TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

CES 2021: Samsung-plankor med Airplay2 och rumskorrigering

Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.

forfatter
Publicerad 2021-01-17 - 06:00

Det är ingen hemlighet att några av våra favorit-ljudplankor kommer från Samsung. Speciellt flaggskeppet HW-Q950T med trådlösa bakre högtalare levererar hejdundrande upplevelser, med massor av tryck och ljudglädje. Och med klart och naturligt ljud, till skillnad från vissa andra ”muskel-plankor”.

Nackdelen med Samsung soundbars från 2020 är att de inte har mycket att erbjuda för musikälskare. De saknar nämligen både Chromecast och Airplay, så du måste använda Bluetooth eller Spotify Connect. Såvida du inte använder Samsungs SmartThings-system, då får du fler möjligheter till förlustfritt digitalt ljud från dina musiktjänster.

Läs också Soundbar som ger dig äkta hemmabio Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
Samsung HW-Q950T lifestyle

Airplay 2

Detta är det slut på med 2021-plankorna. Samsung har nämligen utrustat några av sina kommande soundbars med AirPlay 2, så att åtminstone iPhone-användare får en sömlös uppspelning utan att förlora ljudkvalitet. Oavsett vilken musiktjänst man håller kär. Om du är Roon-användare kan du även skicka musik från din PC med Airplay.

Rumskorrigering

Men den viktigaste nya funktionen är något vi har velat ha länge: nämligen automatisk rumskalibrering – eller rumskorrigering. Detta gör att soundbaren kan anpassa ljudet till rummet, som vi känner till från bland annat Sonos Arc och Beam.

Samsungs toppmodeller får rumskorrigering, som de kallar Q Calibration och Space Fit. Vi skulle tro att Q Calibration har att göra med att optimera Q Symphony.  Samsung kan nämligen använda de inbyggda högtalarna i några av sina TV-apparater för att ytterligare utöka ljudbilden från ljudplankan. Vi skulle tro att Q Calibration är en finjustering av denna interaktion, med direkta mätningar av båda i rummet. Space Fit, å andra sidan, är Samsungs normala rumskorrigering, där man mäter ljudplankans frekvenssvar i rummet det är i, och justera ljudet för att låta så neutralt som möjligt i den miljön.

HW-Q950A
HW-Q950A blir det nya flaggskeppet från Samsung. Här är föregångaren HW-950T. Foto: Samsung

HW-Q950A och HW-Q800A – med Dolby Atmos

Det nya flaggskeppet heter HW-Q950A, och har både Dolby Atmos och DTS:X. Antalet ljudkanaler har ökats från 9.1.4 till 11.1.4, så vi förväntar oss ett något utökat ljudlandskap. Speciellt nu med rumskorrigering, där du förhoppningsvis justerar ljudet för varje högtalarelement och därmed separerar ljudet – och ökar surroundljudupplevelsen – ett bra snäpp.

Förresten, det är inte i ljudplankan de extra kanalerna sitter – de är desamma. Det är de bakre högtalarna som nu har fått högtalarelement på sidorna såväl som framåt och uppåt.

HW-Q950A har högtalare både fram och på sidorna, och det finns även högtalare på toppen riktade mot taket, för att ge lyssnaren intryck av ljud ovanifrån. Vi vet att detta fungerar bra, baserat på erfarenheter med tidigare årgångar. En trådlös 8-tums subwoofer ingår som tidigare.

HDMI eARC är på plats, så att ljudplankan kan ta emot högupplöst ljud från TV: n. Detta inkluderar Dolby Atmos och DTS:X. Röststyrning med Amazon Alexa är däremot inte så relevant här hemma.

samsung hw-q800a
HW-Q800A får Dolby Atmos och Airplay 2, och rumskorrigering. Inga trådlösa bakre högtalare här. Foto: Samsung

Förutom flaggskeppet kommer 3.1.2-plankan HQ-Q800A, som också har en 8-tums subwofer och Dolby Atmos och DTS:X, men inga separata bakre högtalare. Om du har ett asymmetriskt vardagsrum utan naturliga möjligheter att placera bakre högtalare är det vår erfarenhet att det faktiskt kan vara en fördela att vara utan dem. Det finns också en billigare soundbar på väg utan Atmos eller DTS:X, nämligen HW-Q60A. Den har en mindre subwoofer på 6,5 tum.

Trådlösa surroundhögtalare för flera soundbars

Det kommer också en produkt med separata trådlösa surroundhögtalare som stöder Dolby Atmos. Detta kommer 2021 och kommer att stödjas av vissa soundbar-modeller. Vi vet fortfarande inte vilka.

Tillgänglighet och priser

Vi vet ännu inte när de olika soundbar-modellerna kommer. Inga priser har meddelats. Vi vet dock att alla tidigare toppmodeller har haft ett rekommenderat pris på 14 990 kronor när de kom ut på marknaden. Vi skulle inte bli förvånade om HW-Q950A får samma pris.

HW-Q800A ersätter HW-Q800T, som kostat 8 990 kronor. Vi förväntar oss ungefär samma pris för efterträdaren.

När det gäller HW-Q60A, så antar vi att den kommer att ersätta HW-Q66T och bör då hamna runt 6 000 kronor.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Kan dessa skicka igenom DolbyVision-signaler? Eller fortsätter Samsung att hata detta (bästa) HDR-format?

Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend