Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nya soundbar-högtalare från Samsung

De nya toppmodellerna HW-Q900T och HW-Q950T stöder Dolby Atmos och DTS-X, och är fullproppade med högtalarelement!

Av / 2020-09-02 - 15:43
Nya soundbar-högtalare från Samsung

Samsung har lanserat en rad nya soundbar-högtalare i år, men de riktiga 2020-toppmodellerna hade sparat Samsung till sin digitala höstlansering Life Unstoppable som gick av stapeln i dag. Förutom en glimt av nya hemmabioprojektorer och balkong-TV:n The Terrace fick vi stifta bekantskap med de nya soundbar-modellerna HW-Q900T och HW-Q950T. Visserligen bara genom skärmen på den virtuella presskonferensen, men ändå …

Dolby Atmos och DTS-X

De nya toppmodellerna är i praktiken arvtagarna till förra årets flaggskeppsmodell HW-Q96R, som vi utsåg Årets bästa soundbar 2019-2020. Både Q900T och Q950T är kompatibla med 3D-ljudformaten Dolby Atmos och DTS-X och är utrustade med en hel arsenal av högtalarelement … 16 stycken för att vara exakt.

Samsung HW-Q950T har så många som 16 högtalarelement på insidan. (Foto: Samsung)

De två modellerna är i praktiken identiska vad gäller själva högtalaren, men Q950T har dessutom en uppsättning externa bakhögtalare för de som vill ha komplett surroundljud. Båda modellerna stöder också funktionen Q Symphony, som gör det möjligt att arbeta i tandem med de inbyggda högtalarna i nyare Samsung-TV-apparater.

Samsung HW-Q900T

Samsung HW-Q900T. (Foto: Samsung)

HW-Q900T återger surroundljud i en så kallad 7.1.2-konfiguration. Detta innebär att den har separata element för vänster/höger-, center- och surroundkanalerna samt dedikerade höjdkanaler.

Samsung HW-Q950T

Samsung HW-Q950T. (Foto: Samsung)

 

Storebror Q950T är Samsungs 2020-toppmodell. I praktiken liknar den Q900T men har även externa bakhögtalare med inbyggda höjdkanaler, vilket ger den totala konfigurationen 9.1.4 kanaler. Det är betydligt mer än till exempel Sonos Arc. Nu vet ju alla att ljudkvalitet är viktigare än ljudKVANTITET, men vi ser fram emot att testa vad Samsungs nya soundbar klarar av!

Nytt för i år är att Samsung har ett extra par sidohögtalare, så kallade Front Wide-kanaler, som ska ge en bredare ljudbild. (Illustration: Samsung)
De är (lyckligtvis, tycker nog många), gömda bakom ett snyggt och prydligt högtalartyg från danska Kvadrat. (Foto: Samsung)

Pris och tillgänglighet

De nya soundbar-modellerna går redan att köpa och kostar följande:

Samsung HW-Q900T: 13 000 kr
Samsung HW-Q950T: 15 000 kr

Läs också Samsungs 8K-TV är gnistrande bra! Med hjälp av en suverän skärpa ger Samsung Q800T en superstark försmak av framtidens TV-teknik.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen