Årets bästa TV-apparater 2020-2021

En toppmodern TV kan ge dig en fantastisk upplevelse av filmer, serier och annan underhållning hemma i ditt eget vardagsrum. Men då gäller det att välja rätt skärm för jobbet!

Biokänsla i vardagsrummet

Hemunderhållning har blivit ännu viktigare under corona-pandemin. Covid-19 har inneburit att biografer, teatrar och konsertlokaler körs med reducerat utbud eller i värsta fall måste hålla stängt. Det betyder att många i stället söker sig till bättre upplevelser innanför husets fyra väggar: bättre ljud och bild står ofta på önskelistan, och då kan det löna sig att börja med en ny TV.

Våra tittarvanor förändras också: ett ständigt växande antal strömningstjänster innebär att fler och fler TV-tittare ”klipper kabeln” och i stället går över till tjänster som Netflix, HBO och Disney+ för den dagliga dosen underhållning. Men detta kräver också att TV:n är rätt utrustad för att klara de olika plattformarna!

Stora och knivskarpa bilder

När filmen eller favoritserien ska ge maxade upplevelser finns det inte mycket som slår en stor och bra TV. Bildskärpa, kontrast och inte minst olika skärmstorlekar (upp till 70–80 tum eller ännu mer) gör att bildupplevelsen kan påminna om en riktig biograf!

 4K, HDR och gnistrande kontrast

4K-upplösning (3840×2160) har blivit standard och 8K har gjort sitt intåg i highend-klassen. Den moderna videostandarden HDR (High Dynamic Range) har också blivit rejält utbredd, men det kan vara stor skillnad i bildkvalitet mellan olika TV-modeller.

OLED eller LCD?

Att välja TV innebär också att välja panelteknik. OLED är en teknik som många förknippar med hög bildkvalitet, men LCD-skärmar lever fortfarande i högsta välmåga tack vare ett bra pris per tum. De bästa LCD-TV-apparaterna med direkt LED-bakbelysning har också en bildkvalitet som kan konkurrera med OLED – i vissa fall till och med överträffa den.

Användarvänlighet är A och O

Dagens TV-tittare ställer stora krav på en sömlös användarupplevelse. Det ska vara lika enkelt att koppla in en TV-box eller spelkonsol som att visa bilder från mobiltelefonen på den stora skärmen. För att inte tala om alla strömningstjänster som en modern smart-TV är laddad med.

Det betyder däremot att TV:ns gränssnitt (menysystem, fjärrkontroll) blir oerhört viktigt! TV:n måste kunna starta snabbt på kommando och växla sömlöst mellan direktsända program och olika streamingtjänster. Röststyrning och integration i smarta hem blir också allt mer aktuellt. Många TV-tillverkare använder Googles Android-system, medan andra har valt sina egna skräddarsydda plattformar. Detta innebär att det finns stora skillnader i användarvänlighet och framför allt vilka appar du får med ”på köpet”. Kolla att TV:n stöder tjänsterna du gillar bäst!

Priserna som anges var marknadspriser när testerna publicerades – som alltid rekommenderar vi att du jämför olika butikers priser innan du handlar någon av våra rekommenderade TV-apparater!

 

Bra TV-tips

Köp rätt storlek

Det första du måste bestämma dig för är hur stor skärmen ska vara. Ett klassiskt fel som förstagångsköpare gör är att välja en för liten TV. En modern flatskärm som matas med HD-signaler har så skarp bild att du kan sitta nära den, och med 4K- eller 8K-upplösning kan du tryggt välja en ännu större TV. Användningsområdet spelar också roll: Är du ute efter optimal underhållning och ”biokänsla” bör du välja skärmstorlek efter avståndet mellan TV:n och

Exempel på TV-storlekar

Avstånd

TV-storlek

0,5-1 meter

43-50 tum

1-2 meter

50-55 tum

2-3 meter

55-65 tum

3-4 meter

65-75 tum

4-5 meter

75-85 tum

5-6 meter

85-100 tum

Välj rätt typ och kvalitet – LCD-LED, OLED och 4K/8K

Vad ska skärmen användas mest till? Vanliga TV-program, gaming eller mysiga filmkvällar? Det är enklare att välja rätt TV när du vet vad du ska ha den till. Om du till exempel tittar mest på filmer och TV-serier bör du satsa på hög bildkvalitet och framför allt bra kontrast och svärta. Sport kräver en TV som är bra på hastiga rörelser och datorspel favoriserar skärmar med kort fördröjning (”input lag”). Och ju större bild du ska ha desto viktigare är det med skärpa och hög upplösning.

Tänk på placering och belysning

Var ska TV:n stå? Om du tittar mycket på TV i dagsljus passar en ljusstark skärm bäst, gärna med matt yta eller rökfärgat glas. Tänk också på att skärmar med blanka ytor kan orsaka reflektioner av omgivningen.

Glöm inte ljudet

Ljudet är halva upplevelsen och platta skärmar har tyvärr ett lika platt ljud. Vill du höra röster, musik och ljudeffekter klart och tydligt är det värt att lägga lite extra pengar på en TV med bättre högtalare. Men resultatet blir ännu bättre om du väljer en extern ljudanläggning eller en soundbar.

Anslutningar (HDMI)

Om du ska koppla in mycket extern utrustning till TV:n är det en bra idé att se till att den har tillräckligt med ingångar. Fyra HDMI-ingångar har nästan blivit standard, men vissa modeller måste nöja sig med tre. Om du planerar att använda moderna videokällor som PlayStation 5 och Xbox Series X/S, bör TV:n också stödja de senaste HDMI 2.1-funktionerna för att garantera optimal ”spelbarhet”.

Obs! Kom också ihåg att en eventuell soundbar-högtalare som är inkopplad via ljudreturkanalen (ARC/eARC) lägger beslag på en av HDMI-ingångarna.

 

VINNARNA AV Årets bästa TV-apparater 2020-2021
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

    Läs också

    Aktuella erbjudanden

    Annons
    Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.