Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Super Bowl 2021: Will Ferrell, Bruce Springsteen (och Kristofer Hivju)

I natt går årets största TV-händelse av stapeln. Jättarnas reklamkrig är redan i full gång.

Klockan 00.30-04.30 (svensk tid) i natt är det, bokstavligen, kickoff för årets största TV-händelse: ”Super Bowl LV”.

Årets finalmatch (den 55:e i historien) spelas mellan Kansas City Chiefs och Tampa Bay Buccaneers, men nästan lika mycket uppmärksamhet som matchen får de spektakulära reklamfilmer som visas i de många pauserna.

I USA bänkar sig nästan 100 miljoner amerikaner årligen framför en TV-skärm för att titta på finalmatchen. Dessutom tillkommer ungefär 40–50 miljoner tittare runt om i världen.

Super Bowl 55, mellan Kansas City Chiefs och Tampa Bay Buccaneers, drar igång på Raymond James Stadium i Tampa, Florida i natt. (Foto: Tampa Bay Times)

På grund av den pågående coronapandemin (som hittills har tagit 475 000 liv i USA), är arenans kapacitet på 65 000 platser minskad till bara 25 000, varav 7 500 är redan vaccinerad vårdpersonal.

Annons

De som inte kommer in på arenan tittar i stor utsträckning på matchen på sin lokala bar. Även här är det brist på platser och man måste ofta förboka plats månader i förväg.

Ljud & Bilds utsände ser på 2018 Super Bowl på en lokal bar i Los Angeles (Foto: Tor Aavatsmark / Ljud & Bild)

För de största amerikanska företagen är detta julafton för att marknadsföra sina produkter, och det är alltid slagsmål om de exklusiva reklamavbrotten.

Den kortaste inslagen är på bara 30 sekunder och för det måste en annonsör punga ut med cirka 50 miljoner kronor!

I år kommer en av de mest omtalade reklamfilmerna från biljätten General Motors. Här får vi se komikern Will Ferrell som trakasserar Norge, och norrmän, eftersom de är ”världsmästare” i att köpa elbilar.

Annons

Naturligtvis ska amerikanerna vara störst och bäst på allt, så Ferrell reser till Norge (han felnavigerar till Sverige!) för att lära dem en läxa.

Audi Norge missade inte denna chans / utmaning, utan kallade in Game of Thrones-skådespelaren Kristofer ”Tormund Giantsbane” Hivju för ge amerikanerna svar på tal:

Elbilen Audi e-tron var den mest sålda bilmodellen i Norge 2020.

En kanske ännu mer överraskande Super Bowl-reklam än GM kommer från ett annat bilmärke. Jeep har ingen mindre än Bruce Springsteen med sig i en mycket politisk reklamfilm där temat är att USA nu måste (åter)förenas.

Världens största rockstjärna har aldrig tidigare medverkat i en reklamfilm, men hans mångårige manager, Jon Landau, säger till Rolling Stone att:

Annons

Olivier Francois and I have been discussing ideas for the last 10 years, and when he showed us the outline for ‘The Middle,’ our immediate reaction was, ‘Let’s do it’.

Bruce Springsteen – Western Stars (Foto: Danny Clinch / Warner Bros)

Enligt Variety var det inte förrän förra månaden som Springsteen bestämde sig för att säga ja till Jeep, vilket ledde till en kort och effektiv produktionstid av den mycket ovanliga ”reklam” filmen. Musikspåret är skrivet av Springsteen och producerat av Ron Aniello.

Filmen spelades in i USA:s ”Heartland”, Kansas, Colorado och Nebraska under en femdagars-period i januari, med den sista inspelningsdagen i söndags(!). Regissören är Thom Zimny, som The Boss har samarbetat med i bland annat Hunter of Invisible Game, Springsteen on Broadway, Western Stars och nu senast Letter to You-dokumentären.

Demokratin klarade stresstestet I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.

Fear has never been the best of who we are. […] We need the middle. We just have to remember the very soil we stand on is common ground. So, we can get there. We can make it to the mountaintop, through the desert, and we will cross this divide.

– Bruce Springsteen

Reklamfilmen har en omisskännlig touch av tonen och stilen i Western Stars.

Annons

The Boss har tidigare (2009) haft äran att spela i halvtids-showen i Super Bowl:

Årets match kommer att spelas i Tampa, Florida på Raymond James Stadium; för övrigt första gången i historien som ett lag får spela finalen på hemmaplan.

En av de mest speciella sakerna med kvällens match är att quarterback-legenden Tom Brady spelar sin 10:e(!) Super Bowl. I år för Tampa Bay Buccaneers.

Tom Brady i sin 9:e final, Super Bowl 2018, för ”New England Patriots” (Foto: Tor Aavatsmark / Ljud & Bild)

PS!  I Sverige kan du se matchen live på TV 6. Försnacket börjar redan klockan 23.30.

Annons

Play ball!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.