Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2023: Soundbar med AI-styrt 3D-ljud

Razers nya gaming-soundbar vet var du sitter och justerar ljudet efter det för att ge en 3D-surroundupplevelse.

Av / 2023-01-18 - 15:38
CES 2023: Soundbar med AI-styrt 3D-ljud

På CES 2023 tidigare denna månad hade spelspecialisten Razer inte bara tagit med datorer utan också en ganska ovanlig soundbar som bokstavligen riktar sig mot spelare. Razer Leviathan V2 Pro använder headtracking och artificiell intelligens för att upptäcka exakt var användaren är – och rikta ljudet mot hens öron.

Enligt Razer är Leviathan V2 Pro den första soundbaren för skrivbordet med AI-spårning och så kallad beamforming – det vill säga att styra ljudriktningen genom fasmanipulation av ljudet som skickas från vart och ett av de fem högtalarelementen i soundbar-högtalaren.

Det sitter totalt fem 2 tums fullregisterelement i högtalaren, som använder fasmagi för att rikta ljudet direkt mot lyssnaren. (Foto: Razer)

Razer har samarbetat med THX, som står för 3D-surroundljudet, och Audioscenic, ledande inom 3D-ljudbeamforming. Resultatet ska vara ljud som förenar det bästa av hörlurar och surroundsystem – i en 60 cm lång planka på skrivbordet. Säger Razer.

Området framför högtalaren skannas för att hitta placeringen av användarens öron. Detta görs dock inte med grön laser, utan med infrarött ljus. (Grafik: Razer)

3D-ljudet kan upplevas i två lägen: som virtuella högtalare eller som ett virtuellt headset. THX Spatial Audio Virtual Headset lovar att ge samma exakt positionsbestämda ljud som tidigare bara upplevdes i headset, medan THX Spatial Audio Virtual Speakers efterliknar en bred, rumslig ljudbild som man skulle uppleva med ett komplett hemmabiosystem.

Razer Leviathan V2 Pro-kit består av en soundbar och en subwoofer. (Foto: Razer)

Soundbar-högtalaren får hjälp i bottenregistret av en subwoofer utrustad med ett enda fem-tums element. Det är inte så mycket, men eftersom lyssnandet görs från ett mycket kort avstånd ska det nog fungera. Systemet ska kunna leverera ett ljudtryck på 98 dB vid skrivbordet.

Eftersom vi har att göra med Razer kommer ljudet att åtföljas av en Razer Chroma-ljusshow med 30 belysningszoner och 16 miljoner färger. Razer Leviathan V2 Pro kostar 490 EUR (knappt 5 500 kronor).

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Maskfiasko för Razer

Spela ”Fallout” i Excel

Gaming med hjälp av AI

Mängder av nya spelskärmar

De bästa spelen 2024 (hittills)

IKEA: Gatustil för gamers

Razers nya samarbete tar kunderna med byxorna nere

Flaggskepp för spel från LG

Så här blir PS5 Pro

Streaming och teamchatt med färger

PS5-uppdatering rullas ut nu

Spela PS5 i Sonys Afeela-bil

Ljud & Bild
Rulla till toppen