Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED CX (OLED65CX6LA)

Kontrastkungen

En av LG:s mest populära OLED-modeller är tillbaka i en ny och topptrimmad version!

Av / 2020-08-25 - 09:00
LG OLED CX (OLED65CX6LA)
Audun Hage

LG har ett brett utbud av OLED-skärmar, bland dessa har C-serien varit en av de mest populära. Här får du full utdelning av specifikationer och bildkvalitet, plus lite finare design än i den enklare B-modellen, utan att behöva betala det styva priset för toppmodellerna i GX- och WX-serien. Detta har gjort C-serien till en eftertraktad modell i highend-klassen.

Årets modell, CX (eller C10 som det också kan uttalas), har fått en ny skärmstorlek i familjen. Förutom OLED65CX som vi testar här, samt de traditionella 55- och 77-tumsmodellerna, finns den i ett nytt och intressant 48-tumsformat. Med andra ord har den här serien något för alla!

LG OLED65CX är smal och tjusig att titta på. Observera att sockeln nästan är lika bred som TV:n och alltså kräver en relativt rymlig TV-bänk.

Design

LG OLED65CX förnekar sig inte när vi packar upp den ur kartongen: Den här OLED-TV:n är verkligen lövtunn! Bara cirka 6 millimeter på det tunnaste stället, fast naturligtvis en hel del tjockare där högtalarna och strömförsörjning sitter. Här skiljer sig C-serien från den dyrare G-serien, som har en jämnare tjocklek och är skräddarsydd för väggmontering.

OLED65GX är mer gjord för att stå på en möbel, vilket den gör stadigt med hjälp av en blytung sockel i två delar som skruvas fast i botten av TV:n. När den är monterad ger den TV:n ett stiligt utseende, där skärmen står lätt tillbakalutad på bänken. Foten flyttar också viktfördelningen bakåt – och ger mer plats för en soundbar alldeles framför TV:n.

Apropå lövtunn: vår testskärm hade fått en märkbar böjning på sin väg genom mediedjungeln. Den berodde antagligen bara på ett packningsfel eller yttre påverkan under frakten, men betonar bara att man bör iaktta viss försiktighet när man hanterar OLED-skärmar. Med andra ord: kom ihåg att få hjälp av en bekant när TV:n ska bäras runt och packas upp!

Användning och finesser

OLED65CX kör den senaste versionen av LG:s operativsystem WebOS (5.0). Årets version har fått en liten ansiktslyftning. Det grafiska användargränssnittet känns modernt, överskådligt och lättanvänt – kanske inte lika intuitivt som Samsungs Tizen-system, men ändå nära. Fjärrkontrollen Magic Remote har en gyrokontroll och aktiv muspekare som kräver lite tillvänjning, men så småningom blir det lätt att navigera genom menyerna.

App-utbudet är mycket bra: Förutom Netflix får du tillgång till bland annat HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten och Apple TV+. LG kommer också att rulla ut den nya Disney+-appen så fort tjänsten startar i Norden.

TV:n stöder AirPlay och Homekit, vilket innebär att den kan visa innehåll från Apple iOS-enheter och vara en del av ett Homekit-styrt smarthem.

OLED65CX kan också skryta med att stödja HDMI 2.1 – inte bara på en utan alla fyra ingångarna! Alltså är den framtidssäker och väl förberedd för moderna videokällor. Nästa generations spelkonsoler som PlayStation 5 och Xbox Series X kommer att kunna visa 4K-video med upp till 120 bilder per sekund, och då är det praktiskt med en TV som stöder detta.

Apropå spel så fungerar LG OLED65CX utmärkt för gaming. LG-skärmen har mycket kort input lag, vi uppmätte det till cirka 12 millisekunder. Den är också fullpackad med gaming-vänliga finesser som AMD FreeSync och Nvidia G-Sync, som ger mjuk och ren återgivning av olika typer av datorgrafik.

Bildkvalitet

På bildfronten använder CX-serien samma OLED-panel och bildbehandling som dyrare LG-modeller, inklusive den potenta videoprocessorn A9 gen 3. Den använder avancerad maskininlärning för att kontinuerligt övervaka och förbättra bildkvaliteten. Men LG har också ett par mer neutrala bildlägen, inklusive det nya Filmmaker Mode som stänger av all onödig bildbehandling.

