TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Rolls-Royce Spectre testad på franska Rivieran

Den första elektriska Rollsen kommer 2023. Körkomforten ska vara som ett flygande matta!

forfatter
Publicerad 2022-07-29 - 15:50

Rolls-Royce Spectre är den första elektriska modellen från det brittiska bilmärket (nu ägt av BMW), som anses vara det ultimata inom fyrhjulig lyx. Prototypen av Spectre genomgår just nu en testkörning på 2,5 miljoner kilometer (!), innan de första produktionsmodellerna väntas nå kunderna i slutet av 2023. Spectre har tidigare vintertestats i Arjeplog, och just nu befinner den sig i södra Frankrike, där den ska tillryggalägga 625 000 testkilometer runt Côte d’Azur och på Autodromo Miramar.

Läs också Rolls-Royce utvecklar självgående fartyg Använder teknik från Google Cloud för att utveckla den artificiella intelligens som behövs.

Rolls-Royce säger att de genom att integrera batteriet i karossen har uppnått en bil som är 30 % vridstyvare än andra modeller. Spectre blir också den mest aerodynamiska modellen hittills, med bara 0,25 cD.

Detaljerna om den elektriska drivlinan, batterikapaciteten och liknande har ännu inte bekräftats, men det är rimligt att anta att Spectre hämtar mycket av tekniken från moderbolaget BMW. Under tiden har vi fått se flera bilder på prototypen!

P90473468 lowRes P90473456 lowRes P90473452 lowRes P90473455 lowRes P90473454 lowRes P90473453 lowRes P90473460 lowRes P90473459 lowRes P90473458 lowRes P90473457 lowRes P90473464 lowRes P90473462 lowRes P90473461 lowRes P90473467 lowRes P90473465 lowRes
<
>
Spectre (Foto: Rolls-Royce)

Anpassar sig automatiskt till vägförhållandena

Varför så mycket testning? Jo, Rolls-Royce säger bland annat att Spectre kommer att få en ny typ av elektronisk stötdämpning, som automatiskt anpassar sig till körförhållandena. Bilen är utrustad med kameror som kontinuerligt skannar vägen och fångar upp ojämnheter. Samtidigt använder den navigationssystemet för att samla in information om terrängen och vägen framåt. Allt detta sker samtidigt för att säkerställa en mjuk åktur. Rolls-Royce kallar konceptet magic carpet ride, och det krävs både gedigen hårdvara med mycket datorkraft, samt många testkilometer för att få systemet att fungera.

Förutom utsökt fjädringskomfort värdig ”Prinsessan på ärten” kan vi nog också förvänta oss extremt lite buller: Rolls-Royce är redan en av de tystaste bilarna på planeten, med bland annat 6 millimeter tjocka laminerade fönsterrutor, specialtillverkade däck och brusreducering ombord. Och det blir knappast sämre med den elektriska drivlinan.

Obs! Rolls-Royce har inte avslöjat detaljerna om vilket infotainment- och ljudsystem vi kan förvänta oss i Spectre, men dagens Phantom-modell har ett så kallat Bespoke Audio System utvecklat internt, med 18 högtalare och 1 300 watt.

 

 

Bentley kör 100 % elektriskt

Bentley satsar på el

Det legendariska brittiska bilmärket fasar ut förbränningsmotorn.

Bentley Bentayga V8 med Naim for Bentley

Bästa ljudet på fyra hjul

Om du har en Bentley på inköpslistan så se till att få med Naim-anläggningen. Du kommer inte att ångra dig.

BMW i7 med hemmabio

Vi har provat hemmabion i BMW i7.

Lyxbio i baksätet.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Världens snabbaste gatubil är rent ut sagt skrämmande Mytomspunna Model S Plaid uppmuntrar till att bryta mot lagen. Och inte bara på grund av hastigheten.
Polestar 2 får bakhjulsdrift och mer kraft Snabbare, sportigare och med längre räckvidd.
SE VIDEO: Tesla Model S Plaid – galenskap på fyra hjul! Geir och Audun har provkört Tesla Model S Plaid! Hela testet kommer lördag, här får du en liten försmak.
Det här är Årets bil 2023 Car of the Year för 2023 har utsetts.
Teslas prissänkning: Har de förändrat bilmarknaden? Nu får du plötsligt en rymlig Model Y familjebil till priset av en småbil. Det borde få konkurrenterna att darra.
Följ Ljud & Bild