Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sonus faber Maxima Amator har ett fönster in till sitt inre

Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

En golvhögtalare med två element är inte något att höja på ögonbrynen för. Men när Sonus faber gör det blir vi lite extra intresserade.

För en högtalartillverkare som har gjort sig ett namn genom att bygga välljudande tvåvägshögtalare i italiensk valnöt är det den mest naturliga saken i världen att fortsätta som de alltid gjort. Förfina, förädla, förbättra, men alltid behålla grundreceptet.

Som de gjort med Electa Amator III, Minima Amator II och Ex3ma. Kompakta högtalare för hylla eller golvstativ, med en ljudkvalitet som kan förmedla tårdrypande upplevelser.

Av våra tester att döma finns det all anledning att förvänta sig stordåd av nya Maxima Amator också. Som är en högtalare Sonus faber inte har gjort förut.

112 cm höga och 38 kilo tunga.

Annons

Den golvstående Amator-högtalare är en ren tvåvägskonstruktion – i highend-klassen, bör det tilläggas – som inte bygger på någon tidigare högtalare. Det har inte funnits någon Maxima före den här. Den är ingen special edition heller.

Maxima Amator byggs för hand av konstnärerna på Sonus faber i Italien och följer det klassiska receptet med två element placerade nära varandra i ett valnötskabinett med samma design som Sonus faber har haft sedan 80-talet, men som de nyligen övergav.

Mätning av en prototyp av det nya delningsfiltret med Interactive Fusion Filtering.

Maxima tillhör Heritage-serie, därför har Sonus faber återvänt till den äldre kabinettesignen, som här sträcker sig hela vägen till marmorsockeln längst ner.

Delningsfiltret.

Annons

Även om designen är från en svunnen tid är ljudet knappast det. Åtminstone om vi ska utgå från ljudet i de övriga Heritage-modellerna.

Paolo Tezzon och hans team har utvecklat ett nytt delningsfilter men använt sig av samma 28 mm DAD-diskant (Damped Apex Dome) som vi testade i Electa Amator III, i kombination med en 18 cm bas med ett cellulosa- och fibermembran.

Paolo Tezzon.

Det silkeslena diskantelementet har en liten labyrint på insidan av kabinettet, gjord av furu vilket även används i gitarrer. Baselementets delningsfrekvens assisteras av en basreflexport på baksidan.

På baksidan syns även delningsfiltret på insidan av kabinettet genom en glasplatta, så att alla komponenter finns för allmän beskådan.

Annons

Maxima Amator bakifrån.

Kabinettet är indelat i tre kammare för att åstadkomma en styvare och mer resonansfri arbetsmiljö för högtalarelementen. Den 112 cm höga högtalarens har 88 dB i känslighet. Ganska så lättdriven alltså, det ska bli intressant att ta reda på hur den trivs med en liten rörförstärkare.

Sockel av marmor.

Den nominella impedansen är 4 ohm, frekvensomfånget är 35–35 000 Hz och delningsfrekvensen är 2,1 kHz.

Maxima Amator går att köpa från och med december. Priset per par är 15 000 euro, med andra ord ungefär 180 000 kronor.

Annons

 

Maxima, Minima, och Electa Amator.

Läs alla artiklar i 1 vecka för 1 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ngen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Skrevet av

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

Vi recenserar bra och lätt sommarunderhållning som du kan streama en regnig sommarkväll.

Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.