OLED65CX är ett perfekt exempel på de många fördelarna med OLED. Russinet i kakan är som vanligt den bottenlösa svärtan! De mörka områdena i en filmscen är helt enkelt kolsvarta, det bidrar också till att de ljusare detaljerna får en helt annan ”impact”.

Eftersom varje enskild pixel är sin egen färg- och ljuskälla åstadkommer LG-skärmen en knivskarp, slät och sömlös bild med enorm kontrast.

Utan behov av bakbelysning eller speglar bakom skärmen är ljusfördelningen också otroligt jämn. Detta kännetecknas av att vi kan titta på skärmen snett från sidan utan att färgåtergivningen eller gråskalan påverkas av betraktningsvinkeln. Detsamma kan inte sägas om QLED-konkurrenten Q95T, som har en mer urlakad känsla när vi tittar på den från sidan. Detta är viktigt att tänka på om du har ett stort, brett rum med många sittplatser, eller gillar att snegla bort mot TV:n när du sitter vid matbordet.

Precis som med den dyrare designmodellen OLED65GX landade vi på inställningen ”Cinema Home” som favoritbildläge. Detta är en fin inställning som passar till det mesta, med vackra, neutrala färger och mjuka rörelser. Nackdelen med bioläget är att det inte är särskilt ljusstarkt. De som tittar mycket på TV i dagsljus kommer förmodligen att föredra standardläget eller den dynamiska inställningen. Tyvärr trivs inte OLED-skärmen lika bra med ljusstyrkan ”på max”: färgerna blöder in i varandra och verkar inte lika intensiva och klara som de gör i mörkare miljöer. Här har QLED-skärmen från Samsung en klar fördel med sin starka bakbelysning: även i upplysta rum och med gott om solsken från fönstren lyckas den bevara en ljusstark och kontrastrik bild.

Ljudkvalitet

LG OLED65CX är utrustad med ett ganska så standard ljudsystem, med stereohögtalare utan någon extra bashögtalare på baksidan. Den är dock utrustad med avancerad ”AI”-ljudprocessning, plus individuella ljudlägen för bland annat film, sport och musik. Vi upptäckte att bioinställningen lät klart och starkt, med bra talförståelse och fyllighet i basen.

Men de flesta vill nog koppla LG-skärmen till en extern soundbar-högtalare. Då är det praktiskt att den stöder HDMI eARC och alltså kan skicka högupplösta ljudsignaler (till exempel Dolby Atmos i TrueHD-format) till en kompatibel soundbar.

Slutsats

OLED65CX är en av de billigare OLED-skärmarna i LG:s 2020-sortiment. Här får du den kontrastrika bildkvaliteten som kännetecknar OLED, i kombination med toppmodern bildbehandling, anslutningar och andra funktioner. Vi är extra nöjda med det breda formatstödet (inklusive Dolby Vision för bilden och Dolby Atmos för ljudet) och bra anslutningar via HDMI 2.1, vilket gör detta till en multikompatibel och framtidssäker TV. OLED-skärmen saknar fortfarande en del ljusintensitet jämfört med QLED-ljuskanonerna från Samsung, vi hade gärna sett att LG utvecklade ett mattare kontrastfilter till sina skärmar. I lite mörkare omgivningar är OLED65CX däremot helt enastående när det gäller svärta och djupkänsla. Om du är på jakt efter en TV för sena kvällar med film, TV-serier och spel så är detta ett helt perfekt val!

Karakter
LG OLED CX (OLED65CX6LA)
High End

Ljud & Bild tycker

Med gnistrande bra kontrast, suverän svärta och ytterst bra anslutningsmöjligheter är LG:s OLED-skärm ett säkert val för kräsna TV-entusiaster. OLED-skärmen är fortfarande relativt ljussvag jämfört med de bästa LCD-skärmarna, och den blanka skärmytan reflekterar mycket ljus. Det här är alltså inte en idealisk TV för riktigt ljusa miljöer.

Också i detta test:

QLED vs OLED: TV-duell i tungsviktsklassen

Samsung Q95T (QE65Q95T)

Den bästa allround-TV:n?

Smart, kontrastrik och ljusstark: Samsungs 4K-toppmodell Q95T är en utmärkt TV till det allra mesta.

Samsung Q95T är en välutrustad TV med imponerande kontrast och saftig ljusstyrka. Smart skärmfilter som minskar reflektioner.
Q95T får klara sig utan det populära Dolby Vision HDR-formatet. Hur finmaskigt LED-ljuset än är så blir inte ljusfördelningen lika exakt som i en OLED-skärm.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen