Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vackrast i världen…

Av / 2011-05-22 - 22:07
Vackrast i världen…

Läs om en av mässans största förstärkare, Burmesters helt nya serie elektronik och Sonus faber som satte hjärtan i brand med sin undersköna högtalare.

Vi börjar med en som hade hemmabana, nämligen tyska Burmester. Att det finns så många tyska märken på en mässa i München är kanske inte så konstigt, och en av dem som även går att återfinna på svensk mark är just Burmester. Som alltid med oklanderligt utförande och oftast med bra demonstrationer.

Förutom lilla B10-högtalaren, som vi redan har nämnt visade Burmester sin uppgraderade Rondo-serie och spelade mycket av demomusiken från den nya musikservern som ingår i den nya Pure-serien.

Här är en analog förförstärkare men det kommer fler komponenter och de flesta dyker upp i butikerna i höst. Priserna vet vi ingenting om men det blir knappast Burmesters exklusivaste elektronik.

Här är däremot något som både är dyrt och exklusivt, den här gången från vårt grannland Norge. Det handlar om Adytons största effektförstärkare hittills, Cordis 3.4 som tillhör kilowattklassen.


Förstärkaren står längst ned till höger och demades med golvhögtalaren Raidho c-4 och lilla X-monitor. Ljudet blev gradvis bättre i takt med att akustiken fixades i rummet, och allt lät både lätt och oansträngt tack vare den massiva effekten från Adyton-förstärkaren.


Det fanns ett annat högtalarmärke som fick besökarna att tappa andan, trots att det inte spelades en enda ton.

Sonus faber är redan världsberömda för sina vackra kabinett men de nya Amati- och Guarneri-modellerna slog de undan benen på de flesta andra på hela mässan.

Guarneri Evolution är mycket större än den första Guarneri-modeller och har helt andra element. Precis som Amati Futura är kabinettet gjort av högglanslackat trä – alltså inte bara faner – och oerhört välgjorda, kromade detaljer.


Inte heller YBAs nya musikserver demonstrerades. Den kommer till hösten och är en läcker historia med färgskärm och ingångar för det allra mesta – fast inte AirPlay, åtminstone inte ännu.


YBA spelade däremot på sin nya Signature-serie och ett par små Diapason-högtalare. Det var faktiskt en av mässans mest angenäma demonstrationer, ljudet var naturligt, oansträngt och dynamiskt.

Hur Parasounds kommande CD-spelare uppförs dig vet vi inte. Men det tänker vi ta reda på i höst. Då är den nämligen klar och vi ska bereda plats i testrummet för CD1.


Vi ska också passa på att bereda plats åt Furutechs två nya hörlursförstärkare. Den ena heter GT40 och har inbyggd skivspelaringång, USB-port med tillhörande D/A-omvandlare samt hörlursuttag.


Den andra är en bärbar modell som går på batteri och har USB-port på baksidan. Lilla ADL är en läcker historia som får plats i fickan.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen