Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Sensationella minihögtalare

Av / 2011-05-22 - 20:52
Sensationella minihögtalare

En av de mest imponerande högtalarna på München-mässan är faktiskt en av de minsta. Och billigaste. PSB Mini dyker upp i butikerna redan i sommar och spelar byxorna av mycket större rivaler. Läs också om DALIs vackra Fazon och Focals geniala 2.1-system.

Men först PSB Mini. Högtalaren som grundaren, konstruktören och gentlemannen Paul Barton visar på bilden överst, är så liten att den går in rätt i en bokhylla.

När man ser något så litet tänker man automatiskt att den inte kan ordna särskilt mycket liv och rörelse, fast i själva verket finns det rackarns mycket tryck i den synnerligen kompakta högtalaren. Till och med i basen. Den låter förförande dynamiskt, är välbalanserad och ger ifrån sig mycket mer bas än vi är vana vid från så små högtalare.

PSB Mini finns i äkta faner, eller svart eller vit pianolack. Priset beräknas bli ungefär 800 euro paret, plus 100 euro mer för pianolack. Det finns också ett väggfäste, som syns på bilden nedan.


Högtalaren skrivas fast i väggfästen från undersidan, och det går sedan att justera höjden efter man har bestämt vinkeln.

En annan, fast större, högtalare som är värd att nämna är DALI Fazon F5, en mycket smäcker historia med ett helgjutet aluminiumkabinett.


Den är bara 92 cm hög och är bestyckad med två 5,25-tums baselement och en 1-tums diskant.


Trots den ringa storleken målade F5 upp en stor och klangrik ljudbild, precis som man brukar kunna förvänta sig från en Fazon-högtalare, men här fanns dessutom mer djupbas och potent dynamik än i de mindre modellerna vi testat. Fazon F5 kostar 3 000 euro.


Både PSB Mini och DALI Fazon F5 bör tilltala alla som vill ha mycket bättre ljud men som vill slippa stora högtalare.

Till exempel alla tusentals ägare av flatskärmar.


Här syns Focals nya Bird, en 2.1-system med förstärkare och subbas i ett och samma kabinett.

Anläggningen, som också går att hänga på väggen, finns i tre versioner. Alla har samma förstärkare, fast olika högtalare.


Enklaste systemet har ett par mikrohögtalare, nästa en storlek större, och det största har högtalare som kan stå på golvstativ.


Med hjälp av en trådlös sändare man kan strömma musik från iPoden eller iPhonen, och anläggningen har dessutom analoga och digitala ingångar.

Man pluggar in en sändare i dockningskontakten på mobilen och använder Kleer-tekniken för att överföra ljudet med full upplösning.

Bird-systemen kommer senare i år och kostar från 800 euro.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen