TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Sennheisers 3D-printade proppar passar perfekt i dina öron

Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.

forfatter
Publicerad 2021-02-22 - 16:03

Det är Sennheisers Ambeo-avdelning som tillsammans med 3D-printföretaget Formlabs ska erbjuda specialformade, 3D-printade öronproppar som passar perfekt till användarens öron. Ambeo är samma avdelning som ligger bakom den makalösa Sennheiser Ambeo Soundbar, som vi fortfarande anser vara världens bästa soundbar-högtalare.

I dag är det vanliga förfarandet om man ska ha skräddarsydda öronproppar att man går till en audionom, sprutar öronen fulla av en massa som ser ut som modellera, som sedan hårdnar och blir mallen för avgjutningen som sedan görs. Formlabs vill i stället skanna örat direkt och sedan göra en 3D-CAD-ritning av örat som skickas till en 3D-skrivare.

Läs också Skräddarsytt ljud Formgjutna highend-proppar av silikon ger mycket bättre ljud från dina favoritlurar.

Sennheiser inte först

Observeranta Ljud & Bild-läsare kanske tycker att de har hört den här historien förut. Svenska Ilicon gör ju också 3D-printade öronproppar som är anpassade efter användarens öron och olika öronproppsmodeller. Jag fick faktiskt själv en 3D-skanning när jag skulle testa deras öronproppar. De skräddarsydda topparna hindrade inte bara öronpropparna från att trilla ut, de fick dem även att låta bättre!

Ilicon 3D-scan
Svenska Ilicon 3D-skannar Gråbeins öron. Foto: Audun Hage

3D-skanning med mobilen

Skillnaden mot Ilicon är att Formlabs vill göra processen ännu smidigare. I stället för att beställa hembesök eller åka till en audionom ska du nämligen kunna skanna dina egna öron med mobiltelefonen!

Skanningen ska ta cirka 60 sekunder och kan göras hemma. Informationen skickas sedan till en 3D-skrivare som gör ett par örontoppar som är perfekt anpassade efter dina hörselgångar. Du kan till och med få dina initialer ingraverade i dem om du vill.

Tillgänglighet

Exakt när de 3D-skannade örontopparna ska gå att köpa vet vi inte, men Formlabs har redan en liknande tjänst genom en tillverkare av hörapparater. Med andra ord behöver det inte dröja länge tills Sennheiser kommer igång.

Läs hela pressmeddelandet här.

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Finns det ljus finns det ljud Oändlig speltid tack vare solcellsteknologi
Fantastisk lyd fra B&W Px7 S2 är helt enkelt ett par fantastiskt välljudande hörlurar, som dessutom har brusreducering.
Sinnesro till fyndpris Creative Zen Hybrid ser mycket dyrare ut än de faktiskt är. Och låter så också.
Gnistrande från Sennheiser Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!
LG lanserar nya öronsnäckor LG: s nya Tone Free öronsnäckor ska sitta som gjutna och lovar fantastiska ljudupplevelser inklusive Dolby Atmos och brusreducering.
FreeBuds-familjen utökas FreeBuds-familjen utökas med Pro 2
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend