Sonus faber Maxima Amator har ett fönster in till sitt inre

Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
Annons
Annons
forfatter

En golvhögtalare med två element är inte något att höja på ögonbrynen för. Men när Sonus faber gör det blir vi lite extra intresserade.

För en högtalartillverkare som har gjort sig ett namn genom att bygga välljudande tvåvägshögtalare i italiensk valnöt är det den mest naturliga saken i världen att fortsätta som de alltid gjort. Förfina, förädla, förbättra, men alltid behålla grundreceptet.

Som de gjort med Electa Amator III, Minima Amator II och Ex3ma. Kompakta högtalare för hylla eller golvstativ, med en ljudkvalitet som kan förmedla tårdrypande upplevelser.

Av våra tester att döma finns det all anledning att förvänta sig stordåd av nya Maxima Amator också. Som är en högtalare Sonus faber inte har gjort förut.

112 cm höga och 38 kilo tunga.

Den golvstående Amator-högtalare är en ren tvåvägskonstruktion – i highend-klassen, bör det tilläggas – som inte bygger på någon tidigare högtalare. Det har inte funnits någon Maxima före den här. Den är ingen special edition heller.

Annons

Maxima Amator byggs för hand av konstnärerna på Sonus faber i Italien och följer det klassiska receptet med två element placerade nära varandra i ett valnötskabinett med samma design som Sonus faber har haft sedan 80-talet, men som de nyligen övergav.

Mätning av en prototyp av det nya delningsfiltret med Interactive Fusion Filtering.

Maxima tillhör Heritage-serie, därför har Sonus faber återvänt till den äldre kabinettesignen, som här sträcker sig hela vägen till marmorsockeln längst ner.

Delningsfiltret.

Även om designen är från en svunnen tid är ljudet knappast det. Åtminstone om vi ska utgå från ljudet i de övriga Heritage-modellerna.

Paolo Tezzon och hans team har utvecklat ett nytt delningsfilter men använt sig av samma 28 mm DAD-diskant (Damped Apex Dome) som vi testade i Electa Amator III, i kombination med en 18 cm bas med ett cellulosa- och fibermembran.

Paolo Tezzon.

Det silkeslena diskantelementet har en liten labyrint på insidan av kabinettet, gjord av furu vilket även används i gitarrer. Baselementets delningsfrekvens assisteras av en basreflexport på baksidan.

Annons

På baksidan syns även delningsfiltret på insidan av kabinettet genom en glasplatta, så att alla komponenter finns för allmän beskådan.

Maxima Amator bakifrån.

Kabinettet är indelat i tre kammare för att åstadkomma en styvare och mer resonansfri arbetsmiljö för högtalarelementen. Den 112 cm höga högtalarens har 88 dB i känslighet. Ganska så lättdriven alltså, det ska bli intressant att ta reda på hur den trivs med en liten rörförstärkare.

Sockel av marmor.

Den nominella impedansen är 4 ohm, frekvensomfånget är 35–35 000 Hz och delningsfrekvensen är 2,1 kHz.

Maxima Amator går att köpa från och med december. Priset per par är 15 000 euro, med andra ord ungefär 180 000 kronor.

 

Annons
Maxima, Minima, och Electa Amator.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Sony FE 14mm F1.8 GM.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.