Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Bentley kör 100 % elektriskt

Det legendariska brittiska bilmärket fasar ut förbränningsmotorn.

Det mullrande ljudet från en V8:a, för att inte tala om det silkeslena spinnandet från en V12:a, håller sakta men säkert på att närma sig historieböckerna. Förbränningsmotorn kan knappast betraktas som framtidssäker längre – även om man kommer att kunna njuta av ljudet från många cylindrar i ett par år till.

Bentley, som har bilar med både V8- och V12-motorer, har tagit fram en plan för framtida modeller och enligt den ska förbränningsmotorn fasas ut under de kommande tio åren. Från och med 2030 ska Bentley bara leverera batteridriven lyx.

Detta är en del av Bentleys ”Beyond100”-strategi, som innebär att de bara ska ha hybrider och elbilar i framtiden. Målet är att Bentleys bilproduktion ska vara koldioxidneutral från 2030.

Den första renodlade elbilen med vingar på huven kommer redan 2025, till dess har Bentley hybridversioner av Bentayga. Det förväntas dessutom att Flying Spur och Continental GT kommer som hybrider redan nästa år.

EXP 12 Speed 6 Concept

Annons

Ända sedan starten har Bentley varit synonymt med snabb lyx på fyra hjul och de har dessutom ägnat sig åt racing sedan dag ett. I och med en elektrifiering av drivlinan kommer de att kunna utnyttja det ögonblickliga vridmomentet hos elmotorer maximalt.

För som de säger själva: en Bentley ska blixtsnabbt transportera dig dit du vill åka, i en lyxig miljö.

En EXP 12 Speed ​​6e, som visas på bilden ovan, ska ha tillräcklig räckvidd för att kunna åka från London till Paris eller från Milano till Monaco på en laddning.

Vackert. Men billigt blir det knappast.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.