CES 2021: Samsung-plankor med Airplay2 och rumskorrigering

Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Samsung HW-Q800A
Annons
Annons
forfatter

Det är ingen hemlighet att några av våra favorit-ljudplankor kommer från Samsung. Speciellt flaggskeppet HW-Q950T med trådlösa bakre högtalare levererar hejdundrande upplevelser, med massor av tryck och ljudglädje. Och med klart och naturligt ljud, till skillnad från vissa andra ”muskel-plankor”.

Nackdelen med Samsung soundbars från 2020 är att de inte har mycket att erbjuda för musikälskare. De saknar nämligen både Chromecast och Airplay, så du måste använda Bluetooth eller Spotify Connect. Såvida du inte använder Samsungs SmartThings-system, då får du fler möjligheter till förlustfritt digitalt ljud från dina musiktjänster.

Läs också
Soundbar som ger dig äkta hemmabio Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
Samsung HW-Q950T lifestyle

Airplay 2

Detta är det slut på med 2021-plankorna. Samsung har nämligen utrustat några av sina kommande soundbars med AirPlay 2, så att åtminstone iPhone-användare får en sömlös uppspelning utan att förlora ljudkvalitet. Oavsett vilken musiktjänst man håller kär. Om du är Roon-användare kan du även skicka musik från din PC med Airplay.

Rumskorrigering

Men den viktigaste nya funktionen är något vi har velat ha länge: nämligen automatisk rumskalibrering – eller rumskorrigering. Detta gör att soundbaren kan anpassa ljudet till rummet, som vi känner till från bland annat Sonos Arc och Beam.

Samsungs toppmodeller får rumskorrigering, som de kallar Q Calibration och Space Fit. Vi skulle tro att Q Calibration har att göra med att optimera Q Symphony.  Samsung kan nämligen använda de inbyggda högtalarna i några av sina TV-apparater för att ytterligare utöka ljudbilden från ljudplankan. Vi skulle tro att Q Calibration är en finjustering av denna interaktion, med direkta mätningar av båda i rummet. Space Fit, å andra sidan, är Samsungs normala rumskorrigering, där man mäter ljudplankans frekvenssvar i rummet det är i, och justera ljudet för att låta så neutralt som möjligt i den miljön.

Annons
HW-Q950A
HW-Q950A blir det nya flaggskeppet från Samsung. Här är föregångaren HW-950T. Foto: Samsung

HW-Q950A och HW-Q800A – med Dolby Atmos

Det nya flaggskeppet heter HW-Q950A, och har både Dolby Atmos och DTS:X. Antalet ljudkanaler har ökats från 9.1.4 till 11.1.4, så vi förväntar oss ett något utökat ljudlandskap. Speciellt nu med rumskorrigering, där du förhoppningsvis justerar ljudet för varje högtalarelement och därmed separerar ljudet – och ökar surroundljudupplevelsen – ett bra snäpp.

Förresten, det är inte i ljudplankan de extra kanalerna sitter – de är desamma. Det är de bakre högtalarna som nu har fått högtalarelement på sidorna såväl som framåt och uppåt.

HW-Q950A har högtalare både fram och på sidorna, och det finns även högtalare på toppen riktade mot taket, för att ge lyssnaren intryck av ljud ovanifrån. Vi vet att detta fungerar bra, baserat på erfarenheter med tidigare årgångar. En trådlös 8-tums subwoofer ingår som tidigare.

HDMI eARC är på plats, så att ljudplankan kan ta emot högupplöst ljud från TV: n. Detta inkluderar Dolby Atmos och DTS:X. Röststyrning med Amazon Alexa är däremot inte så relevant här hemma.

samsung hw-q800a
HW-Q800A får Dolby Atmos och Airplay 2, och rumskorrigering. Inga trådlösa bakre högtalare här. Foto: Samsung

Förutom flaggskeppet kommer 3.1.2-plankan HQ-Q800A, som också har en 8-tums subwofer och Dolby Atmos och DTS:X, men inga separata bakre högtalare. Om du har ett asymmetriskt vardagsrum utan naturliga möjligheter att placera bakre högtalare är det vår erfarenhet att det faktiskt kan vara en fördela att vara utan dem. Det finns också en billigare soundbar på väg utan Atmos eller DTS:X, nämligen HW-Q60A. Den har en mindre subwoofer på 6,5 tum.

Annons

Trådlösa surroundhögtalare för flera soundbars

Det kommer också en produkt med separata trådlösa surroundhögtalare som stöder Dolby Atmos. Detta kommer 2021 och kommer att stödjas av vissa soundbar-modeller. Vi vet fortfarande inte vilka.

Tillgänglighet och priser

Vi vet ännu inte när de olika soundbar-modellerna kommer. Inga priser har meddelats. Vi vet dock att alla tidigare toppmodeller har haft ett rekommenderat pris på 14 990 kronor när de kom ut på marknaden. Vi skulle inte bli förvånade om HW-Q950A får samma pris.

HW-Q800A ersätter HW-Q800T, som kostat 8 990 kronor. Vi förväntar oss ungefär samma pris för efterträdaren.

När det gäller HW-Q60A, så antar vi att den kommer att ersätta HW-Q66T och bör då hamna runt 6 000 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

  1. Kan dessa skicka igenom DolbyVision-signaler? Eller fortsätter Samsung att hata detta (bästa) HDR-format?

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Pro-Ject har uppgraderat retrospelaren The Classic och gjort ett av de bästa köpen i klassen.
Ett bättre phonosteg kan vara vad som behövs för att få fram även de minsta nyanserna ur vinylspåren.
Varför Hegel inte har gjort det här förut är en gåta. Deras första phonosteg är lyckat på alla områden.
Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar
Om du har en Formation-högtalare från B&W så kan du se fram åt att B&W Music-appen äntligen har kommit, med musikavspelning och multiroom.
Seriös förstärkare för highend-hörlurar.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-avkodning och hörlursförstärkare.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Efter lanseringen av STAR kan Disney+ erbjuda 300 ”nya” filmer och serier – inklusive Die Hard och Big Sky.
Sony släpper FX3 för handhållen proffsvideo.
Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.
Nu har Leicas 28mm APO-Summicron för fullformat kommit.