Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

– Perfekt ljud efter egna önskemål

Lyngdorf MP-40 är en högteknologisk värsting-surroundprocessor som korrigerar ljudet helt perfekt efter rummet. Sedan kan den låta precis hur du vill.

Av / 2020-05-11 - 14:50
– Perfekt ljud efter egna önskemål

I dag lanserade Lyngdorf surroundprocessorn MP-40 på en streamad presskonferens. Den danska highend-tillverkaren är en av de verkliga pionjärerna inom rumskorrektion och ligger långt före de flesta andra hifi-tillverkare på detta område. Vilket framför allt är en fördel när det gäller surroundljud och hemmabio. Så det är inte så konstigt att till exempel McIntosh använder Lyngdorf-innanmäte i sina surroundförstärkare.

Lyngdorf MP-40 är en highend-surroundprocessor för tvättäkta entusiaster. Foto: Lyngdorf

Inbyggd mediespelare

Lyngdorf MP-40 är en helt ny surroundprocessor som tar musik på lika stort allvar som film, därför saknar den fläkt och är helt ljudlös.

Den är gjord för att vara så användarvänlig som möjligt och har inbyggd mediespelare med direkt stöd för Spotify, AirPlay, DLNA/UPnP och dessutom Roon. Internetradio finns också på plats. Anslutningen till nätet sker via kabel, man får alltså se till att ha ett trådbundet uttag i närheten.

Läs också Lyngdorf river ner rummets väggar Högtalare och möbler är alltid en svår kombination i vardagsrummet. Lyngdorf Audio vill oskadliggöra lyssningsrummets dåliga inflytande.

Inte MQA

Lyngdorf har ingen avkodning för MQA, Tidal-användare får i stället avkoda sådana filer i exempelvis Roon innan de skickas som högupplösta musikfiler – upp till 96 kHz – till MP-40. Jag frågade Thomas Birkelund, VD för Steinway Lyngdorf, om MQA på dagens online- videokonferens.

– Allt som främjar bra ljud och tvingar skivbolagen att släppa musik med bra ljud är jag ett stort fan av, svarade Birkelund. Men jag anser att man inte behöver komprimera ljudet som MQA gör, det finns bättre sätt.

Stöder ”alla” filmljudformat

MP-40 placerar sig under flaggskeppet MP-60, som Lyngdorf lanserade förra året. En highend-surroundprocessor som har det mesta man kan drömma om på insidan. Inklusive

avancerad RoomPerfect-rumskorrektion och stöd för alla populära 3D-ljudformat som Dolby Atmos, DTS:X och Auro 3D.

eARC

Även om HDMI-kretsarna är av typen 2.0b och inte 2.1 stöder HDMI-utgången eARC (enhanced Audio Return Channel) och alltså högupplöst ljud från TV:n. Om du har en kompatibel TV kan du i princip koppla alla dina källor till TV:n och bara ha en enda HDMI-kabel till processorn därifrån.

Lyngdorf MP-40 back
Vi älskar att se alla XLR-kontakterna på baksidan av Lyngdorf MP-40, som har avkodning för 12 kanaler surroundljud. Foto: Lyngdorf

Som flaggskeppet, fast med färre kontakter

Det är förmodligen så Lyngdorf har tänkt med MP-40, den största skillnaden mot flaggskeppet är att den har färre HDMI-ingångar, 3 i stället för 8. Fler behöver man inte om man använder eARC. Alla HDMI-kretsar har 18 Gbit/s bandbredd och stöder video upp till 4K/60 Hz samt både Dolby Vision, HDR10 och HLG.

MP-60 stöder en ytterligare digital anslutningsmodul, med 16-kanals AES/EBU digitalt in och ut. Den fungerar dock inte med MP-40, som riktar sig mer mot konsumenter än professionella.

Lyngdorf har också minskat antalet kanaler, från 16 till 12. Ett Atmos-system kan till exempel vara 7.1.4, vilket räcker gott för de allra flesta.

Ljudkvaliteten och funktionerna är identiska i övrigt och prisskillnaden är fin: 40 000 kronor (ja, Lyngdorf är kostsamma saker).

Lyngdorf MP-40 interface
Lyngdorf har försökt göra gränssnittet så enkelt som möjligt. Foto: Skärmdump

RoomPerfect: Avancerad rumskorrektion

Under årens lopp har Lyngdorf vidareutvecklat och fulländat sin rumskorrektion som de kallar för RoomPerfect.

– Där andra försöker göra en helt jämn och ”korrekt” frekvenskurva har vi insett att det inte fungerar, sade Thomas Birkelund. Dessutom låter ett normalt korrigerat system annorlunda i en akustisk miljö än en annan. Även om den uppmätta frekvenskurvan är likadana.

Birkelund fortsätter:

– Man måste nämligen ta hänsyn till tidsdomänen, alltså vid vilken tidpunkt de olika frekvenserna läggs ihop. Även om man kan mäta en mode [stående ljudvåg] är det inte säkert att man kan höra den. I så fall bör den inte korrigeras bort.

Med andra ord har Lyngdorf gått mer avancerat tillväga och försökt skapa ett korrektionssystem som i högre utsträckning beter sig som det mänskliga örat.

Lyngdorf MP-40 voicing
Klangbalansen i Lyngdorf MP-40 kan justeras efter den personliga smaken. Foto: Skärmdump

Lek med ljud

När systemet är korrigerat kan användaren anpassa ljudet efter sina egna preferenser. Det finns olika förinstallerade ”voicing”-lägen men man kan också göra sina egna. Dessutom kan man ladda ner andra användares justeringar. Om en hifi-entusiast eller ljudtekniker man litar på har skapat sin egen klangbalans kan han eller hon skicka filen, som man sedan installerar i sin egen processor. Eftersom RoomPerfect-kalibreringen ska ge samma resultat i båda rummen, kommer man då att få samma ljud i sitt hem som den som skickade sin ”voicing”. Åtminstone rent teoretiskt.

Pris och tillgänglighet

Lyngdorf MP-40 kostar 110 000 kronor när den dyker upp i HiFi Klubbens butiker i sommar.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen