Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

”Streaming: Bättre ljud än från CD”

Cambridge Audio släpper nya produkter och kräver att musikbranschen levererar musik med hög upplösning.

Av / 2011-09-22 - 14:00
”Streaming: Bättre ljud än från CD”

Cambridge Audios chefstekniker Matthew Bramble och marknadschef Adam Shaw-Cotterill är övertygade om att man kan få ett mycket bättre ljud från datorn än vad som är möjligt med CD-mediet. Men det förutsätter att musikfilerna har tillräckligt hög upplösning.

Med tanke på den sjunkande CD-försäljningen måste hifi-branschen tänka om, och allt pekar mot att framtidens musik lagras som filer på en hårddisk. Det skrämmer inte Adam och Matthew som anser att det är högupplösta musikfiler vi behöver.


Cambridge förklarar varför skivbolagen måste göra högupplöst musik tillgänglig.

Demo
De hade en övertygande demo i Köpenhamn i september, där vi först fick lyssna på ett klassiskt musikstycke i MP3-format med 320 kbit/s-upplösning, sedan okomprimerat i 24 bit/96 kHz-format och till sist i 24 bit/192 kHz-format. I rättvisans namn bör påpekas att det inte var något blindtest, vi visste hela tiden vilken upplösning som spelades. Ändå var skillnaden, framför allt mellan MP3 och 96 kHz, så fenomenal att den var lätt att höra. MP3 var mycket plattare och påminde nästan mer om mono eller stereo. Och det var inte heller någon tvekan om skillnaden mellan 96 och 192 kHz.

Bramble förklarade detta med att örat är väldigt känsligt för ”ringing” i övertonregistret, som beror på att den digitala filtreringen över 20 kHz är för brant. Samma sak händer längre ned i det hörbara registret, vilket förklarar att man hör skillnad även om det mänskliga örat inte kan höra frekvenser över 20 kHz. Vad än skälet är så gick det att höra skillnad och samtliga i rummet var överens om att 192 kHz-versionen lät öppnare, större och mer ”analog”.

Tänker baklänges
Marknadschefen Shaw-Cotterill citerar Ed Selly från Hi-Fi Choice som har sagt följande om dagens komprimerade musiktjänster:

– Musikindustrins nuvarande attityd till högupplöst musik kan liknas vid om Hollywood skulle ha släppt konstfilmer på Blu-ray men släppt de största kassasuccéerna på DVD.

Han menar att det i princip bara är klassisk musik och vissa enstaka musikbolag som släpper högupplöst musik, vanlig pop och rock finns bara som lågupplöst. Detta är en trend som måste upphöra!

Blu-ray med högupplöst streaming
Cambridge har förberett sig för när dagen kommer då vi kan få tag på vår musik i högre upplösning, och lanserar två Blu-ray-spelare som är förberedda för streaming av högupplösta musikformat via nätverket.


Toppmodellen heter 751BD och förutom att spela 3D Blu-ray så klarar den både DVD-Audio och SACD. En påkostad QDEO-videoskalningskrets finns på insidan och ljuddelen är försedd med Anagram Q5-uppsampling till 24 bit/192 kHz och hela fem Wolfson WM8740-omvandlare. Det betyder att både den analoga stereoutgången samt 7.1-utgången har riktigt kvalitetsljud.

 

Adam Shaw-Cotterill berättar om de nya Blu-ray-spelarna.

Spelaren har dessutom eSATA- och USB-ingång som gör att man kan koppla in en extern hårddisk, och via nätverkskabeln eller den trådlösa dongeln som ingår får man tillgång till musiken som ligger på datorn. Två separata HDMI 1.4-utgångar kan kalibreras separat. Till en början måste man ha på TV:n för att navigera runt i den filbaserade musiksamlingen men Cambridge lanserar snart en fjärrkontroll-app till iOS till Apple- och Android-telefoner, då slipper man TV:n.

Lillebror 651BD är en smula mindre sofistikerad, med billigare multikanals-D/A-omvandlare och utan en separat analogutgång för stereo (7.1 finns dock). Detta är med andra ord ett bra alternativ för alla som ändå kopplar BD-spelaren digitalt med en HDMI-kabel direkt till hemmabioförstärkaren. Även 651BD har dubbla HDMI-utgångar, fast de går inte att kalibrera individuellt.

Båda modellerna har ett Pure Audio-läge som gör ljudet renare genom att alla videokretsar kopplas ur. 751BD kostar 8 000 kr och går redan att köpa, lillebror 651BD kostar 6 000 kr och släpps i oktober.

CD-spelare med streaming
Vill du inte spela Blu-ray utan är en mer traditionell stereoanhängare så finns nya CD-spelaren 851C, med USB-port som stöder 24 bit/96 kHz-musikfiler (klarar både FLAC och WAV). Det går också att installera en drivrutin som utökar till 192 kHz. Spelaren har dessutom balanserade, digitala in- och utgångar (AES/EBU), samt vanlig optisk och koaxial.



Ny USB-DAC
Slutligen har Cambridge uppdaterat sin DacMagic, som fått tillägget Plus i beteckningen. På insidan sitter två WM8740-omvandlare från Wolfson och en uppsmplare från Anagram Technologies som ökar upplösningen till 24 bit/384 kHz. Även denna separata D/A-omvandlare har USB-port för 24 bit/96 kHz och stöder 192 kHz med drivrutin. Med hjälp av en bluetooth-adapter går det att sätta ihop en gemensam spellista från flera olika smartmobiler samtidigt. Detta är dock mer för användarvänlighet än ljudkvalitet, eftersom bluetooth inte är ett optimalt ljudprotokoll.

Precis som sin föregångare har omvandlaren en balanserad XLR-utgång, och den nya modellen har även variabel ljudnivå och hörlursuttag. Det betyder att den fungerar som förförstärkare och kan kopplas direkt till ett par aktiva högtalare. Någon fjärrkontroll har den däremot inte.

hifiklubben.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen