Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2024: Samsungs glasögonfria 3D-skärm

Det var ett tag sedan vi såg något spännande på 3D-fronten, men den här Samsung-monitorn ser lovande ut.

Skrivet av / 2024-01-15 - 18:05
CES 2024: Samsungs glasögonfria 3D-skärm

Samsung visade upp en ny ”glasögonfri” 3D-skärm på CES 2024, vilket fick många att stanna till.

Skärmen är för närvarande bara ett koncept med titeln ”Samsung 2D/3D screen” och den lovar att ge oss en realistisk, stereoskopisk 3D-effekt utan behov av att bära glasögon.

Glasögonfri 3D-skärm från Samsung

Många minns säkert 3DTV-apparaternas storhetstid, då man var tvungen att bära antingen aktiva eller passiva 3D-glasögon för att se innehåll i 3D. Med hjälp av slutare eller polariserande filter i linserna kunde man skapa en artificiell djupuppfattning.

Senare har vi sett upprepade försök med ”glasögonlös” 3D där man måste stå eller sitta vid en viss punkt för att uppnå 3D-effekten. Det mesta av det vi har sett har varit opraktiskt och föga övertygande.

Nu har Samsung hittat en lite annorlunda twist som verkar fungera mycket bättre. Skärmen använder så kallad eye tracking för att optimera 3D-bilden. Med hjälp av två kameror ovanpå skärmen följer den dina ögon och förskjuter bilden precis tillräckligt för att ge en stereoskopisk 3D-effekt.

Med andra ord korrigeras skärmbilden kontinuerligt i förhållande till din blick för att bevara 3D-effekten. Detta försvinner när du flyttar blicken bort från skärmen, eftersom sensorerna då förlorar kontakten med dina ögon. För speländamål är detta knappast ett problem eftersom man ändå sitter klistrad vid skärmen

Vi fick möjlighet att testköra skärmen med spelet Lies of P och det fungerade förvånansvärt bra, med en realistisk djupeffekt när vi rörde oss genom staden och högg ner aggressiva motståndare.

Vi fick testa 3D-skärmen under Samsungs ”First Look”-event i Las Vegas (Foto: Audun Hage)

Kan användas för VR-innehåll

Samsung hävdar att deras display har stöd för befintliga VR-spel och är kompatibel med Steam VR. Företaget arbetar också med spelutvecklare för att skapa mer innehåll som är kompatibelt med skärmen.

Du behöver inte ens äkta 3D-innehåll: Samsung-skärmen kommer enligt uppgift att kunna omvandla alla spel från en platt 2D-bild till 3D genom att analysera och bearbeta bilden med hjälp av AI-teknik.

Samsung har ännu inte avslöjat något pris eller lanseringsdatum för 3D-skärmen. Det är bara ett koncept än så länge, men vi skulle definitivt vilja se mer av den!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Epic Games måste hosta upp

Samsungs 3D-skärm utan 3D-glasögon

Razer ger dig en spark i baken

Skärmarna ska vara stora och datorerna smarta

MSI slår klorna i handhållet spelande

HP och OMEN avslöjar framtiden för datorer och spelutrustning

Fler Samsung OLED-spelskärmar

Toppsäljande Steam-spelen 2023

5 julklappsidéer till spelaren

Nytt highend spelheadset

GTA 6: Se den första officiella trailern!

Spel på Youtube

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen