TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Vi utser Årets bästa smarta hem-produkter 2022-2023

Förenkla vardagen med ett smartare hem

Tanken med smarta produkter är att de ska underlätta och förenkla saker som tidigare varit svåra, komplicerade, tråkiga eller tidskrävande.

forfatter
Publicerad 2022-11-01 - 12:12

Tiden ska räcka till mycket och i dagens läge gäller det att hitta genvägar. Vi har även blivit lite bekvämare och mer måna om att kunna skydda oss själva, våra nära och kära och även våra ägodelar.

För din trygghet

Tidigare har det varit svårt att känna sig helt trygg i sitt hem när någon oanmäld ringer på dörren. Ska du våga öppna? Nu kan du enkelt och smidigt montera en ringklocka med kamera vid ytterdörren så att du, utan att resa dig från soffan (eller ens vara hemma), kan se och även prata med besökaren innan du beslutar dig för om du ska släppa in personen eller ej.

Och nu finns det även riktigt bra övervakningskameror för både inom- och utomhusbruk som kan avgöra skillnaden mellan människor, djur och fladdrande löv så att de inte larmar i onödan. Allt för att du ska kunna känna dig så trygg och säker som möjligt.

Spara tid

Få saker är väl så tråkiga som att dammsuga. Tid tar det också. Och även om en robotdammsugare fortfarande inte helt kan ersätta en människa av kött och blod ger den oss tid över till annat och vi slipper akrobatiska övningar när vi ska in och jaga dammråttor under sängen eller soffan. Nu finns det faktiskt även robotdammsugare som inte behöver skämmas över att de påstås kunna moppa våra golv, även om de är få.

Hur styr du alla dina smarta produkter?

Ju flera smarta prylar du har i ditt hem desto fler appar och olika inlogg behöver du hålla reda på. För att inte tala om att hålla reda på vilken röststyrning som gäller till vilken apparat. Planen var att det i slutet av 2021 skulle komma en ny standard på marknaden som skulle göra det enklare för användaren att ha smarta prylar från olika tillverkare, utefter sina egna behov och önskemål, men att de ändå kunde prata samma språk.

Lösningen vi väntar på heter Matter, som tack vare öppen källkod gör att alla smarta prylar, appar och molntjänster kan arbeta tillsammans oavsett tillverkare.

Det senast året har vi testat en uppsjö av smarta produkter som alla är tänkta att underlätta för oss i vardagen. Allt från smart belysning till kaffemaskiner som kan få vilken kaffeälskare som helst att jubla. Här presenter vi de produkter vi anser bör hyllas och lyftas fram lite extra och du får också reda på vilken av alla dessa smarta produkter som lyckats föräras titeln Årets bästa smarta hem-produkt 2022-2023.

Tips & guider

För att dina smarta produkter ska fungera behövs ett bra och stabilt trådlöst nätverk som täcker hela hemmet. Din luftrenare kanske inte befinner sig i samma del av huset som laddstationen till din robotdammsugare eller dina övervakningskameror men alla behöver de stabil wifi-täcknig. Detta får du enklast genom ett mesh-system som skapar trådlösa åtkomstpunkter för stabil wifi i hela hemmet.

Det är visserligen så att alla dessa smarta produkter är tänkta att underlätta för dig och skapa mer tid till annat. Men innan du har kommit så långt behöver du trots allt lägga lite tid på installation och konfiguration. Och trots att produkten är helt ny behövs det ofta en uppdatering av programvaran. Det är sällan bara att ”tuta och köra”.

För att kunna använda, och/eller få ut det bästa av produkten, behöver du hämta hem en app i mobilen och skapa ett konto. I en del fall behöver du även skaffa ett abonnemang för att allt ska fungera optimalt. Dessa abonnemang kan vara dyrare än du tror, så kontrollera det innan köp.

Är du en extremt försiktig person som inte vill, eller får, lämna ut mer än absolut nödvändigt om dig själv kan det bli bekymmer. De flesta smarta produkter vill ha åtkomst till det mesta i din telefon för att appen ska fungera och eftersom de flesta produkterna ansluts trådlöst till ditt befintliga hemnätverk är det lite som att öppna dörren till ditt mest privata. Därmed är det extra viktigt att skydda ditt nätverk med ett smart lösenord (din hunds namn är inte ett smart lösenord, hur älskad och söt den än är) och att se till att ständigt hålla systemet uppdaterat.

VINNARE AV Årets bästa smarta hem-produkter 2022-2023
Årets smarta hem-innovation
WiZ SpaceSense
WiZ SpaceSense

Smarta lampor med ett sjätte sinne

Tack vare en fiffig programuppdatering kan smarta lampor från WiZ se dig – även när ljuset är släckt!

Allt i det smarta hemmet är smart, det ligger i sakens natur. Men SpaceSense från WiZ är ett mycket speciellt exempel på teknisk innovation, som belönas med en utmärkelse för Årets smarta hem-innovation. Företaget har inte bara lyckats lägga till en ny och helt annan funktion till sina smarta ljuskällor. Funktionen gäller även företagets befintliga produkter.

SpaceSense är en ny funktion, som också kommer till de befintliga WiZ-lamporna, som får husets smarta lampor att fungera som rörelsesensorer! Inga nya sensorer behöver läggas till i hemmet. Lamporna kommer att kunna ”känna” när någon går genom rummet.

SpaceSense fungerar genom att glödlamporna upptäcker förändringar i mottagandet av WiFi-signalen i rummet på ett sätt som liknar radar. När en person går genom rummet stör det anslutningen till det trådlösa nätverket en aning. Och genom att jämföra signalen från två eller flera WiZ-lampor i rummet kan systemet räkna ut att något rört sig.

SpaceSense är också tillräckligt känsligt för att märka skillnad på föremåls storlek. Så att du kan undvika att lamporna tänds i hela huset mitt i natten när hunden lunkar ut i köket för att ta en klunk vatten. Hur stora rörelser som behövs för att rörelsesensorn ska reagera ställer man in i WiZ-appen.

Det är så smart att det nästan är kusligt. Och man behöver inte oroa sig för att man blir övervakad av sänglampan. Allt beräkningsarbete sker i själva smartlamporna och i appen. Inga rörelsedata skickas ut ur huset. Och eftersom systemet bygger på den befintliga WiFi-signalen introduceras inga nya mystiska strålar i hemmet.

Befintliga ljuskällor från de senaste åren omfattas också av SpaceSense. Om man redan har huset fullt av smarta ljuskällor från WiZ kommer de alla att kunna fungera som rörelsesensorer. Än så länge har bara WiZ funktionen. Glödlamporna från systerbolaget Philips Hue kan fortfarande bara lysa.

Årets bästa smart home-säkerhetsprodukt, Highend
Arlo Ultra 2 Spotlight Camera
Arets bedste smartprodukt sikkerhed Arlo Ultra 2

Fånga tjuven i 4K

Arlos lyxiga kamerapaket håller ett öga på hemmet i skarp ultra-HD-upplösning

När det handlar om säkerhetsutrustning för det smarta hemmet så finns det Arlo – och sedan finns det alla andra. Arlo, som ursprungligen var en del av Netgear, har sysslat med övervakningskameror längre än de flesta och har ett enormt utbud.

Arlo Ultra 2 spelar in i full 4K-upplösning. I beckmörker. Och både inomhus och utomhus. Men det sitter ändå en rörelsekänslig LED-spotlight i kameran som kan lysa upp motivet i bländande vitt. Bara för att markera för objudna gäster att de blivit upptäckta – och inspelade.

Kameran kan känna igen människor, djur och fordon. För varje kamera kan man ställa in om den ska reagera på ett eller flera av dessa föremål – samt på andra rörelser. Ett scenario kan vara att kameran i vardagsrummet ska reagera på människor. Men inte på djur eller andra rörelser, till exempel svajande trädgrenar utanför fönstret. Har man en kamera vid ytterdörren kan den även ställas in för att känna igen paket som har levererats.

Arlo Ultra 2 är en av de dyraste övervakningslösningarna för privat bruk. Och ovanpå priset tillkommer ett månatligt abonnemangspris som är dubbelt så högt som vad Google tar för en liknande tjänst. Arlo är dock en av de mest erfarna och välrenommerade leverantörerna av hemövervakning. Och till skillnad från till exempel Ring – och för den delen Google – har Arlo ett oklanderligt rykte när det gäller hantering av kundernas data. Där Arlo Ultra 2 skiljer sig från konkurrenterna – och Arlos andra egna produkter – är på videokvaliteten. 4K-bilden gör att man får inspelningar där man har en mycket större chans att se vad som verkligen händer. Vilket ju är hela poängen med att sätta upp övervakningskameror.Årets bästa robotdammsugare, Highend
Roborock S7 MaxV Ultra
Roborock MaxV lader

Den bästa robotdammsugaren

Svindyra Roborock S7 MaxV Ultra är den smartaste robotdammsugaren hittills.

MaxV-versionerna i S7-serien finns i tre versioner. Vårt testexemplar var MaxV Ultra, som i likhet med MaxV och MaxV Plus har Lidar-mappning av rummen och en viktig sak till: kamera. Som ser och känner igen hinder. Till exempel sladdar.

Ultra-versionen levereras med Roborocks största dockningsstation. Som fyller dammsugarens 200 ml stora vattenbehållare när den börjar bli tom samt tömmer dammbehållaren. Den gör en fiffig sak till: den tvättar moppen på undersidan av dammsugaren.

I Roborock-appen kan man aktivera röststyrning och säga åt dammsugaren att dammsuga under matbordet. För när den har tagit ett par varv runt huset har den 3D-skannat rummen och vet var de ligger i förhållande till varandra. Den vet också vilka möbler som står var, eftersom den känner igen möblerna och ser skillnaden på en soffa och ett bord.

Precis som S7 gör S7 MaxV Ultra ett mycket bra jobb med städningen. Men där S7-modellen emellanåt missar några av smulorna som kan vara svåra att få upp från golvet, sveper MaxV-modellen över parketten utan att lämna minsta spår efter sig. På samma gång som den inte kör över strumpor eller tofflor som har blivit kvarlämnade på golvet.

Roborock S7 MaxV Ultra har äntligen fått ögon som ser och en smartare hjärna. Den är bättre än S7-modellen på allting, men också dubbelt så dyr. Det beror bland annat på den stora men ganska praktiska dockningen med tömningsstation, som är både användbar och bekväm. Det kan ta lite tid att lära dammsugaren alla rum och möbler, och att själv lära sig allt i appen. Som med fördel skulle kunna förnyas med bättre användarvänlighet och kortare ”lagg”. Men det påverkar inte det faktum att Roborock S7 MaxV Ultra är den starkaste, smartaste och kanske allra bästa robotdammsugaren just nu.Lämna en kommentar

forfatter

Åsa Warme Hallén

(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.
Följ Ljud & Bild