Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple släpper överraskande ny version av HomePod

Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.

Skrivet av / 2023-01-18 - 16:45
Apple släpper överraskande ny version av HomePod

På Apples utvecklarkongress i San Francisco visade de 2017 förvånande nog upp den stora smart högtalaren Homepod. Den släpptes till sist 2018 men redan 2021 slutade man sälja den efter svikande intresse på grund av det höga priset i förhållande till konkurrenterna. Därefter kunde resten av världen åtminstone köpa den mer prisvärda lillebrodern HomePod Mini. I december fick till sist även Norden lov att köpa den.

Läs också HomePod mini är mycket bättre än vi trodde Apples HomePod mini tog tid på sig att komma hit men låter förvånansvärt bra.

Men nu kommer utan förvarning plötsligt en uppdaterad version av HomePod och den säljs redan från start i Sverige!

Till följd av att HomePod mini har blivit mycket populär bland kunderna har vi märkt ett ökat intresse för de kraftfulla ljudegenskaperna hos den större HomePod. Nu ser vi fram emot att låta kunder över hela världen ta del av nästa generation HomePod, säger Greg Joswiak, Senior Vice President of Worldwide Marketing på Apple.

blank
Rundstrålande högtalare och ljudprocessning ska ge bra ljud (Foto: Apple)

Det ser vi fram emot då HomePod faktiskt hade ett riktigt bra ljud tack vare en stor bashögtalare och fem strålformande diskanthögtalare i botten. Men framför allt därför att högtalaren har rumslig uppfattning så att den kan göra automatisk rumskalibrering. Denna ljudmagi gjordes tidigare av Apple A8-chippet (från iPhone 6) medan den nya högtalaren styrs av Apple S7-chippet (från Apple Watch series 7).

Läs också Apple HomePod HomePod har mycket bra ljud och är enkel att använda. Men smartstyrningen känns stel.

Multirum och hemmabio

Med flera högtalare i hemmet kan man antingen spela olika musik i olika rum, eller förvandla det hela till en multirum-lösning med samma musik överallt. Detta kan styras både med röstassistenen Siri eller touchkontrollen. Man kan även använda dem som intecom och skicka meddelanden mellan rummen.

Precis som med HomePod Mini kan man koppla sina HomePod i stereopar och använda dem för att förbättra ljudet från tv-apparaten väsentligt. Det gäller inte bara uppspelning med Apple TV som källa. Tack vare stöd för eARC i HDMI-kontakten kan Homepod-högtalarna användas som ljudsystem för alla ljudkällor anslutna till tv-apparaten. (Detta kräver en Apple TV 4K 2:gen eller senare)

blank
Parkoppla högtalarna och anslut till Apple TV 4K (Foto: Apple)

Mer passande i det smarta hemmet

Förutom att vara en smarthögtalare där man kan styra belysning, gardiner och liknande med rösten har nya Homepod en oväntad ny funktion. Den innehåller nämligen sensorer för temperatur och luftfuktighet vilket gör att man inte behöver köpa separata sensorer för detta. Genom automatisering kan man exempelvis dra för gardiner och sätta på ventilationen när det blir för varmt.

I en framtida mjukvaruuppdatering sägs Homepod få en funktion för ljudigenkänning som känner igen rök- och kolmonooxid-larm och då underrättar ägarens iPhone. Apple verkar ha flera uppdateringar av Siri och Hem-appen på gång vilket ska göra användningen ännu smidigare.

blank

Högtalaren stöder naturligtvis den nya gemensamma Matter-standarden som ska göra det möjligt för smarta hem-prylar från olika tillverkare att prata med varandra. Nya Homepod kan då användas som en hemhubb så att man kan styra tillbehör även när man inte är hemma.

Pris och tillgänglighet

Nya HomePod (andra generationen) kan beställas från och med idag och finns att köpa den 3 februari för 3 995 kronor.

 

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Devialet: Bärbar högtalare i nya färger

Världens mest kända monitor i ny version

Nu är det rea på Sonos

Här är Sonos utmanare till Sonos Beam

Nya utomhushögtalare för sommarsäsongen

PMC sänker priset på ordentlig bas

Rulla till toppen