annonse
annonse
annonse

Ultimate Ears Wonderboom

Maj 2017Ultimate Ears Wonderboom

Musikalisk handgranat

Wonderboom tar hand om festen på stranden, i duschen och på poolpartyt.

Plus
Spelar högt och bra och kan tas med överallt tack vare sin kompakta storlek. Vattentätt är det nya svarta!
Minus
Även om det går att koppla ihop två högtalare så blir det inte stereo, och den trådlösa överföringen av musik är begränsad till Bluetooth.

Ultimate Ears har successivt cementerat sin plats på marknaden för mobila Bluetooth-högtalare och märket – som numera ingår i Logitech – spottar ur sig nya och intressanta produkter med jämna mellanrum. Det senaste tillskottet är en liten granatformad högtalare som rent prismässigt hamnar lite väl nära Roll 2 – ja, de kostar faktiskt lika mycket. Logitech försäkrar dock att de inte riskerar att kannibalisera på sina egna marknadsandelar, utan anser i stället att nya Wonderboom vänder sig till en annan kundgrupp. Om man jämför de två direkt, bortsett från priset, är de också helt annorlunda. Utseendet är mindre poppigt och ungdomlig, snarare mer dämpat och sofistikerat. Ljudet är också annorlunda och Wonderboom utlovar – och levererar – mer BOOM för pengarna.

 

Pastellfärger är inne! Foto: UE
Pastellfärger är inne! Foto: UE

Vattentäta pastellfärger
Som övriga modeller är Wonderboom 100 procent vattentät och kan därför hänga med in i dusch och ner i poolen. Läckert! De grälla färgerna och psykedeliska mönstren vi såg på Roll 2 är utbytta mot pastellfärger, som klär den knubbiga högtalaren otroligt bra. Stilen är mjuk och nästan söt, vilket innebär att Wonderboom passar in utmärkt i den skandinaviska inredningsstilen. Men det betyder inte att du är bunden till hemmet, Wonderboom är byggd för att tåla lite av varje och kan därför tas med överallt där du kan tänkas vilja ha den. Förutom att vara vattentät tål Wonderboom omild behandling, vilket uppskattas om de minsta i hushållet får tag på den – det gör ingen om den drattar ner i golvet.

Häng den på en krok – eller ett finger. Foto: UE
Häng den på en krok – eller ett finger. Foto: UE

Det lilla gummibandet på toppen betyder att den enkelt kan hakas fast och passar exempelvis bra till tvålhyllan i duschen. Nu är det ett sant nöje att lyssna på musik i badrummet.

Flugviktare med tungviktsmuskler
Som redan nämnts finns det massor av Boom i Wonderboom, i synnerhet den tunga basen sticker ut. President Obama använde ofta uttrycket ”punch above one’s weight”, vilket är en bra beskrivning på Wonderboom. Den slår verkligen ifrån sig mycket mer än man skulle kunna tro. Ljudet är dessutom tydligt och väldefinierat och fördelas jämnt i 360 grader. Om en liten högtalare kan spela högt är det lätt att man oroar sig för att ljudet ska börja spricka när man rattar upp volymen ordentligt. Så är inte fallet här och Wonderboom kan dessutom leverera en djup bas, ett rent mellanregister och en tydlig diskant. Beroende på hur högt du spelar kan du räkna med ungefär 10 timmars speltid på en full laddning, vilket är bra utan att vara extravagant.

Perfekt på terrassen. Foto: UE
Perfekt på terrassen. Foto: UE

Ingen stereo
Tyvärr finns det också några törnen som vi måste leva med. Trots alla många positiva sidor undrar vi varför Ultimate Ears har valt att hoppa över stöd för appen som används till de andra Boom-högtalarna. Appen används bland annat för att para ihop två högtalare till en stereokombination, vilket alltså inte går att göra med Wonderboom. Du kan fortfarande para ihop två högtalare genom att hålla inne UE-loggan på toppen i ett par sekunder, men du får bara mono gånger två. Det är lite trist. Logitechs förklaring till bristen på stereo är att de i stället ville fokusera på en så enkel skötsel som möjligt. Det uppskattar vi naturligtvis, men vi hade ändå föredragit en möjlighet att spela musik i stereo. En annan sak som du kanske (eller kanske inte) saknar är en inbyggd mikrofon, så att högtalaren kan användas för telefonsamtal.
På grund av hur man använder Wonderboom och vad man kan förvänta sig av en högtalare i den här prisklassen tycker vi dock inte att det gör något, vi uppskattar IP67-klassningen desto mer.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Slutsats
Ultimate Ears Wonderboom är en utmärkt liten Bluetooth-högtalare med många kvaliteter och få brister. Den har snygg design, är vattentät, spelar högt och djupt och har ett bra pris. Det enda vi egentligen saknar är möjligheten att en koppla ihop en stereokombination, bortsett från detta är det fortfarande en fantastiskt välljudande liten högtalare som du kan ta med dig vart du än behöver den. Den är byggd för att få stryk och fortsätter att spela även om det vräker ner. Den svenska sommaren kan göra vad den vill, hur kallt det än blir ger vi Wonderboom vår varmaste rekommendation.

Släng den i poolen om du vill. Foto: UE
Släng den i poolen om du vill. Foto: UE
Bästa pris på Ultimate Ears Wonderboom
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Ultimate Ears Wonderboom
Bluetooth
Frekvensomfång: 80–20 000 Hz
Volymknappar på fronten
Micro USB-port
Vattentät (IP67)
Batteritid: Upp till 10 timmar
Mått/vikt: 102 x 93,5 mm/425 g

Pris: 1000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.