Tiden ska räcka till mycket och i dagens läge gäller det att hitta genvägar. Vi har även blivit lite bekvämare och mer måna om att kunna skydda oss själva, våra nära och kära och även våra ägodelar.
För din trygghet
Tidigare har det varit svårt att känna sig helt trygg i sitt hem när någon oanmäld ringer på dörren. Ska du våga öppna? Nu kan du enkelt och smidigt montera en ringklocka med kamera vid ytterdörren så att du, utan att resa dig från soffan (eller ens vara hemma), kan se och även prata med besökaren innan du beslutar dig för om du ska släppa in personen eller ej.
Och nu finns det även riktigt bra övervakningskameror för både inom- och utomhusbruk som kan avgöra skillnaden mellan människor, djur och fladdrande löv så att de inte larmar i onödan. Allt för att du ska kunna känna dig så trygg och säker som möjligt.
Spara tid
Få saker är väl så tråkiga som att dammsuga. Tid tar det också. Och även om en robotdammsugare fortfarande inte helt kan ersätta en människa av kött och blod ger den oss tid över till annat och vi slipper akrobatiska övningar när vi ska in och jaga dammråttor under sängen eller soffan. Nu finns det faktiskt även robotdammsugare som inte behöver skämmas över att de påstås kunna moppa våra golv, även om de är få.
Hur styr du alla dina smarta produkter?
Ju flera smarta prylar du har i ditt hem desto fler appar och olika inlogg behöver du hålla reda på. För att inte tala om att hålla reda på vilken röststyrning som gäller till vilken apparat. Planen var att det i slutet av 2021 skulle komma en ny standard på marknaden som skulle göra det enklare för användaren att ha smarta prylar från olika tillverkare, utefter sina egna behov och önskemål, men att de ändå kunde prata samma språk.
Lösningen vi väntar på heter Matter, som tack vare öppen källkod gör att alla smarta prylar, appar och molntjänster kan arbeta tillsammans oavsett tillverkare.
Det senast året har vi testat en uppsjö av smarta produkter som alla är tänkta att underlätta för oss i vardagen. Allt från smart belysning till kaffemaskiner som kan få vilken kaffeälskare som helst att jubla. Här presenter vi de produkter vi anser bör hyllas och lyftas fram lite extra och du får också reda på vilken av alla dessa smarta produkter som lyckats föräras titeln Årets bästa smarta hem-produkt 2022-2023.
Tips & guider
För att dina smarta produkter ska fungera behövs ett bra och stabilt trådlöst nätverk som täcker hela hemmet. Din luftrenare kanske inte befinner sig i samma del av huset som laddstationen till din robotdammsugare eller dina övervakningskameror men alla behöver de stabil wifi-täcknig. Detta får du enklast genom ett mesh-system som skapar trådlösa åtkomstpunkter för stabil wifi i hela hemmet.
Det är visserligen så att alla dessa smarta produkter är tänkta att underlätta för dig och skapa mer tid till annat. Men innan du har kommit så långt behöver du trots allt lägga lite tid på installation och konfiguration. Och trots att produkten är helt ny behövs det ofta en uppdatering av programvaran. Det är sällan bara att ”tuta och köra”.
För att kunna använda, och/eller få ut det bästa av produkten, behöver du hämta hem en app i mobilen och skapa ett konto. I en del fall behöver du även skaffa ett abonnemang för att allt ska fungera optimalt. Dessa abonnemang kan vara dyrare än du tror, så kontrollera det innan köp.
Är du en extremt försiktig person som inte vill, eller får, lämna ut mer än absolut nödvändigt om dig själv kan det bli bekymmer. De flesta smarta produkter vill ha åtkomst till det mesta i din telefon för att appen ska fungera och eftersom de flesta produkterna ansluts trådlöst till ditt befintliga hemnätverk är det lite som att öppna dörren till ditt mest privata. Därmed är det extra viktigt att skydda ditt nätverk med ett smart lösenord (din hunds namn är inte ett smart lösenord, hur älskad och söt den än är) och att se till att ständigt hålla systemet uppdaterat.