De senaste åren har vi testat en ansenlig mängd highend-förstärkare. Alla är extremt bra, men vissa av dem är bättre på väsentliga punkter, eller så aggressivt prissatta, att de är väldigt bra köp. Trots den höga prisklassen.
Här har vi valt ut tio av de bästa, alltså de vi rankar högst just nu. Du kan knappt hamna fel vilken du än väljer, men som alltid lönar det sig att läsa hela testet för att ta reda på om beskrivningen stämmer med vad du vill ha.
I den här topp 10-listan hittar du bara integrerade förstärkare, vi gör en annan lista med separata förförstärkare och effektförstärkare.
Alla integrerade förstärkare i den här listan är aktuella modeller. De kan ha gått upp i pris sedan vi testade dem, men inte så mycket att det påverkar betygsättningen.
Ett litet råd från oss på redaktionen: Läs gärna alla testerna, men försök att prova och lyssna själv innan du köper.
Hegel H390 är rena krutpaketet, en förstärkare som kostar hälften så mycket som H590 men som ger nästan samma spelglädje.
Förutom att vara ett stort utropstecken när vi pratar ren kraft har H390 en precision och musikalitet som är få förunnat. Den är dessutom ytterst välutrustad, både för audiofiler (Roon, MQA och DSD) och vardagslyssnare (Spotify Connect, AirPlay).
Octave Audio V 70 SE vänder upp och ner på uppfattningen av rörförstärkare.
Stålkontroll i basen, expansiv dynamik och fantastiskt öppet och detaljerat ljud. Spelar högre och renare än de flesta rörförstärkare. Möjlighet till phono-ingång och utökad strömkapacitet om det behövs.
Dyra uppgraderingar. Kan behöva matchas mer med högtalarnas klang än andra förstärkare.
Den stora Yamaha-förstärkaren sätter musiken i ett smickrande ljus, men kan också vara brutalt ärlig.
Vackra klangfärger fulla av nyanser och detaljer. Spelar bas med övertygande pondus och är på samma gång sublim med krävande akustisk musik. Oerhört välljudande phono-ingång.
Inga digitala ingångar eller nätverksanslutning. Skivspelaringången saknar justeringar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Vackert varm klangbild med enormt djup och dynamik – när alla knapparna är intryckta. Unik kalibrering av phonosteget. Suverän byggkvalitet. Stöder MQA.
Man kan inte anpassa impedans och kapacitans själv. Ingen nätverksanslutning. Inte bland de starkaste i klassen.
McIntosh MA12000 knäcker ryggen och tömmer bankkontot, men ljudet gör dig euforisk och lycklig.
Nästan helt komplett utrustad förstärkare med en ljudbild som får dig att baxna. Fantastiskt engagerande och brutalt kraftfull. Rören får bokstavligen musiken att glöda.
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
2 reaktioner på ”Topp 10 integrerade highend-förstärkare”
Ulf
Många fina stärkare, men många återstår att testa…t.ex. Esoteric, Accuphase, Audio Research, Cayin mfl.
Många fina stärkare, men många återstår att testa…t.ex. Esoteric, Accuphase, Audio Research, Cayin mfl.
Intressant genomgång men juvelen i kronan saknas: Lejonklou Boazu