TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

LG kvantifierar LCD-tekniken

På CES-mässan i Las Vegas presenterar LG en 4K Ultra HD-TV med ”Quantum Dot”-teknik.

forfatter
Publicerad 2015-01-05 - 11:36

Quantum dot (även kallade kvantprickar) är en förbättring av LCD-tekniken som innebär att TV:n kan visa ett bredare färgspektrum och får bättre färgmättnad än vanlig LCD-teknik.

Även om LG och deras panelfabrik LG Display gör ett stort nummer av OLED-tekniken nu för tiden så är de inte redo att släppa LCD i första taget. Den nya tekniken ska användas i en LED-LCD-TV med 4K-upplösning.

Den nya skärmen har en quantum dot-film med nanokristaller framför bakbelysningen, vilket gör att både färgåtergivningen och ljusstyrkan förbättras. De 2–10 nanometer små kvantprickarna ökar färgrymden med mer än 30 procent jämfört med vanliga LCD-skärmar. Det är idealiskt för 4K-material, hävdar LG. I kombination med LG:s IPS-paneler, som är kända för sin breda betraktningsvinkel, hoppas LG kunna ge LCD-tekniken nytt liv samtidigt som de fortsätter att satsa på OLED.

”Quantum dot tar LCD-tekniken till en ny nivå med sin enastående färgåtergivning. När vi under 2015 adderar en 4K ULTRA HD LCD-TV med quantum dot-teknik till vårt befintliga sortiment av prisbelönta OLED-TV och traditionella LCD-TV hamnar vi i den unika positionen att kunna erbjuda marknadens mest innovativa och varierade TV-utbud, vilket skapar större valfrihet för konsumenterna”, säger Erik Åhsgren, nordisk produktspecialist inom Home Entertainment på LG Electronics.

Pris och storlek på den nya kvant-TV:n är okänt, mer info kommer förmodligen på LG:s presskonferens under måndagen.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Visade upp Atmos-högtalare och trådlösa lurar med DSP
En av de roligaste prylarna vi såg på CES: En ”virtual reality”-videokamera som inte bara filmar framåt, utan hela vägen runt!
Nytt rekord för nya produkter från hörlursproducent?
Nya hörlurar och hörlursförstärkare för högupplöst ljud
Astell & Kern tar steget från bärbart till stationärt. Här är nätverksspelaren AK500N.
Klipschs Reference-serie har länge varit populära högtalare bland hifi- och hemmabiofantaster. Nu är efterträdarna på gång.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend