en effektförstärkare – bör använda de variabla utgångarna.

Förutom att rippa CD-skivor och spela musik över nätverket har AK500N digitala ingångar så att exempelvis spelkonsolen och TV:n kan kopplas in och utnyttja de inbyggda Cirrus Logic-digitalomvandlarna (CS4398). Har du däremot en ännu bättre DAC så kan du koppla den till någon av de digitala utgångarna.

Filtyper
AK500N stöder de flesta filformat, inklusive DSD64 och DSD128 (64 respektive 128 gånger högre samplingsfrekvens än CD) och 24 bit/384 kHz-filer av typen FLAC och WAV.

Ren ström
För att garantera att strömmen är av renaste sort går spelaren på ett inbyggt batteri, som räcker till 20–25 timmars musik på en laddning. Spelaren ska dock vara inkopplad till elnätet så att batteriet laddas automatiskt när den är avstängd. En genial liten detalj.

Musik via nätverket kan spelas antingen trådlöst eller med nätverkskabel, men det kan lätt bli nödvändigt med kabel när musikformaten kommer upp i 10 Mbit/s. Det går också att hämta musik via nätverket som lagras på hårddisken.

Har du en bärbar Astell & Kern-spelare kan musiken växlas fram och tillbaka mellan denna och AK500N.

Pris
Och så till det groteska: priset. 1 TB-versionen kommer nämligen att kosta 12 000 dollar. Alltså ungefär 100 000 kronor!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Visade upp Atmos-högtalare och trådlösa lurar med DSP
En av de roligaste prylarna vi såg på CES: En ”virtual reality”-videokamera som inte bara filmar framåt, utan hela vägen runt!
Nytt rekord för nya produkter från hörlursproducent?
Nya hörlurar och hörlursförstärkare för högupplöst ljud
Astell & Kern tar steget från bärbart till stationärt. Här är nätverksspelaren AK500N.
Klipschs Reference-serie har länge varit populära högtalare bland hifi- och hemmabiofantaster. Nu är efterträdarna på gång.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend