Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide

Back to School

Vilken typ är du? Vad är oumbärligt när du flyttar hemifrån för att börja plugga?

Av / Uppdaterad: 2020-08-14 - 14:00 // Först publicerad: 12 aug 2016
Back to School

Text: John Alex Hvidlykke, Geir Nordby, Lasse Svendsen och Jonas Ekelund. Teckning: Thierry Capezzone

 

Sommaren närmar sig sitt slut och för många betyder det början på en helt ny tillvaro som student. Dags att flytta hemifrån till en studentlya – eller kanske till och med plugga i en helt annan stad.

Då betyder början på terminen också att det är dags att skaffa sig allt som behövs för att bygga bo. Och då tänker vi inte så mycket på sekundära småsaker som säng, matbord och garderob. Sådant fixar man på en eftermiddag på IKEA – och för övrigt är inte Ljud & Bild något inredningsmagasin. Vi tänker däremot på de väsentliga inventarierna: dator, mobil och trådlösa högtalare!

Alla har inte samma behov. Vad som är viktigt för just dig beror både på dina studier och dina intressen. Är du datorspelare så står det förmodligen en rejäl monster-PC på skrivbordet. Är det däremot motion och fitness som upptar kvällarna så läggs pengarna hellre på träningsarmband och annat som är lätt att plocka med sig.

Här har vi samlat ihop redaktionens rekommendationer till fem helt olika (och något karikerade) studenter. De har helt olika intressen och behöv, men de har det gemensamt att de behöver en mobiltelefon, en bärbar dator (eller något annat bärbart skrivverktyg), ett par hörlurar, en trådlös högtalare och en (eventuellt smart) klocka. En eller flera smartmobil-appar ingår också i rekommendationen.

 

(Foto: Tillverkare)
Teckning: Thierry Capezzone

Spelaren

För gamers handlar livet i första hand om spel och en gång i tiden var högskolornas blixtsnabba internetuppkopplingar en fin anledning att vara inskriven på Datavetenskap (man kunde också läsa matematik när man ändå var där). Som pluggkompis träffas Spelaren sällan i det gemensamma köket för gruppstudier, dyker han eller hon upp över huvud taget så är det förmodligen klockan åtta på morgonen för att värma en pizza till middag. Gamers går nämligen efter den amerikanska västkustens tidszon, eftersom de andra medlemmarna i klanen bor i Kalifornien.

För Spelaren är prylar – och då speciellt PC:n – inte bara rolig utrustning, utan livets nödtorft för att överleva i online-matcherna. Spelaren har ett vänligt sinne, men är en hänsynslös mördare i cyberrymden. En del av utrustningen är betald med lönen från sommarjobb, resten med prispengarna från förra årets mästerskap i CS:GO.

 

Mobil

(Foto: Asus)

Asus ROG Phone 3
Vid de enstaka tillfällen gamern inte sitter framför datorn spelas det så klart på mobilen i stället. Och då duger bara den grymmaste gaming-telefonen.

Bästa priser

 

Laptop

(Foto: Acer)

Acer Predator Helios 700

Gamerns käraste ägodel, som kostade det mesta av alla sparade barnbidrag. Med utdragbart tangentbord, 17,3-tums skärm och en blixtsnabb Nvidia GeForce RTX 2080-grafikprocessor är det här en gigantisk motherf*cker av en gaming-laptop.

Pris: 39 490 kr
Webb

 

Hörlurar

(Foto: Asus)

Asus ROG Theta 7.1

Den seriösa spelaren kräver ordentligt surroundljud! Minsta lilla fördel kan vara skillnaden mellan liv och död när fienden lurar i gräset bakom dig. Och ROG Theta 7.1 ger surroundljud i stora doser, tack vare så många som åtta inbyggda högtalarelement i de enorma öronkåporna.

Bästa priser

 

Bluetooth-högtalare

(Foto: JBL)

JBL Flip 5

Gamern köper JBL-högtalaren eftersom den ger de bästa basrytmerna i förhållande till sin storlek – och den här tål dessutom att man välter Cola-glaset över den, plus att den är tillräckligt liten för att tas med till nästa Gathering. Andra deltagare som har med sig sina egna JBL-högtalare kan ansluta dem trådlöst.

Bästa priser

 

Klocka

(Foto: Huawei)

Huawei Watch GT2e

Spelaren sticker ut med en Huawei Watch i ett hav av Apple Watches. Den är billigare och mer neutral, och varnar när du bör resa dig från gaming-stolen och sträcka benen. Dessutom har den coola urtavlor och synkar med spelarens Android-telefon.

Bästa priser

 

App

Twitch
På bussen kollar gamern så klart in andra spelare för att få tips, eller chattar med sina spelkompisar på Twitch.

Pris: Gratis
Google Play
App Store

 

 

(Foto: Tillverkare)
Teckning: Thierry Capezzone

Hipstern

Hipstern bryr sig inte om tekniska specifikationer alls. När det är dags att köpa något – och det får gärna vara vintage – handlar det främst om att det autentiska hantverket och den unika designen måste komplettera den personliga originaliteten (som är knyckt från en artikel i Paste Magazine).

Utrustningen består alltså av en blandning av gammalt och nytt. Hipstern har både hörlurar och högtalare som är inställda på den bästa indie-webbradiokanalen från New York. Allra bäst är förstås att lyssna på 78-varvs stenkakor på resegrammofonen med handvev och 200 grams nåltryck. Pengarna har Hipstern tjänat som bartender på en ekologisk öl- och vitvinsbar.

Hipstern pluggar förmodligen upplevelsedesign, men går också att stöta på i de mer långskäggiga delarna av marknadsföringskurserna.

 

Mobil

(Foto: Nokia)

Nokia 3310 3G
Bara marginellt bättre än det 20 år gamla originalet sticker den ut från alla moderna mobiler och visar att du inte är som alla andra.

Bästa priser

 

Laptop

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Olivetti Lettera 32
Alla de andra på caféet sitter med MacBooks och ser ut som kloner av varandra. Men du bevisar din förkärlek för det simpla och vardagliga genom att hamra loss på den här reseskrivmaskinen från 60-talet!

Pris: 500–1 000 kr
Webb: blocket.se

 

Hörlurar

(Foto: Panasonic)

Panasonic RP-HTX90N

Hipstern vill ha det äkta och retro. Åtminstone ska det se ut så. Och Panasonic HT-X90N bockar av alla rutorna. Låt dig inte luras av att de ser ut som om de kommer från 1970-talet, både trådlös Bluetooth och brusreducering finns på plats. Och så är de glutenfria!

Bästa priser

Fast innerst inne drömmer hipstern om att en dag hitta ett välbehållet par Jecklin Float. Mer autentiskt kan det inte bli!

Bluetooth-högtalare

(Foto: Klipsch)

Klipsch The Fives

Hipstern behöver ingen bärbar Bluetooth-högtalare, i parken spelar han direkt från den inbyggda högtalaren i mobilen (om den inte är en Nokia 3310). Nej, hipsterns trådlösa högtalare står hemma. Och där ska det låta så rejält att det vibrerar skönt i skägget när Modest Mouse spelas på fullt ös! Klipsch The Fives klarar jobbet galant och låter på samma gång tillräckligt elegant för att Belle & Sebastian garanterat blir en tårframkallande upplevelse. Att hipstern dessutom kan koppla in skivspelaren han köpte på loppmarknaden skadar inte heller – och det gör ju inget att de ser ut som något han ärvt från farfar.

Bästa priser

 

Klocka

(Foto: Omega)

Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Vintage-looken är det enda som gäller för hipstern. Helst ska det vara något som inte är för obskyrt, för hipstern älskar att berätta om sina hobbyer. Oavsett om det är ölbryggning, skäggvård eller armbandsur med design från när pappa var ung. Till exempel Omegas berömda månklocka från 1969. Eternal Speedmaster Professional Moonwatch, som fortfarande tillverkas.

Bästa priser

 

App

Instaread
Inget gör hipstern så nervös som att känna sig utanför. Med Instaread kan man snabbt sätta sig in i viktiga böcker så att man kan låtsas att man läst dem.

Pris: Gratis
Google Play
App Store

 

(Foto: Tillverkare)
Teckning: Thierry Capezzone

Träningsnarkomanen

Även om de bor i samma studentkorridor rycker Träningsnarkomanen bara på axlarna åt alla andras passiva livsstilar. Mer finns inte tid för, efter den vetenskapligt sammansatta och målinriktade frukosten är intagen så ska ännu ett maratonlopp hinnas med innan det är dags att ta itu med dagens studier.

Träningsnarkomanen har fått sin fenomenala kondition genom hårt motionerande, men tar gärna tekniken till hjälp också. Samtliga prylar i den spartanskt möblerade studentlyan är inköpta för att underlätta och förbättra träningsresultaten – som Endomondo löpande lägger upp på Facebook.

Det kostar pengar att vara med i stora internationella lopp, men Träningsnarkomanen tjänar ganska bra som PT och crossfit-instruktör på gymmet.

 

Mobil

(Foto: Apple)

Apple iPhone SE
När man tränar vill man ha en liten och lätt telefon som är enkel att fästa på armen, kompatibel med massor av tillbehör, samt tål både svett och regnstänk.

Bästa priser

 

Laptop

(Foto: Dell)

Dell XPS 13 2-i-1
Det är inte mer än rätt att datorn är lika smidig som du är. Dell XPS 13 kan både användas som en laptop och som en surfplatta, och är både stark och flexibel. Precis som du.

Bästa priser

 

Hörlurar

(Foto: Jabra)

Jabra Elite Active 75t

Öronproppar som sitter lika bra under crossfit som maraton – och samtidigt låter bra – växer inte på trän. Men träningsnarkomanen har gjort sin hemläxa och valt våra favoriter från Jabra, som tål både svett och regnskurar.

Bästa priser

Bluetooth-högtalare

(Foto: UE)

Ultimate Ears Wonderboom 2

Stora högtalare är inget för Träningsnarkomanen, som föredrar en liten och bärbar högtalare. Som naturligtvis får plats i ryggsäcken på vandringar och spelar musik lika bra på land som till havs.

Bästa priser

 

Klocka

(Foto: Garmin)

Garmin Fenix 6 Pro

När träningen är viktigare än studierna duger det inte med en vanlig Fitbit-klocka. Då är det Garmin som gäller, och helst en som kan hänga med på alla aktiviteter. Klockan bärs dygnet runt, både till trikåer och slacks – och synkar naturligtvis med Strava så att alla kan se träningsnarkomanens alla poäng.

Bästa priser

 

App

Strava
Med Strava-appen kan Träningsnarkomanen inte bara se sina egna framsteg utan tävla med alla andra som sprungit, cyklat eller simmat samma sträcka.

Pris: Gratis
Google Play
App Store

 

djøf
Teckning: Thierry Capezzone

Företagsledaren

Även om den blivande Företagsledaren bor i ett studentrum så föredrar han eller hon att hålla sig för sig själv när de andra träffas i studiegrupper. Företagsledaren är ämnad för stora ting och under tiden det svettas över kalkylark och bolagsredovisning går det att förnimma vinden i håret från cabrioleten när den susar genom det sydfranska landskapet.

Företagsledaren har valt sina prylar med stilsäkert öga – om det är dyrt måste det bara bra! Och bara det bästa är gott nog, eftersom det handlar om att skaffa sig ett försprång på väg mot chefsjobben. Garderoben är fylld med kostymer från Armani, Hugo Boss och Tiger of Sweden – fast är inköpta på second hand-butik av fastern. Man har väl känsla för ekonomi …

Dyr ekipering finansieras genom vinster på aktiemarknaden, samt en stor gastronomisk tolerans för havregryn och nudlar.

