TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Apple släpper överraskande ny version av HomePod

Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.

forfatter
Publicerad 2023-01-18 - 16:45

På Apples utvecklarkongress i San Francisco visade de 2017 förvånande nog upp den stora smart högtalaren Homepod. Den släpptes till sist 2018 men redan 2021 slutade man sälja den efter svikande intresse på grund av det höga priset i förhållande till konkurrenterna. Därefter kunde resten av världen åtminstone köpa den mer prisvärda lillebrodern HomePod Mini. I december fick till sist även Norden lov att köpa den.

Läs också HomePod mini är mycket bättre än vi trodde Apples HomePod mini tog tid på sig att komma hit men låter förvånansvärt bra.

Men nu kommer utan förvarning plötsligt en uppdaterad version av HomePod och den säljs redan från start i Sverige!

Till följd av att HomePod mini har blivit mycket populär bland kunderna har vi märkt ett ökat intresse för de kraftfulla ljudegenskaperna hos den större HomePod. Nu ser vi fram emot att låta kunder över hela världen ta del av nästa generation HomePod, säger Greg Joswiak, Senior Vice President of Worldwide Marketing på Apple.

Rundstrålande högtalare och ljudprocessning ska ge bra ljud (Foto: Apple)

Det ser vi fram emot då HomePod faktiskt hade ett riktigt bra ljud tack vare en stor bashögtalare och fem strålformande diskanthögtalare i botten. Men framför allt därför att högtalaren har rumslig uppfattning så att den kan göra automatisk rumskalibrering. Denna ljudmagi gjordes tidigare av Apple A8-chippet (från iPhone 6) medan den nya högtalaren styrs av Apple S7-chippet (från Apple Watch series 7).

Läs också Apple HomePod HomePod har mycket bra ljud och är enkel att använda. Men smartstyrningen känns stel.

Multirum och hemmabio

Med flera högtalare i hemmet kan man antingen spela olika musik i olika rum, eller förvandla det hela till en multirum-lösning med samma musik överallt. Detta kan styras både med röstassistenen Siri eller touchkontrollen. Man kan även använda dem som intecom och skicka meddelanden mellan rummen.

Precis som med HomePod Mini kan man koppla sina HomePod i stereopar och använda dem för att förbättra ljudet från tv-apparaten väsentligt. Det gäller inte bara uppspelning med Apple TV som källa. Tack vare stöd för eARC i HDMI-kontakten kan Homepod-högtalarna användas som ljudsystem för alla ljudkällor anslutna till tv-apparaten. (Detta kräver en Apple TV 4K 2:gen eller senare)

Parkoppla högtalarna och anslut till Apple TV 4K (Foto: Apple)

Mer passande i det smarta hemmet

Förutom att vara en smarthögtalare där man kan styra belysning, gardiner och liknande med rösten har nya Homepod en oväntad ny funktion. Den innehåller nämligen sensorer för temperatur och luftfuktighet vilket gör att man inte behöver köpa separata sensorer för detta. Genom automatisering kan man exempelvis dra för gardiner och sätta på ventilationen när det blir för varmt.

I en framtida mjukvaruuppdatering sägs Homepod få en funktion för ljudigenkänning som känner igen rök- och kolmonooxid-larm och då underrättar ägarens iPhone. Apple verkar ha flera uppdateringar av Siri och Hem-appen på gång vilket ska göra användningen ännu smidigare.

Högtalaren stöder naturligtvis den nya gemensamma Matter-standarden som ska göra det möjligt för smarta hem-prylar från olika tillverkare att prata med varandra. Nya Homepod kan då användas som en hemhubb så att man kan styra tillbehör även när man inte är hemma.

Pris och tillgänglighet

Nya HomePod (andra generationen) kan beställas från och med idag och finns att köpa den 3 februari för 3 995 kronor.

 

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Raidho har förbättrat sin finaste högtalare En av de läckraste high-end högtalarna vi känner till har fått en arvtagare.
lbpluss
HomePod är den nya stereon Den större HomePod-högtalaren är verkligen engagerande att lyssna på – och den lyssnar på dig. En är bra, två är bättre!
Större trådlös JBL-högtalare. Komplett stereoanläggning på liten plats
Musikalisk hyllning till Italiens fiolmakare Sonus faber förnyar Homage-serien
Ny HomePod kommer till Sverige Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.
Följ Ljud & Bild