Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

Nyhet

Sonus faber Maxima Amator har ett fönster in till sitt inre

Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

Skrivet av / 2020-12-01 - 11:29
Sonus faber Maxima Amator har ett fönster in till sitt inre

En golvhögtalare med två element är inte något att höja på ögonbrynen för. Men när Sonus faber gör det blir vi lite extra intresserade.

För en högtalartillverkare som har gjort sig ett namn genom att bygga välljudande tvåvägshögtalare i italiensk valnöt är det den mest naturliga saken i världen att fortsätta som de alltid gjort. Förfina, förädla, förbättra, men alltid behålla grundreceptet.

Som de gjort med Electa Amator III, Minima Amator II och Ex3ma. Kompakta högtalare för hylla eller golvstativ, med en ljudkvalitet som kan förmedla tårdrypande upplevelser.

Av våra tester att döma finns det all anledning att förvänta sig stordåd av nya Maxima Amator också. Som är en högtalare Sonus faber inte har gjort förut.

112 cm höga och 38 kilo tunga.

Den golvstående Amator-högtalare är en ren tvåvägskonstruktion – i highend-klassen, bör det tilläggas – som inte bygger på någon tidigare högtalare. Det har inte funnits någon Maxima före den här. Den är ingen special edition heller.

Maxima Amator byggs för hand av konstnärerna på Sonus faber i Italien och följer det klassiska receptet med två element placerade nära varandra i ett valnötskabinett med samma design som Sonus faber har haft sedan 80-talet, men som de nyligen övergav.

Mätning av en prototyp av det nya delningsfiltret med Interactive Fusion Filtering.

Maxima tillhör Heritage-serie, därför har Sonus faber återvänt till den äldre kabinettesignen, som här sträcker sig hela vägen till marmorsockeln längst ner.

Delningsfiltret.

Även om designen är från en svunnen tid är ljudet knappast det. Åtminstone om vi ska utgå från ljudet i de övriga Heritage-modellerna.

Paolo Tezzon och hans team har utvecklat ett nytt delningsfilter men använt sig av samma 28 mm DAD-diskant (Damped Apex Dome) som vi testade i Electa Amator III, i kombination med en 18 cm bas med ett cellulosa- och fibermembran.

Paolo Tezzon.

Det silkeslena diskantelementet har en liten labyrint på insidan av kabinettet, gjord av furu vilket även används i gitarrer. Baselementets delningsfrekvens assisteras av en basreflexport på baksidan.

På baksidan syns även delningsfiltret på insidan av kabinettet genom en glasplatta, så att alla komponenter finns för allmän beskådan.

Maxima Amator bakifrån.

Kabinettet är indelat i tre kammare för att åstadkomma en styvare och mer resonansfri arbetsmiljö för högtalarelementen. Den 112 cm höga högtalarens har 88 dB i känslighet. Ganska så lättdriven alltså, det ska bli intressant att ta reda på hur den trivs med en liten rörförstärkare.

Sockel av marmor.

Den nominella impedansen är 4 ohm, frekvensomfånget är 35–35 000 Hz och delningsfrekvensen är 2,1 kHz.

Maxima Amator går att köpa från och med december. Priset per par är 15 000 euro, med andra ord ungefär 180 000 kronor.

 

Maxima, Minima, och Electa Amator.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Mindre version av testvinnaren

Vanligtvis inte ett enmansjobb...

Black Week 2023: De bästa soundbar-klippen

Magico krymper flaggskeppet

Sonos tempel i Elgiganten

B&O-högtalare med 3500 svävande aluminiumprickar

Instegsmodell med X-faktor

Sonus faber Duetto lanserad

Ny godbit från Bowers & Wilkins och McLaren

Slimmad högtalare i Formel 1-klassen

Scansonic kommer ge dig gåshud

Om du inte har råd med de stora Goldmund

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen