TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Sonus faber Maxima Amator har ett fönster in till sitt inre

Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

forfatter
Publicerad 2020-12-01 - 11:29

En golvhögtalare med två element är inte något att höja på ögonbrynen för. Men när Sonus faber gör det blir vi lite extra intresserade.

För en högtalartillverkare som har gjort sig ett namn genom att bygga välljudande tvåvägshögtalare i italiensk valnöt är det den mest naturliga saken i världen att fortsätta som de alltid gjort. Förfina, förädla, förbättra, men alltid behålla grundreceptet.

Som de gjort med Electa Amator III, Minima Amator II och Ex3ma. Kompakta högtalare för hylla eller golvstativ, med en ljudkvalitet som kan förmedla tårdrypande upplevelser.

Av våra tester att döma finns det all anledning att förvänta sig stordåd av nya Maxima Amator också. Som är en högtalare Sonus faber inte har gjort förut.

112 cm höga och 38 kilo tunga.

Den golvstående Amator-högtalare är en ren tvåvägskonstruktion – i highend-klassen, bör det tilläggas – som inte bygger på någon tidigare högtalare. Det har inte funnits någon Maxima före den här. Den är ingen special edition heller.

Maxima Amator byggs för hand av konstnärerna på Sonus faber i Italien och följer det klassiska receptet med två element placerade nära varandra i ett valnötskabinett med samma design som Sonus faber har haft sedan 80-talet, men som de nyligen övergav.

Mätning av en prototyp av det nya delningsfiltret med Interactive Fusion Filtering.

Maxima tillhör Heritage-serie, därför har Sonus faber återvänt till den äldre kabinettesignen, som här sträcker sig hela vägen till marmorsockeln längst ner.

Delningsfiltret.

Även om designen är från en svunnen tid är ljudet knappast det. Åtminstone om vi ska utgå från ljudet i de övriga Heritage-modellerna.

Paolo Tezzon och hans team har utvecklat ett nytt delningsfilter men använt sig av samma 28 mm DAD-diskant (Damped Apex Dome) som vi testade i Electa Amator III, i kombination med en 18 cm bas med ett cellulosa- och fibermembran.

Paolo Tezzon.

Det silkeslena diskantelementet har en liten labyrint på insidan av kabinettet, gjord av furu vilket även används i gitarrer. Baselementets delningsfrekvens assisteras av en basreflexport på baksidan.

På baksidan syns även delningsfiltret på insidan av kabinettet genom en glasplatta, så att alla komponenter finns för allmän beskådan.

Maxima Amator bakifrån.

Kabinettet är indelat i tre kammare för att åstadkomma en styvare och mer resonansfri arbetsmiljö för högtalarelementen. Den 112 cm höga högtalarens har 88 dB i känslighet. Ganska så lättdriven alltså, det ska bli intressant att ta reda på hur den trivs med en liten rörförstärkare.

Sockel av marmor.

Den nominella impedansen är 4 ohm, frekvensomfånget är 35–35 000 Hz och delningsfrekvensen är 2,1 kHz.

Maxima Amator går att köpa från och med december. Priset per par är 15 000 euro, med andra ord ungefär 180 000 kronor.

 

Maxima, Minima, och Electa Amator.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Följ Ljud & Bild