Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Med ”Urban Miner” ska unga lockas att återvinna elektronik

Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.

Av / 2022-09-20 - 11:55
Med ”Urban Miner” ska unga lockas att återvinna elektronik

Om man själv har barn eller är en barnslig själ känner man förmodligen till världens mest spelade spel, nämligen Minecraft som ägs av Microsoft.

Nu kan uttjänt elektronik bli till skins i spelet tack vare kampanjen ”Urban Miner”, som Elgiganten och Microsoft står bakom gemensamt.

Miljontals elektronikprodukter samlar damm

De flesta har en skräplåda eller garderob i sitt hem fylld med småelektronik som telefoner, surfplattor, kameror och datorer. Och i skrivande stund är det få av oss som är bra på att återvinna uttjänt elektronik.

Enligt global E-waste Monitor 2020 är 11 av 72 elektroniska produkter i ett genomsnittligt europeiskt hushåll inte längre i bruk eller är trasiga. Varje år lagras mellan 4 och 5 kg oanvänd elektronik i Europa innan den slängs – per person.

Syftet med den nya kampanjen är att få ut de stora mängderna elektronikskrot ur skåp och lådor, så att de gamla produkterna i stället kan återvinnas för klimatets skull.

Genom Urban Miner vill vi använda världens största hobby för att engagera nya målgrupper och förmedla ett viktigt budskap – det ligger miljontals gamla prylar i svenska hem som behöver återvinnas. På samma sätt som karaktärerna i Minecraft hittar mineraler för att göra något nytt måste fler återvinna sin gamla elektronik så att de värdefulla mineralerna i den kan återvinnas.

Alexander Åberg, Gaming-ansvarig på Elgiganten

 

Vårt mål är att alla sålda produkter återvinns och används igen i form av nya produkter. Vi har behov av att ta tillvara på alla viktiga element i elektroniken och ge dem ett nytt liv istället för att världen letar efter eller producerar mer.

Tony Ottebjer Winkler, Drift och Hållbarhetschef på Elgiganten

Så deltar man i ’Urban Miner’

Man rotar igenom skåp och lådor efter gamla elektronikprodukter och tar dem till sin lokala Elgiganten-butik.

För varje produkt man lämnar in får man en värdekod värd 850 Minecoins som kan lösas in på Minecraft Marketplace. Här kan de användas för att köpa t.ex. skins, texture packs och worlds.

Med en tydlig och ambitiös hållbarhetsvision kommer vi alltid vilja utforska för att öka medvetenhet och engagemang i samhället. Vi vet att Minecraft kan spela en stor roll för att inspirera till en bättre värld, därför har det varit ett nöje att samarbeta med Elgiganten och ta fram Urban Miner. Förhoppningsvis kommer kampanjen att inspirera alla generationer till att återvinna gammal elektronik.

Nicholai Hamre, Subscription Lead på Microsoft-ägda XBOX

 

Läs också Nu kan du bli grön med Nokia HMD Global lanserade två hållbara smartphones och en helt ny abonnemangsstyp på IFA 2022.

Elgiganten betalar dock endast med Minecoins för produkter som mobiler, surfplattor, hörlurar, högtalare etc. Tillbehör som kablar, laddare och fodral kan visserligen också återvinnas, men belönas inte med Minecoins.

 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

IKEA: Gatustil för gamers

Razers nya samarbete tar kunderna med byxorna nere

Flaggskepp för spel från LG

Så här blir PS5 Pro

Streaming och teamchatt med färger

PS5-uppdatering rullas ut nu

Spela PS5 i Sonys Afeela-bil

Epic Games måste hosta upp

Samsungs 3D-skärm utan 3D-glasögon

Razer ger dig en spark i baken

Skärmarna ska vara stora och datorerna smarta

MSI slår klorna i handhållet spelande

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen