Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

No Time to Die skjuts upp till i april – och biografer stänger

Premiären av den 25:e Bond-filmen flyttas fram igen – och krisen för biograferna eskalerar.

Av / 2020-10-04 - 08:05
No Time to Die skjuts upp till i april – och biografer stänger

Som vi redan har skrivit om flera gånger har biopremiären av Daniel Craigs sista film som 007, No Time to Die, skjutits upp på grund av coronapandemin.

Nu har MGM/Universal meddelat att Bond-premiären skjuts upp igen, från 12 november i år till 2 april 2021.

Läs också Corona: Nådastöten för bio? Lockdown i USA ger oss ett magert bioutbud framöver.
När får vi se 007 på vita duken igen? (Foto: MGM/Universal)

Corona-krisen har lett till stängda biografer, uppskjutna premiärer och nedlagda film- och serieproduktioner. Och ett magert utbud av filmer på bio.

Så länge smittan växer i samhället kommer de amerikanska och europeiska biograferna huvudsakligen att hålla stängt – och därför väntar Hollywood med internationella premiärer för storfilmer.

Tom cruisar inte in på biograferna i år … (Foto: Paramount)

En av filmerna som den utsvultna biopubliken ser mest fram emot är återseendet av Maverick (Tom Cruise) i Top Gun: Maverick. Den skulle egentligen haft världspremiär 26 juni. Efter koronautbrottet sköts premiären upp till 23 december i år.

Den senaste uppdateringen är nu att Top Gun: Maverick inte får premiär förrän 2 juli 2021(!).

Läs också All film rätt-på-nätet? Tiden som biograferna har ensamrätt på att visa en film reduceras nu radikalt.

Bond-filmen, med Daniel Craig i rollen som den världsberömda agenten, var ursprungligen tänkt att ha premiär 2 april. No Time to Die blev dock det första ”offret” för coronaviruset och sköts upp till 12 november.

Nu får vi (ser det ut som) ha tålamod fram till april (!) innan vi får höra den ikoniska kommentaren ”Shaken, not stirred” – allt beror dock på hur pandemin utvecklas.

Ana de Armas är Bond-brud i den 25:e 007-filmen.

Den enda storfilmen vi har kunnat se på bio sedan i sommar är Christopher Nolans enastående, men väldigt kaotiska, Tenet. Till och med inspelningen av Indiana Jones 5 har skjutits upp till ”någon gång nästa år”.

Biobranschen är så hårt drabbad att vissa nu ifrågasätter om Covid-19 kommer att ta livet av, eller åtminstone radikalt förändra, biomarknaden för alltid. En sak är säker, pandemin och den efterföljande lockdown har inneburit en guldgruva för streamingtjänster som Netflix och Disney+.

Läs också Rekommenderat innehåll på Disney+ I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?

I pressmeddelandet från MGM/Universal och Broccoli kan vi läsa: ”We understand the delay will be disappointing to our fans but we now look forward to sharing No Time to Die next year.

Vi får bara hoppas att slogan från slutet av eftertexterna i så många Bond-filmer stämmer: ”James Bond Will Return!”

Återigen har James Bond, No Time to Die, satts på vänt – och resultatet är att biografer runt om i världen blöder. (Foto: MGM/Universal).

Som en direkt följd av koronapandemin, och med den senaste James Bond-förseningen som den berömda ”droppen i bägaren”, har ett av världens största bioföretag, Cineworld, nu beslutat att stänga sina biografer. Detta rapporterar Variety.

Beslutet innebär att så många som 543 biografer kommer att stängas redan nu i veckan i Storbritannien, Irland och USA. När de öppnar igen (och hur många av dem) är det ingen som vet, men det blir förmodligen inte på den här sidan nyår.

Huruvida corona blir nådastöten för biograferna återstår att se, men med filmföretag som trycker på att krympa det exklusiva ”biofönstret” och beslut att släppa sina storfilmer direkt på sina egna strömningstjänster (som Disney+ och Paramount+), kommer biokedjorna att få det tufft.

4 september släppte Disney storfilmen Mulan direkt på Disney+, som en exklusiv betalfilm. Är det så ”biopremiärer” ser ut i framtiden? (Foto: Walt Disney).

Disney har redan släppt Artemis Fowl och Mulan direkt på Disney+, och det har länge gått rykten om att Marvel-filmen Black Widow (som ursprungligen skulle haft biopremiär 1 maj i år) kommer att släppas direkt på deras strömningstjänst. Ännu så länge har filmen det preliminära premiärdatumet 7 maj 2021. Disney/Pixar-filmen Soul har preliminär biopremiär 20 november – vilket dock är ganska tveksamt.

Läs också Mulan gratis på Disney+ Sverige 4:e december kan du se Walt Disneys största filmrelease på Disney+, utan extra kostnad!

Vad Warner nu väljer att göra med Wonder Woman 1984 och Dune (som båda har planerad biopremiär i december) återstår att se. Men med höga smittsiffror och krav på social distansering ser 2020 definitivt ut som ett väldigt dåligt år för världens biografer. Om de någonsin kommer att resa sig igen är osäkert – vi vågar åtminstone förutspå att biopubliken och antalet biopremiärer aldrig kommer att återgå till samma nivå som före corona-pandemin.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

God knows who did it...

Prisbelönt kärleksdrama

Ljud & Bild
Rulla till toppen