 

Mobil

(Foto: Samsung)

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Ingen mobil gör att man ser så viktig ut som en Galaxy Note. Den har trots allt penna så att man kan hålla koll på allt viktigt. Och så ser alla hur dyr telefon man har råd med.

Bästa priser

 

Laptop

(Foto: Huawei)

Huawei MateBook X Pro
Alla så kallade ”kreativa” älskar att visa upp sig med sin MacBook, men seriöst affärsfolk använder Windows. Inget utstrålar kostym och slips lika mycket som en MateBook Pro. Även om man har på sig shorts och flipflop-sandaler.

Bästa priser

 

Hörlurar

(Foto: Sennheiser)

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Ekonomistudenten behöver superljud vägen till campus, men hörlurarna får inte ta mycket plats. Med Sennheiser Momentum True Wireless 2 ser ingen att du har ljud i örat i hörsalen. De har aktiv brusreducering när du vill stänga ute världen medan du pluggar – och tvärtemot kan de förstärka omgivningsljuden så att du inte behöver ta ur bort lurarna för att höra professorn tjata om budgetar och företagsfinanser.

Bästa priser

 

Bluetooth-högtalare

(Foto: Sonos)

Sonos Move

När det är ont om plats i studentrummet får högtalarna inte vara stora. Sonos Move är en väldigt bra högtalare både när det gäller utrymme och budget. Den är trådlös också, så att du kan ta med den till grannen i korridoren eller ut på gräset i parken. Du kan till och med be den om läxhjälp: ”Hey Google, hur gör man bra business?”

Bästa priser

 

Klocka

(Foto: Casio)

Casio CA-53WF

Även om ekonomistudenten är blixtsnabb på huvudräkning så är en minräknarklocka värd sin vikt i guld. Den ser lite nördig ut, men det bekymrar inte ekonomistudenten, som helst av allt väljer en billig klocka från Casio och signalerar att han eller hon inte är intresserad av statussymboler. Inte så mycket.

Bästa priser

 

App

Revolut
Att spara pengar är nästan lika bra som att tjäna dem. Revolut håller koll på budgetar, växlar pengar billigt, skickar pengar utomlands och fixar reseförsäkringen.

Pris: Gratis
Google Play
App Store

 

Modebloggeren
Teckning: Thierry Capezzone

Modebloggaren

Som en av få tjejer i studentkorridoren är Modebloggaren medeveten om sin särställning och vet om att alla de andra – möjligen omedvetet – ser upp till henne. Vilket bara är rimligt eftersom hon genom sin dagligen uppdaterade blogg om modeflödet på skolan är en tvättäkta opinionsbildare.

Modebloggaren gillar teknik, men väljer skoningslöst efter färg och design. För det är ju uppenbart att en bra accessoar måste se bra ut för att vara av hög kvalitet. Allt annat skulle vara hafsigt!

Modebloggaren vill helst leva på att vara den stilikon hon är i sina egna ögon. Men tills gänget på Bullett Magazine inser det så studerar hon design. Pengarna till utrustningen tjänar hon på sin unika sy-stuga, som just har levererat fotbollströjor åt det lokala knattelaget.

 

Mobil

(Foto: Apple)

Apple iPhone 11 Pro
I bloggarvärlden finns det inget annat än iPhone, och naturligtvis ska man ha Pro-modellen med alla kameror för att få de bästa bilderna till Insta.

Bästa priser

 

Laptop

(Foto: Apple)

Apple MacBook Air Gold 13”
Tunna och lätta MacBook passar perfekt i din nästan-äkta Louis Vuitton-väska och är enkel och smidig att ha med sig. Det är viktigt, för dina följare förväntar sig flera dagliga uppdateringar av modebloggen.

Bästa priser

 

Hörlurar

(Foto: Beats)

Beats Solo Pro

Modebloggaren samlar på Apple-produkter, men eftersom alla numera har AirPods och AirPods Pro så är det dags att bryta ny mark.  Solo Pro av Apple-ägda Beats är därför den perfekta hörluren för modebloggaren. Du visar att du ligger i framkant, att du bryr dig om kvalitet och inte gillar efterapningar. Men hur bra de här hörlurarna än är så är Beats Solo Pro naturligtvis bara en mellanlandning i väntan på kommande AirPods Studio.

