TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Parrot gör din bil och dina krukväxter smartare

Underhållningscentral till bilen och intelligenta krukväxter är några av CES-nyheterna från Parrot. Och så har de trådlösa sportlurar.

forfatter
Publicerad 2015-01-06 - 21:48

Parrot är en av de mest intressanta tillverkarna av prylar. I synnerhet eftersom man aldrig vet riktigt vad de ska ge sig i kast med nästa gång! Vi har sett både avancerade hörlurar och populära drönare från dem. Men det räcker uppenbarligen inte för Parrots ingenjörer. Det märks klart och tydligt på CES-mässan i Las Vegas, där det franska företaget har avtäckt årets projekt.

Parrot RNB6 är ett underhållningssystem till bilar, eller rättare sagt: till bilarnas passagerare och förare. Systemet bygger på Android 5.0 Lollipop och har bland annat Apple CarPlay och Android Auto, integrerat navigeringssystem, handsfree-telefoni och röststyrning (appar, musik, radio och navigering), kamera på instrumentpanelen, 7-tums multi-pekskärm och uppkoppling till bilens diagnostik.

Det är inte bara vi som tycker allt detta är imponerande. Detsamma tycker arrangörerna av CES-mässan, som har belönat RNB6 med en Innovation Award. Systemet lanseras under 2015, men priset vet vi ingeting om.

Parrot_RNB6_Lifestyle_2-460x460

Uppkopplade blomkrukor
I en helt annan kategori finns Parrot Pot och Parrot H2O, som är smarta och internetuppkopplade, självstyrda bevattningssystem.

Parrot Pot och Parrot H2O har sensorer som övervakar jordens fuktighet, gödselmängd temperatur och ljus. Var 15:e minut gör systemet en mätning och skickar alla data via Bluetooth till surfplattor eller mobiltelefoner i närheten som kör Parrots gratis-app Flower Power1.

Data visas som grafer och skickas samtidigt till ”Parrot Cloud” där de analyseras. Med hjälp av den här analysen får användaren reda på hur växterna mår samt vad de behöver på kort sikt.

Parrot Pot är utrustad med en tvåliters vattentank med fyra utlopp. Krukan fastställer den mest effektiva tidsplanen för bevattningen och levererar konstant rätt mängd vatten. När vattenståndet är lågt i tanken växlar Parrot Pot automatiskt till ett vattenbesparande läge som håller växten vid liv och bara använder minimalt med vatten tills användaren fyller på tanken igen.

Parrot H2O är en sensor som placeras nära en växt och förvandlar vilken PET-flaska som helst (0,5–2 liter) till en vattenreservoar som kan bevattna växterna i uppemot tre veckor. Vattenmängden anpassas efter växternas behov.

Både Parrot Pot och Parrot H2O lanseras 2015. Priserna är inte satta.

Parrot_H2O_Lifestyle-460x481
Parrot H20 är en uppkopplad växtsensor och bevattningsautomat.

Trådlösa brusreducerade hörlurar för träning
En inte fullt lika stor överraskning är Parrot Zik Sport, som är en trådlös träningshörlur.

Zik Sport är, precis som den nuvarande Zik-modellen, designad av Philippe Starck. Den har sensorer som analyserar de fysiska prestationerna och hjälper till att optimera dem med hjälp av en tillhörande app.

Zik Sports biometriska sensorer mäter till exempel en joggande användares hjärtrytm och analyserar löpstilen: markkontakt, stegfrekvens och vertikal oscillation, alltså hur mycket kroppen rör sig upp och ned när man springer. Parrot Zik Sport kommunicerar via Bluetooth och är kompatibel med de flesta moderna smartmobiler och surfplattor. Lurarna fungerar tillsammans med de flesta sport-appar.

Parrot Brand Studio

Som vanligt när det gäller Parrot är Zik-lurarna utrustade med en mängd uppfinningsrika funktioner. Till exempel en självjusterade brusreducering som gradvis isolerar från yttervärlden. När man till exempel tar en löprunda utomhus kan man lyssna på musik men aktivera ”street mode”-funktionen för att höra trafik och andra ljud bakgrundsljud.

Här är en presentation av Zik Sport.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Visade upp Atmos-högtalare och trådlösa lurar med DSP
En av de roligaste prylarna vi såg på CES: En ”virtual reality”-videokamera som inte bara filmar framåt, utan hela vägen runt!
Nytt rekord för nya produkter från hörlursproducent?
Nya hörlurar och hörlursförstärkare för högupplöst ljud
Astell & Kern tar steget från bärbart till stationärt. Här är nätverksspelaren AK500N.
Klipschs Reference-serie har länge varit populära högtalare bland hifi- och hemmabiofantaster. Nu är efterträdarna på gång.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend