Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Focals slutna läckerbit

Elegias stilfulla arvinge lovar fantastiskt ljud med mycket tryck
Focal Celestee spread

Med de stängda hörlurarna Elegia hade Focal arbetat intensivt med att lösa de problem ett högtalarelement skapar i en sluten design. Nu kommer efterträdaren Celestee, där tekniken tagits till nästa nivå.

Fördelen med slutna kåpor

Stängda hörlurar har fördelen av ljud inte läcker ut, utan stänger in det så att endast den som bär dem hör musiken. Samtidigt förhindrar de buller utifrån. Basresponsen i slutna hörlurar är också ofta fylligare än i öppna hörlurar. Du slipper även överhörning mellan höger och vänster öronkåpa – vilket ger ett smalare stereoperspektiv och kan gå ut över timing och dynamik – eftersom ljudet blir försenat i sin resa runt huvudet.

Focal Celestee

Focal Celestee ser riktigt bra ut i marinblått. Foto: Focal

Nackdelar

Nackdelen med stängda kåpor är att det hela tiden uppstår under- och övertryck i takt med musiken. Detta kommer i sin tur att förstöra dynamiken, och även skapa stående ljudvågor inuti hörlurarna. Man har mindre kontroll över akustiken, och mycket av fylligheten man upplever i basen är helt enkelt oönskad, artificiell förstärkning av vissa basfrekvenser.

De allra bästa slutna Focal Stellia är något så maffigt som en highend-hörlur som funkar med mobilen.

Dekompression är viktigt

Därför har Focal arbetat mycket med dekompression av energin från elementen. I en hörlur är uppgiften svår, eftersom det tillgängliga utrymmet är så litet.

Annons

Med aktiv användning av ventilation använder Focal hela utrymmet bakom elementet för dekompression. Ventilen sitter precis bakom membranet och kontrollerar samtidigt djup- och mellanbas och är inställd för utökad basrespons. Genom att hantera mittvågen bakom högtalarelementet, som alltid är i motfas, avlägsnar man oönskad energi och försämrad ljudåtergivning i kåpan. Detta samtidigt som man säkerställer minimalt akustiskt motstånd för högtalarelementet.

Focal Celestee lifestyle

Foto: Focal

Lätt och styvt element

I Focal Celestee sitter ett lätt och styvt 40 mm högtalarelement i aluminium och magnesium. Elementet har Focals distinkta M-form, som de menar minskar distorsion och diffraktioner (= renare ljud), och med en gummiupphängning så tunn som 0,11 mm ger det en optimal utgångspunkt för att reagera blixtsnabbt på växlingarna i musiksignalen. Vilket i sin tur ger ökad dynamik och lägre distorsion. Och medan andra tillverkare gärna har både 50 och 70 millimeters element, uppväger Focal detta med en ökad slaglängd. Det kan man göra när elementet är så styvt och lätt som här, och med superlätt upphängning också.

Focal Celestee exploded

Focals M-formade element, med en gummiupphängning på bara 0,11 mm, ger en optimal utgångspunkt för att reagera blixtsnabbt på musiken. Foto: Focal

Kvalitetsmaterial

Focal Celestee har en solid båge i aluminium täckt av läder och läderkuddar med memory foam. Detta för att ge en extra kvalitetskänsla när du sätter lurarna på huvudet. Äkta stål i grillen ger ett bra skydd av högtalarelementet när man är på språng, och tillför även något unikt rent utseendemässigt. Marinblå finish med koppardetaljer ser läckert ut på bilderna, och vi räknar med att hörlurarna ser minst lika bra ut i verkligheten.

Annons
Focal Celestee black background

Foto: Focal

Celestee påminner utseendemässigt om en marinblå version av den bruna toppmodellen Stellia, som gav en enorm känsla av lyx och är bland de läckraste stängda hörlurar undertecknad någonsin har haft på huvudet. Och, ännu viktigare, mest välljudande.

Detta verkar mycket lovande och vi ser fram emot att få testa Focal Celestee!

Focal Celestee(2) Focal Celestee Focal Celestee Front Focal Celestee Coushin Focal Celestee Case open Focal Celestee Case Closed Focal Celestee Cable Focal Celestee black background Focal Celestee unboxed Focal Celestee woman Focal Celestee lifestyle(2) Focal Celestee profile
<
>
Foto: Focal

Focal Celestee: Pris och tillgänglighet

Priset på Celestee är satt till cirka 11 995 kronor och de första paren kommer att finnas på butikshyllorna i slutet av februari.

Plaudio.com

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.