Bästa priser

 

Bluetooth-högtalare

(Foto: Bang & Olufsen)

Bang & Olufsen Beosound Balance

När modebloggaren inte får sponsorgåvor från kunder så händer det att betalningarna kommer ur egen ficka. Och då får pengarna inte spenderas på vad som helst. Bang & Olufsen Beosound Balance är högtalaren som modebloggaren drömmer om. Den låter fantastiskt var den än står i rummet och ser grymt läcker ut oavsett inredning. Det här är den högtalare du ska ha i bakgrunden – eller i förgrunden – för att visa alla följare hur underbart liv du har.

Bästa priser

 

Klocka

(Foto: Apple)

Apple Watch Series 5

Det enda som fungerar med en guldfärgad iPhone 11 Pro och en guldfärgad MacBook Air är naturligtvis en guldfärgad Apple Watch. Den har tagit över på handleden efter Daniel Wellington-kvartsuret, som dessutom har slutat fungera, och kan används med olika armband beroende på vad man har på sig.

Bästa priser

 

App

Shoplook
Med tusentals plagg och accessoarer där ute behöver man Shoplook, som kan hålla reda på garderoben, ge förslag på kombinationer, och ge massor av tips.

Pris: Gratis
App Store

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

3 reaktioner på ”Back to School”

 1. Det här måste vara något av det sämsta som ni publicerat på ljud&bild! Sexistiskt och könsstereotypt som om det var 1960 och inte 2020! Enda tjejen är naturligtvis modebloggare med kläder och shopping som enda intressen. ”Som en av få tjejer i studentkorridoren…” Va! Vet ni inte att i Sverige är det 65% kvinnor som tar högskoleexamen och det är nog inte annorlunda i de andra skandinaviska länderna. T.o.m. ”traditionellt manliga” utbildningar som civilingenjör har ca 35% kvinnliga utexaminerade!

  Trist gammalt och stinkande av incel-mentalitet! Bläää! Gör om gör rätt!

  1. Bengt!
   Det är en lättsamt försök att på ett humoristiskt sätt beskriva olika stereotyper man kan stöta på i prylvärlden!
   Av din kommentar att dömma så är du nog en vänsterbliven incel som inte har så stor lycka bland damerna som du blir sekundärkränkt för. De låter dig nog vara i vänzonen och du fattar inte varför!

   1. Hej Egil!

    Visst är artikeln lättsam och humoristisk. Det är inte vad min kritik går ut på. Jag reagerar eftersom den är grabbig och könsstereotyp. Grabbigheten inom teknikvärlden är en av de främsta faktorerna som skrämmer bort teknikintresserade tjejer. Hade det verkligen skadat att ha med någon tjej förutom modebloggaren? Vilken som helst av de andra karaktärerna hade fungerat som tjej. Var det verkligen nödvändigt att få det att verka som om tjejer inte brukar studera? Min dotter är en tekniktokig gamer, men hon hade knappast känt igen sig i den här artikeln! En i övrigt eminent publikation som Ljud&Bild borde kunna gå bräschen för att supporta tekniktjejer.

    För övrigt känner jag mig inte kränkt; vare sig av artikeln eller dina kommentarer. Att du mest ägnar dig åt personangrepp och inte kan bemöta mig sakligt visar att min tes är oantastlig.

    Ett gott råd: Om du vrider ner retoriken och personangreppen ett par snäpp blir diskussionerna trevligare och kanske det blir lättare för dig att nå fram med ditt budskap.

    Fred & Kärlek!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är de artiklar som lästes mest 2022

De tio bästa highend-förstärkarna just nu.

Ljud & Bild har utsett årets bästa produkter

Julklapparna du bli ihågkommen för

Skolstart: Vilken sorts student är du?

Med iOS 14 liknar din iPhone en Android-mobil

Så får du iOS 14 på din iPhone redan nu!

Rulla till toppen