TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Med ”Urban Miner” ska unga lockas att återvinna elektronik

Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.

forfatter
Publicerad 2022-09-20 - 11:55

Om man själv har barn eller är en barnslig själ känner man förmodligen till världens mest spelade spel, nämligen Minecraft som ägs av Microsoft.

Nu kan uttjänt elektronik bli till skins i spelet tack vare kampanjen ”Urban Miner”, som Elgiganten och Microsoft står bakom gemensamt.

Miljontals elektronikprodukter samlar damm

De flesta har en skräplåda eller garderob i sitt hem fylld med småelektronik som telefoner, surfplattor, kameror och datorer. Och i skrivande stund är det få av oss som är bra på att återvinna uttjänt elektronik.

Enligt global E-waste Monitor 2020 är 11 av 72 elektroniska produkter i ett genomsnittligt europeiskt hushåll inte längre i bruk eller är trasiga. Varje år lagras mellan 4 och 5 kg oanvänd elektronik i Europa innan den slängs – per person.

Syftet med den nya kampanjen är att få ut de stora mängderna elektronikskrot ur skåp och lådor, så att de gamla produkterna i stället kan återvinnas för klimatets skull.

Genom Urban Miner vill vi använda världens största hobby för att engagera nya målgrupper och förmedla ett viktigt budskap – det ligger miljontals gamla prylar i svenska hem som behöver återvinnas. På samma sätt som karaktärerna i Minecraft hittar mineraler för att göra något nytt måste fler återvinna sin gamla elektronik så att de värdefulla mineralerna i den kan återvinnas.

Alexander Åberg, Gaming-ansvarig på Elgiganten

 

Vårt mål är att alla sålda produkter återvinns och används igen i form av nya produkter. Vi har behov av att ta tillvara på alla viktiga element i elektroniken och ge dem ett nytt liv istället för att världen letar efter eller producerar mer.

Tony Ottebjer Winkler, Drift och Hållbarhetschef på Elgiganten

Så deltar man i ’Urban Miner’

Man rotar igenom skåp och lådor efter gamla elektronikprodukter och tar dem till sin lokala Elgiganten-butik.

För varje produkt man lämnar in får man en värdekod värd 850 Minecoins som kan lösas in på Minecraft Marketplace. Här kan de användas för att köpa t.ex. skins, texture packs och worlds.

Med en tydlig och ambitiös hållbarhetsvision kommer vi alltid vilja utforska för att öka medvetenhet och engagemang i samhället. Vi vet att Minecraft kan spela en stor roll för att inspirera till en bättre värld, därför har det varit ett nöje att samarbeta med Elgiganten och ta fram Urban Miner. Förhoppningsvis kommer kampanjen att inspirera alla generationer till att återvinna gammal elektronik.

Nicholai Hamre, Subscription Lead på Microsoft-ägda XBOX

 

Läs också Nu kan du bli grön med Nokia HMD Global lanserade två hållbara smartphones och en helt ny abonnemangsstyp på IFA 2022.
NokiaIFA2022 TOP 1536x865 1

Elgiganten betalar dock endast med Minecoins för produkter som mobiler, surfplattor, hörlurar, högtalare etc. Tillbehör som kablar, laddare och fodral kan visserligen också återvinnas, men belönas inte med Minecoins.

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
blank
Google säger adjö till spelströmning Den 18 januari 2023 stängs Googles molnbaserade speltjänst Användare får tillbaka sina pengar.
Logitech G Cloud är en konsol för alla spel Spela dina spel från molnet - på vilken molntjänst du vill. Logitechs nya handhållna konsol försöker täcka dem alla.
Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
LG växlar upp med ny OLED-spelskärm Ny häftig gaming-skärm äntligen klar för Norden.
Följ Ljud & Bild