Focals slutna läckerbit

Elegias stilfulla arvinge lovar fantastiskt ljud med mycket tryck
Focal Celestee spread
Annons
Annons
forfatter

Med de stängda hörlurarna Elegia hade Focal arbetat intensivt med att lösa de problem ett högtalarelement skapar i en sluten design. Nu kommer efterträdaren Celestee, där tekniken tagits till nästa nivå.

Fördelen med slutna kåpor

Stängda hörlurar har fördelen av ljud inte läcker ut, utan stänger in det så att endast den som bär dem hör musiken. Samtidigt förhindrar de buller utifrån. Basresponsen i slutna hörlurar är också ofta fylligare än i öppna hörlurar. Du slipper även överhörning mellan höger och vänster öronkåpa – vilket ger ett smalare stereoperspektiv och kan gå ut över timing och dynamik – eftersom ljudet blir försenat i sin resa runt huvudet.

Focal Celestee
Focal Celestee ser riktigt bra ut i marinblått. Foto: Focal

Nackdelar

Nackdelen med stängda kåpor är att det hela tiden uppstår under- och övertryck i takt med musiken. Detta kommer i sin tur att förstöra dynamiken, och även skapa stående ljudvågor inuti hörlurarna. Man har mindre kontroll över akustiken, och mycket av fylligheten man upplever i basen är helt enkelt oönskad, artificiell förstärkning av vissa basfrekvenser.

Läs också
De allra bästa slutna Focal Stellia är något så maffigt som en highend-hörlur som funkar med mobilen.

Dekompression är viktigt

Därför har Focal arbetat mycket med dekompression av energin från elementen. I en hörlur är uppgiften svår, eftersom det tillgängliga utrymmet är så litet.

Med aktiv användning av ventilation använder Focal hela utrymmet bakom elementet för dekompression. Ventilen sitter precis bakom membranet och kontrollerar samtidigt djup- och mellanbas och är inställd för utökad basrespons. Genom att hantera mittvågen bakom högtalarelementet, som alltid är i motfas, avlägsnar man oönskad energi och försämrad ljudåtergivning i kåpan. Detta samtidigt som man säkerställer minimalt akustiskt motstånd för högtalarelementet.

Annons
Focal Celestee lifestyle
Foto: Focal

Lätt och styvt element

I Focal Celestee sitter ett lätt och styvt 40 mm högtalarelement i aluminium och magnesium. Elementet har Focals distinkta M-form, som de menar minskar distorsion och diffraktioner (= renare ljud), och med en gummiupphängning så tunn som 0,11 mm ger det en optimal utgångspunkt för att reagera blixtsnabbt på växlingarna i musiksignalen. Vilket i sin tur ger ökad dynamik och lägre distorsion. Och medan andra tillverkare gärna har både 50 och 70 millimeters element, uppväger Focal detta med en ökad slaglängd. Det kan man göra när elementet är så styvt och lätt som här, och med superlätt upphängning också.

Focal Celestee exploded
Focals M-formade element, med en gummiupphängning på bara 0,11 mm, ger en optimal utgångspunkt för att reagera blixtsnabbt på musiken. Foto: Focal

Kvalitetsmaterial

Focal Celestee har en solid båge i aluminium täckt av läder och läderkuddar med memory foam. Detta för att ge en extra kvalitetskänsla när du sätter lurarna på huvudet. Äkta stål i grillen ger ett bra skydd av högtalarelementet när man är på språng, och tillför även något unikt rent utseendemässigt. Marinblå finish med koppardetaljer ser läckert ut på bilderna, och vi räknar med att hörlurarna ser minst lika bra ut i verkligheten.

Focal Celestee black background
Foto: Focal

Celestee påminner utseendemässigt om en marinblå version av den bruna toppmodellen Stellia, som gav en enorm känsla av lyx och är bland de läckraste stängda hörlurar undertecknad någonsin har haft på huvudet. Och, ännu viktigare, mest välljudande.

Detta verkar mycket lovande och vi ser fram emot att få testa Focal Celestee!

Focal Celestee(2) Focal Celestee Focal Celestee Front Focal Celestee Coushin Focal Celestee Case open Focal Celestee Case Closed Focal Celestee Cable Focal Celestee black background Focal Celestee unboxed Focal Celestee woman Focal Celestee lifestyle(2) Focal Celestee profile
<
>
Foto: Focal

Focal Celestee: Pris och tillgänglighet

Priset på Celestee är satt till cirka 11 995 kronor och de första paren kommer att finnas på butikshyllorna i slutet av februari.

Annons

Plaudio.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Pro-Ject har uppgraderat retrospelaren The Classic och gjort ett av de bästa köpen i klassen.
Ett bättre phonosteg kan vara vad som behövs för att få fram även de minsta nyanserna ur vinylspåren.
Varför Hegel inte har gjort det här förut är en gåta. Deras första phonosteg är lyckat på alla områden.
Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar
Om du har en Formation-högtalare från B&W så kan du se fram åt att B&W Music-appen äntligen har kommit, med musikavspelning och multiroom.
Seriös förstärkare för highend-hörlurar.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-avkodning och hörlursförstärkare.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Efter lanseringen av STAR kan Disney+ erbjuda 300 ”nya” filmer och serier – inklusive Die Hard och Big Sky.
Sony släpper FX3 för handhållen proffsvideo.
Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.
Nu har Leicas 28mm APO-Summicron för fullformat kommit.