Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Hög upplösning både hemma och i farten

Sony satsar stenhårt på att både ljudet och bilden ska vara högupplöst. Oavsett om du är hemma eller någon annanstans.

Av / 2015-01-06 - 21:58
Hög upplösning både hemma och i farten

Sony satsar på HD. Det har bland annat lett till 4K-kameror för proffsen och ett så kallat Digital Motion Picture Centre i hjärtat av den europeiska filmindustrin, närmare bestämt engelska Pinewood Studios utanför London. Och nu ska vanligt folk hänga med.

På CES-mässan står det ”HD” på de flesta produkter som presenteras.

Högupplöst TV – även ljudet
När det gäller TV är det 4K för hela slanten. Redan på mässans första dag kunde Sony skryta med världens tunnaste LCD-TV som bara är en halv centimeter tjock. De har också presenterat den första TV:n som skalar upp ljudet till HD-kvalitet. Vilket kan vara riktigt intressant eftersom ljudet ofta blir hårt komprimerat via IP-TV.
SONY_bravia_HD-460x307

Handycam med 4K
Innehåll, allt det vi förr i tiden brukade kalla för videomaterial, är fortfarande bristvara i 4K-sammanhang. Men det kan man lyckligtvis göra någonting åt på egen hand. Sony FDR-AXP33 är en liten videokamera som filmar i full 4K-upplösning. Och priset är faktiskt hyfsat rimligt, nämligen 12 800 kronor – vilket ligger på samma nivå som gammaldags PAL-varianter gjorde när de kom för många år sedan.

Sony FDR-AXP33 är ungefär 30 procent mindre och 20 procent lättare än nuvarande modell, FDR-AX100 (som kostar en och halv gång så mycket). Det är dessutom den första 4K-videokameran med ”Balanced Optical SteadyShot” som utlovar stabila och skarpa bilder när man filmar för hand.
FDR-AX33_B_main1-460x262

4K på djupet
När sommarsäsongen så småningom anländer förväntar sig Sony att vattenlekarna sker i 4K-upplösning. FDR-X1000VR är en vattentät actionkamera med 170-graders ultravidvinkel och Zeiss-optik som kan filma i 4K och är vattentät ner till 10 meter. Byter man ut det vanliga huset mot AKA-DDX1 Dive Door kan man ta kameran med sig ända ner till 60 meters djup.

FDR-X1000VR filmar i Ultra High Definition med 30 bildrutor i sekunden. Ska det gå undan på allvar kan man filma i vanlig full-HD med 120 bildrutor i sekunden eller i 720p med 240 bilder i sekunden. FDR-X1000VR kostar 4 800 kronor.
SONY_X1000VR-460x259

SongPal Link
Sony har – naturligtvis – också hakat på multiroom-trenden. Det gör de med SongPal Link, som gör det möjligt att koppla in upp till 10 enheter som spelar HD-ljud via wifi. Ljudkällor i lägre upplösning, till exempel strömningstjänster som Spotify och Deezer, får en digital ansiktslyftning av Sonys egen ”DSEE-HX-processor”, som sägs kunna skala upp ljudet till något som påminner om HD-kvalitet. Eftersom allt ljud tar en hel del plats kan Smart Zone Management prioritera den trådlösa nätverkstrafiken så att man får den högsta kvaliteten i de rum man vill.

Den nya Walkman-spelaren NWZ-ZX2 kan också användas som streaming-enhet i SongPal Link.
SONY_SRS-X99_cw_R-1200-460x281

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen