Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ambeo Soundbar Mini: Folkmodell från Sennheiser

Med den nya, rimligare ljudplankan Ambeo Soundbar Mini vill Sennheiser komma in i fler vardagsrum.

Skrivet av / 2023-08-31 - 15:40
Ambeo Soundbar Mini: Folkmodell från Sennheiser

Sennheiser slog oss till marken för några år sedan, med den utmärkta – men väldigt dyra – Ambeo Soundbar (som sedan dess har fått tilläggsnamnet Max). Den gav den bästa surroundeffekten utan bakhögtalare vi någonsin hört.

Vi har väntat länge på en mer prisvärd version av den underbara teknologin, och förra året gick vår dröm i uppfyllelse med den utmärkta Ambeo Soundbar Plus. Fast priset för denna är 50 procent högre än för en av våra favoriter Sonos Arc, vilket inte precis är ”för de flesta”.

Idag kan Sennheiser dock glädja oss med en ännu rimligare variant i trappan. Nämligen Ambeo Soundbar Mini.

sennheiser ambeo soundbar_mini_detail_dtsx_final
Foto: Sennheiser

Antal kanaler

Precis som sin storebror Plus stöder Mini upp till 7.1.4-ljud. Men skarpa ögon kommer att registrera att den inte har tillräckligt med högtalare: Sex högtalarelement totalt. Sennheiser använder sig av så kallad ”channel mapping”, som ska optimera arbetet mellan högtalarelementen för att försöka återskapa en 7.1.4-ljudbild.

Läs också Övertygar utan bakhögtalare Sennheiser hävdar att deras Ambeo Soundbar Plus inte behöver bakhögtalare för att omringa dig med ljud. Och det stämmer faktiskt.

Högtalarelementen är för övrigt fördelade på följande sätt: Två mellantonsdiskanter pekar rakt fram, och två ut åt sidorna. Två baselement sitter ovanpå, och vi skulle vilja tro att dessa också spelar mellanregister, så att de kan använda taket för att återskapa den 360-graderseffekt som behövs för Dolby Atmos-innehåll.

Ambeo Soundbar Mini har färre högtalarelement än den större Soundbar Plus och då kan det också finnas anledning att tro att surroundeffekten inte blir riktigt densamma. Däremot vill vi tro att Sennheiser kan trolla fram mer höjd i ljudbilden, än vad Sonos har klarat av med Beam G2 som inte har några högtalare på toppen alls.

sennheiser ambeo soundbar_mini_exploded_view_final
Illustration: Sennheiser

Rumskorrigering och subwoofer

Sennheiser-plankan har även inbyggd högtalarkalibrering och rumskorrigering, tack vare inbyggda mikrofoner som mäter direkt ljud och reflektioner. Detta gör underverk i båda storebröderna, och vi har ingen anledning att tro att det inte kommer att fungera mycket bra även i den minsta versionen. Som ser ut att passa in någonstans mellan Sonos Beam och Sonos Arc storleksmässigt. Så riktigt mini är den inte.

Du kan ansluta upp till fyra trådlösa subwoofers av typen Ambeo Sub, och den automatiska kalibreringen fungerar då även med dessa. Fast, då blir det dyrt – varje subwoofer kostar 7 700 SEK

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini_LongShot_TV
Foto: Sennheiser

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini: Pris och tillgänglighet

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini går att beställa nu, och kostar 9 490 SEK, utan subwoofer.

Mer info: sennheiser-hearing.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Officiellt: JL Audio är nu en del av Garmin

DALI 40 år - firar med häftiga high-end-högtalare

Dynaudio i hållbart trä

Episk smäll från UE

Fullständigt sinnessjuk subwoofer

Partyhögtalare med Dolby Atmos

Rulla till toppen