Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Så funkar App Library och Widgets i iOS 14

Vi har provat de tre största nyheterna i iOS 14.

Av / 2020-07-21 - 15:00
Så funkar App Library och Widgets i iOS 14

När iOS 14 blir tillgängligt för din iPhone (iPhone 6 eller nyare) i början av hösten är det den största förändringen av det kända iOS-gränssnittet i mannaminne.

Inte minst därför att iPhone-andvändare nu äntligen får tillgång till ett par funktioner som funnits på Android i åratal – nämligen Widgets och App Library.

Vi har provat båda, samt Apples nya översättnings-app, och här under kan får du veta allt viktigt om de nya funktionerna.

Läs också Så får du iOS 14 på din iPhone redan nu! Apple har släppt en offentlig betaversion av iOS 14. Prova den nu!

App Library

Här är det tal om ett helt nytt område på hemmaskärmarna, som automatiskt organiserar alla dina appar i en överskådlig vy som är lättare att navigera i.

Dina appar sorteras i flera kategorier som iOS 14 själv genererar, baserat på vilka appar du faktiskt använder.

 

Mappar till dina appar. Livsstils-mappen Social-mappen Reference-appen
<
>
Men det är inte alltid som kategorierna stämmer. Här har ett antal rese-appar fått beteckningen Livsstil, och dessutom blandats samman med Smart Hem-appar.

Man kan också får en alfabetisk lista över samtliga appar på telefonen.

Den alfabetiska listan påminner oss lite om gamla Windows Phone.

Du kan också välja, hur många sidor hemmaskärmen ska ha. På det sättet kan man exempelvis dölja de flesta av sidorna och istället hitta sina appar via App Library.

Du kan välja att dölja de flesta av sidorna på hemmaskärmen, så att App Library är där du hittar alla dina appar.

Du kommer till App Library genom att gå till sista sidan med appar, och så sveper du till höger ytterligare en gång.

Widgets

Istället för enbart app-ikoner kan du med iOS 14 också få så kallade Widgets på hemskärmen. Widgets är vanligen interaktiva och visar  mer information direkt på skärmen, till exempel möten i kalenderna, eller väderprognosen. Även om iOS 14 till att börja med endast innehåller Widgets från Appels egna appar, som Väder, Kalender, Foton, Karta och Hälsa, kan vi nog räkna med att det inte dröjer länge innan vi får Widgets från tredjeparts-appar som Instagram, Facebook, Snapchat och så vidare.

Appar skakar Översikt widgets Storlek widget widgets hemskärm
<
>
Widgets läggs till på hemskärmen genom att trycka på skärmen tills ikonerna skakar, och därefter trycka på + i övre vänstra hörnet.

Det är också möjligt att placera Widgets ovanpå varandra i så kallade ”stacks”. Man kan bläddra mellan relevanta Widgets, men iOS försöker också placera den widget som är mest relevant för tillfället överst i stacken.

Oversättning

Apples nya app är en konkurrent till Google Translate. Till att börja med bjuder den på översättning av text och tal mellan 11 språk.

Funktionen ”lokalt på enheten” ger dig möjlighet att använda appens funktioner offline, eller översätta tal och text privat.

 

20200721_123243000_iOS 20200721_123556000_iOS
<
>
Till att börja med pratar Översätt-appen 11 språk som alla kan laddas ner för offline-bruk. De skandinaviska språken får vi som vanligt vänta på.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är de artiklar som lästes mest 2022

De tio bästa highend-förstärkarna just nu.

Ljud & Bild har utsett årets bästa produkter

Julklapparna du bli ihågkommen för

Skolstart: Vilken sorts student är du?

Med iOS 14 liknar din iPhone en Android-mobil

Så får du iOS 14 på din iPhone redan nu!

Rulla till toppen